BLOG 187. dan epidemije: Broj preminulih u svetu se bliži milionu

Kosovska Mitrovica, dan posle novih mera/30. 06.
FOTO: KoSSev

Do juče u popodnevnim časovima, Svetskoj zdravstvenoj organizaciji prijavljeno je skoro 31 milion slučaja zaraze koronacirusom, a broj preminulih se približava sedmocifrenom broju i trenutno je 959,116. Od krajaj jula ovoj međunarodnoj organizaciji dnevno se prijavljuje između 250 i 300 hiljada novih slučaja zaraze i između 5,000 i 7,000 smrtnih slučaja. Evropa je posle Severne i Južne Amerike i Jugoistočne Azije region za najvećim brojem prijavljenih slučaja zaraze – 5,236,252. Evropska zemlja sa najvećim brojem zaraženih, 640,040 je Španija koju prati Francuska sa 432,424. Brojevi registrovanih novozaraženih u Srbiji su za sada pod kontrolom a od preko milion testiranih uzoraka, Srbija je zvanično registrovala 32,938 pozitivnih slučaja. Od marta, kada je prvi slučaj zaraze registrovan u Srbiji, zvanično je preminulo 743 osoba.

Troje novozaraženih koronavirusom u Kragujevcu

Od 255 uzoraka, obrađenih u laboratoriji Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu, korononavirus je potvđen kod tri osobe. Svi novozaraženi su iz Kragujevca, javlja RTS.

U Kliničkom centru Kragujevac, na lečenju je 14 pacijenata, od kojih je dvoje na respiratoru.

U ustanovama socijalne zaštite kod 55 korisnika potvrđeno prisustvo koronavirusa

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je da je, zaključno sa današnjim danom, u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih potvrđeno prisustvo korona virusa kod 55 korisnika i 19 zaposlenih, prenosi N1.

Ukupno je izlečeno 1.017 korisnika ustanova socijalne zaštite, kao i 407 osoba zaposlenih u ustanovama socijalne zaštite.

Danas bez preminulih od kovid-19 u Srbiji, zaražena 61 osoba

U Srbiji je do 15 časova registrovan još 61 novi slučaj infekcije virusom korona, u poslednja 24 časa nema preminulih od kovid-19, dok su 323 pacijenta hospitalizovana, saopšteno je na sajtu covid19.rs.

U Srbiji je na prisustvo koronavirusa od poslednjeg preseka stanja testirano 6.814 osoba.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

Priština: Nema preminulih od kovid-19, 66 novih slučajeva zaraze i 141 izlečen

U poslednja 24 časa na Kosovu je registrovano još 66 slučajeva inficiranja virusom korona, nema preminulih, dok je broj izlečenih pacijenata 141, saopštio je kosovski Institut za javno zdravlje.

Broj preminulih od početka pandemije je 615, dok su od poslednjeg preseka stanja na koronavirus testirane 503 osobe.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

Stručnjaci Instituta Robert Koh u dvodnevnoj poseti Kosovu

Centar za zaštitu međunarodnog zdravlja Instituta Robert Koh posao je delegaciju eksperata u dvonedeljnu misiju na Kosovo, saopštio je ovaj nemački institut.

Misiju je inicirao Institut Robert Koh u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, a grupa stručnjaka iz Nemačke je krenula juče.

Deo misije je izvidnička misija koja će oceniti mogućnosti otvaranja mobilne laboratorije.

Opširnije u posebnoj vesti.

U čačanskoj bolnici hospitalizovano pet pacijenata

Na svim odeljenjima u okviru Opšte bolnice Čačak koja su pretvorena u kovid odeljenja hospitalizovano je pet pacijenata.

U protekla 24 časa primljena su dva pacijenta, a otpuštena tri pacijenta.

Za poslednja 24 časa u prijemno-trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak sa simptomima i znacima kovid infekcije pregledana su 33 pacijenata, od kojih je 28 prvih pregleda.

