Stručnjaci Instituta Robert Koh u dvodnevnoj poseti Kosovu

Foto: Robert Koh Institut

Centar za zaštitu međunarodnog zdravlja Instituta Robert Koh posao je delegaciju eksperata na Kosovo, u dvonedeljnu misiju, saopštio je ovaj nemački institut.

Misiju je inicirao Institut Robert Koh u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom, a grupa stručnjaka iz Nemačke je krenula juče.

Deo delegacije su specijalisti iz Odeljenja za zarazne bolesti, epidemiologije, informativnog centra za zaštitu međunarodnog zdravlja, jedinice za faktičko zaključivanje o stanju javnog zdravlja i jedinice za laboratorijsku podršku javnom zdravlju.

Deo misije je izvidnička misija koja će oceniti mogućnosti otvaranja mobilne laboratorije.

Misija će, između ostalog izvršiti i procenu podataka sa terena što uključuje i način prikupljanja, a takođe će dati savete kosovskom Ministarstvu zdravlja i medicinskim radnicima u vezi sa kliničkim upravljanjem kovidom.

Kako bi postigli ovaj cilj, medicinski stručnjaci će pratiti kliničko i tehničko osoblje i pružati im savete u toku rada sa kovid pacijentima (takozvani on-the-job trening).

Podesećamo, prethodnih meseci ovaj Institut je redovno izveštavao o broju građana zaraženih koronavirusom koji sa Kosova dolaze u Nemačku. Prema podacima s početka avgusta, 608 građana Kosova kod kojih je bilo potvrđeno prisustvo kovid-19 ušlo je u Nemačku u vremenskom periodu od mesec dana.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.