Blog 183. dan epidemije: U srpskim sredinama na KiM šest novoobolelih i troje izlečeno

Kosovska Mitrovica, dan posle novih mera/30. 06.
FOTO: KoSSev

Više od 30 miliona slučajeva koronavirusa do sada je registrovano u svetu, nešto više od dve trećine pacijenata od ukupnog broja slučajeva je izečeno, a preminulo je oko 950.000 ljudi, podaci su objavljeni na sajtu worldometers. Na prvom mestu po broju inficiranih i dalje je Amerika sa više od 6.8 miliona registrovanih slučajeva i više od 202.000 preminulih. Ispod nje su Indija i Brazil sa 5.2 miliona, odnosno 4.4 miliona registrovanih slučajeva. Srbija se na ovoj listi sada nalazi na 69. mestu sa ukupno registrovanih 32,695 slučajeva. Šest meseci od proglašenja pandemije koronavirusa i dalje se traga za pouzdanom vakcinom i vrše testiranja širom sveta. Za to vreme, Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da će se život vratiti u normalu tek u 2022. godini.

Evropske zemlje zaoštravaju mere

Izrael ponovo proglašava karantin, dok Francuska i Velika Britanija uvode nove restriktivne mere pošto broj novozaraženih u obe zemlje nastavlja da progresivno raste, javlja Nova S.

Na severoistoku Engleske, oko dva miliona ljudi do daljeg neće moći da se okuplja niti sastaje mimo kuće, dok će barovima i restoranima radno vreme biti skraćeno. Nove mere podrazumevaju i da je dozvoljeno okupljanje do najviše šest osoba.

Francuska se sada nalazi u fazi u kojoj beleži više od 10.000 novih slučajeva na dnevnom nivou, a posle uvođenja restrikcija ove nedelje u Marseju i Bordou, za povratak mera spremaju se Lion i Nica.

Regionalni direktor Svetske zdravstvene organizacije (SZO) za Evropu Hans Kluge istakao je da rekordni skokovi novozaraženih na čitavom kontinentu treba da “posluže kao poziv za buđenje” i dodao da iako je drastičan rast broja novozaraženih delom i rezultat sveobuhvatnijeg testiranja, on svakako ukazuje na zabrinjavajuću stopu transmisije u Evropi.

Od Covida-19 dosad je u svetu preminulo najmanje 943.000 ljudi.

U Srbiji smene načelnika odeljenja

Deo medija u Beogradu javio je danas da su smenjeni načelnici tri odeljenja na Vojnomedicinskoj akademiji. Svi oni su potpisnici inicijative Ujedinjeni protiv kovida, koju je do sada potpisalo skoro 3000 lekara i zdravstvenog osoblja.

Kako javlja N1, postoje informacije da se spremaju smene i u Opštoj bolnici u Novom Pazaru jer su medicinski radnici potpisali peticiju i tražili smenu direktora bolnice Meha Mahmutovića.

Tri hiljade lekara u julu se pismom obratilo Kriznom štabu sa zamerkama na njihov rad tokom pandemije koronavirusa i zahtevom za smenom. Umesto smene članova Kriznog štaba polako se smenjuju oni koji su apel potpisali. Prve smene stižu sa VMA.

„Nije prva informacija da se ne može biti na mestu načelnika ili šefa ako ste potpisali javni apel Ujedinjeni protiv kovida, a vrše se i drugačiji pritisci, a kolege koji su potpisnici, skoro smo sigurni, da ako ima i nekih drugih stvari da je ovo bilo presudno u tome da kolege budu smenjene“, rekao je Rade Panić, predsednik Sindikata lekara i farmaceuta.

U ustanovama socijalne zaštite i domovima za stare zaraženo 56 korisnika

Zaključno sa današnjim danom, u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih potvrđeno je prisustvo koronavirusa kod 56 korisnika i 22 zaposlena, prenosi RTS.

Srbija 24 sata: Jedna osoba preminula, 62 nova slučaja

U Srbiji su na današnji dan, do 15 časova registovana još 62 nova slučaja sa potvrđenom infekcijom virusa korona, preminula je jedna osoba, dok je broj hospitalizovanih pacijenata 331, saopšteno je na zvaničnom sajtu covid19.rs.

Više o tome u posebnoj vesti

Priština 24 časa: Četiri osobe preminule, 57 novoinficiranih i 137 izlečenih

U poslednja 24 časa na Kosovu je registrovano još 57 slučajeva inficiranja virusom korona, 4 osobe su preminule, dok je broj izlečenih pacijenata 137, saopštio je kosovski Institut za javno zdravlje.

Više o tome u posebnoj vesti

Pojačan saobraćaj na granici sa Crnom Gorom, stvaraju se i kolone

Na prelazu Gostun, na granici sa Crnom Gorom, pojačan je intenzitet saobraćaja na ulasku u Srbiju. Povremeno se stvaraju i kolone, koje nisu duge, dok se na ulazak čeka od 10 do 15 minuta, prenosi RTS.

