Najavljeno intenziviranje rada američkih stručnjaka na studiji izvodljivosti za jezero Gazivode

sastanak delegacija Kosova i SAD
FOTO: Koha

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Ministar ekonomije i zaštite životne sredine, Bljerim Kući, najavio je da će u narednim mesecima biti intenziviran rad američkih stručnjaka koji će raditi na studiji izvodljivosti za jezero Gazivode, u sklopu sporazuma od 4. septembra iz Vašingtona.

To je postalo poznato nakon njegovog sastanka sa zamenikom pomoćnika sekretara za energetiku američkog Stejt departmenta, Metjuom Zaisom, koji ga je obavestio pismom.

Između ostalog, na ovom sastanku se govorilo i o novoj energetskoj strategiji na Kosovu, modalitetima kretanja napred povod energije i izazovima sa kojima se Kosovo suočava u ovom sektoru. Ovi izazovi povezani su sa sigurnošću snabdevanja i mogućnošću diverzifikacije izvora energije, najavljeno je u saopštenju za štampu.

Kući, nudeći punu saradnju o pitanjima koja proizilaze iz Sporazuma od 4. septembra u Vašingtonu, takođe je zatražio podršku u sprovođenju Okvira nove energetske strategije na Kosovu.

Kući je takođe bio prisutan tokom sastanka sa delegacijom vlade SAD, koju je predvodio specijalni izaslanik za dijalog Kosova i Srbije, Ričard Grenel, zajedno sa izvršnim direktorom Međunarodne korporacije za finansiranje razvoja u SAD (DFC), Adamom Bohlerom, predstavnicima USAID-a, predsedavajućom Izvozno-uvozne banke SAD (EXIM) i drugim visokim vladinim zvaničnicima američkog Ministarstva energetike i trgovine.

Pročitajte još:

Grenel stigao u Beograd, dočekala ga premijerka Brnabić

Grenel u Prištini: Došli smo zbog primene sporazuma Kosova i Srbije

U Prištini potpisan sporazum o podsticaju investicija između Kosova i SAD-a, Tači Grenela odlikovao medaljom

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.