Na Kosovu italijanski medicinski tim za borbu protiv covid 19

FOTO: KFOR

Italijanski vojno-medicinski tim biće narednih nedelja aktivan na Kosovu kao podrška u borbi protiv covid – 19, odnosno koronavirusa.

Tim koji je KFOR juče predstavio u prisustvu kosovskog premijera Avdulaha Hotija, ambasadora Italije u Prištini Nikole Orlanda (Nicola Orlando) i komandanta KFOR-a generala Mikela Risija (Michele Risi), obezbedili su italijanska mornarica, vazduhoplovne snage i karabinjeri.

Tim čine doktori specijalisti i medicinske sestre, a predvodi ga major Kristijan Vito Beneđiamo koji, kao i ostali članovi tima, ima iskustvo rada u više bolnica i dao je veliki doprinos na prvoj liniji upravo na suzbijanju covid-19.

Ovaj tim je na Kosovo stigao početkom septembra i održao je niz sastanaka sa zdravstvenim osobljem u glavnim bolnicama na Kosovu, kako bi, kako KFOR navodi, što bolje izradio metode za upravljanje vanrednim situacijama, a u skladu sa međunarodnim instancama (SZO i UNDP).

Italija je bila na prvoj liniji pružanja pomoći lokalnim vlastima od izbijanja virusa na Kosovu, navodi se u saopštenju, uz podsećanje na neke od projekata.

Italijanska agencija za međunarodnu saradnju isporučila je kompletno odeljenje za kardiohirurgiju, specijalizovanom obukom lekara i medicinskih sestara, kao i da je predala laboratoriju za virusne analize i značajne količine lične i medicinske zaštitne opreme, a italijanski kontigent KFOR-a nedavno je obnovio i dve škole.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.