U Upravi carina kažu da je slično i na prelazu Jabuka, gde su, da bi se izbegle veće gužve, otvorene tri trake. I tu je čekanje takođe 10 do 15 minuta.

Prema odluci Vlade Srbije, posle 18 časova svi putnici na ulazu u Srbiju prilikom pasoške kontrole dobijaće obavezujuće zdravstveno uputstvo, koja će morati da sprovedu u naredna 24 sata.

Kisić Tepavčević: Cilj nadzora nije da se bilo ko kažnjava

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje „Batut“ Darija Kisić Tepavčević izjavila je da je isključivi cilj nadzora koji se uvodi nad građanima koji se vraćaju u Srbiju da se smanji verovatnoća prenosa virusa ukoliko se neko zarazio van Srbije, a ne da se bilo ko kažnjava ili evidentira ko je otišao van zemlje.

„Postoji zakonska osnova za određene kaznene mere, ali to nije cilj. Nadamo se da će se građani ponašati odgovorno i savesno kao u prethodnom periodu, kada smo uspeli da smirimo epidemijski tok“, rekla je Kisić Tepavčevićeva.

Kako je napomenula, cilj je da se građanima koji su se vratili iz inostranstva ukaže da imaju veći stepen predostrožnosti u narednom periodu i gde i kome mogu da se obrate ako se pojave simptomi respiratorne infekcije.

Opšta bolnica u Vučitrnu se vraća normalnom procesu rada

Opšta bolnica u Vučitrnu nakon višemesečnog pružanja usluga samo suspektnim i kovid pozitivnim pacijentima, u skladu sa odlukom odbora za upravljanje pandemijom Univerzitetsko kliničko bolničkog centra, vraća se normalnom procesu rada, u skladu sa ograničenjima Ministarstva zdravlja, saopšteno je na Fejsbuk stranici ove zdravstvene ustanove.

Kosovski ministar zdravlja, Armend Zemaj, posetio je Opštu bolnicu u Vučitrnu, i tom prilikom se zahvalio rukovodstvu i osoblju bolnice na velikom i profesionalnom zalaganju u izazovnim vremenima usled pandemije kovid-19, i ujedno proglasio uspešan završetak rada bolnice u lečenju kovid pacijenata.

Peć: Pet pacijenata u teškom zdravstvenom stanju

U Opštoj bolnici u Peći hospitalizovano je 18 pacijenata kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa korona.

Prema dnevnom izveštaju ove zdravstvene ustanove, od ukupno hospitalizovanih, kovid pozitivnh pacijenata, 13 je na terapiji kiseonikom, dok je od njih 13 pet u teškom zdravstvenom stanju.

Prijava povratnika iz inostranstva 24 sata od ulaska u Srbiju

Građani Srbije koji od danas posle 18 časova uđu u zemlju biće pod posebnim zdravstvenim nadzorom koji podrazumeva da se u naredna 24 sata prijave na e-zdravlje.gov.rs i urade test samoprocene na kovid-19, kaže zamenica direktora Instituta za javno zdravlje “Batut” epidemiološkinja Darija Kisić Tepavčević, javlja Tanjug.

Ona napominje da će povratnici iz inostranstva na graničnom prelazu dobiti uputstvo u pisanoj formi o proceduri nadzora i dodaje da je popunjavanje upitnika jednostavno i da se prijava može odštampati ili sačuvati kao potvrda da se građanin prijavio po ulasku u zemlju.

U srpskim sredinama na KiM šest novoobolelih i troje izlečeno

Od 31 uzorka testiranog na kovid-19, čiji su rezultati pristigli u toku jučerašnjeg dana, u srpskim sredinama na KiM registrovano je šest novih slučajeva, dok su tri osobe izlečene, saopštio je Krizni štab u Kosovskoj Mitrovici.

Na severu KiM u poslednja 24 časa registrovan je jedan novi slučaj koronavirusa, dok su dve osobe izlečene.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

Radosavljević: Virus nije oslabio, umiru stari i mladi, nošenje maske obavezno

Pulmološkinja, Tatjana Radosavljević, ocenila je da koronavirus nije oslabio niti ga ima manje. Upozorila je građane da se pridržavaju epidemioloških mera kako bi zaštitili svoje zdravlje, prenosi N1.

„Radi se o virusu čije ponašanje još uvek ne možemo predvideti. Ništa se nije promenilo u karakteristikama virusa, niti možemo reći da je virus oslabio“, istakla je.

Ocenjuje da će korona i u budućnosti biti prisutna u Srbiji, ali i da se situacija neće pogoršati sa pojavom sezonskog gripa ukoliko se građani pridržavaju nošenja maski i držanja distance.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.