Ukinuta vanredna situacija u Prijepolju

Zbog smirivanja epidemiološke situacije ukinuta je vanredna situacija u Prijepolju.

Vanredna situacija u Prijepolju uvedena je 7. jula.

U kovid bolnici u Vranju 17 pacijenata

U kovid bolnici Zdravstvenog centra u Vranju smešteno je 17 pacijenata, od kojih pet pozitivnih na koronavirus. Primljen je jedan novi pacijent, a ukupan broj slobodnih mesta je 163, saopštava gradski Krizni štab.

Tokom jučerašnjeg dana, u kovid ambulanti u Vranju obavljena su 103 pregleda, a od tog broja 39 prvih.

U kovid bolnici u Surdulici leči se 11 pacijenata, a desetoro je pozitivno na koronavirus.

Studenti se useljavaju u domove, ali ne testiraju se svi na kovid

Direktorka Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata, doktorka Marija Obradović kaže da nije neophodno da se svi studenti koji se useljavaju u domove testiraju na kovid.

„Na osnovu anamnestičkih podataka i detaljne epidemiološke ankete, donosi se odluka da li je potrebno da se neki student serološki testira“, objašnjava doktorka Obradović.

Smirivanje situacije u Pčinjskom okrugu, poštovanje mera urodilo plodom

Juče nije bilo novih slučajeva koronavirusa u Pčinjskom okrugu. Epidemiolog Slađan Stanković je rekao za RTS da su i prethodnih dana beleženi pojedinačni slučajevi i da je sada primetno smirivanje situaicije i u Preševu.

„Sada je došlo do smirivanja situaicije, ali je ona idalje nesigurna“, naveo je Stanković za RTS i dodao da je poštovanje mera urodilo plodom.

KP juče propisala preko 600 kazni zbog kršenja epidemioloških mera

Službenici Kosovske policije izdali su tokom jučerašnjeg dana 632 novčanih kazni na osnovu Zakona o sprečavanju i suzbijanju pandemije covid-19, navodi se u dnevnom izveštaju KP.

Peć: Hospitalizovano 22 pacijenata

U Opštoj bolnici u Peći leči se 22 kovid pacijenata, od kojih je petoro u teškom opštem zdravstvenom stanju. Deset pacijenata je na terapiji kiseonikom, a nema pacijenata na respiratoru.

Vakcina za sve jer niko nije bezbedan dok svi nisu bezbedni, proizvođači obećali povoljne cene

Bojan Trkulja iz Udruženja proizvođača inovativnih lekova rekao je za RTS da možemo da se nadamo da ćemo početkom naredne godine imati vakcinu protiv kovida koja je efikasna i bezbedna.

Na navode da će kada naučnici naprave vakcinu protiv korone, postoji strah da vakcine neće biti za sve na planeti te da će je prvo obezbediti bogate zemlje, poručuje da kad god imamo zaraznu bolest, možemo da kažemo da niko neće biti bezbedan dok svi ne budu bezbedni.

„To znači da ne može da se reši pitanje pandemije tako što će se vakcinisati samo bogate ili razvijene zemlje jer i za njih to ne bi bilo dovoljno. Granice bi morale da ostanu zatvorene, ne bi bilo trgovine, ekonomije ne bi mogle da funkcionišu na onaj način kao pre pandemije“, kaže Trkulja.

Prema njegovim rečima, upravo zbog toga pokrenuti su mehanizmi koji bi trebalo da omoguće da vakcina bude dostupna što je moguće većem broju zemalja, nezavisno od njihove kupovne moći.

Trkulja ukazuje da su se kompanije zavetovale da će cena te vakcine biti najniža moguća, samo nekoliko evra, ili nekoliko desetina evra pa do raznih programa i onog što rade preko SZO što omogućava da se pravi pravičniji raspored vakcina onog momenta kada ih budemo dobili i ako ih budemo dobili.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.