Rusi prvi stigli do vakcine za koronu, reakcije u svetu oprezne, ali i skeptične

Putin vakcina
FOTO: N1/Printscreen

Vest je ažurirana

Video prilog N1 pogledajte ovde

Prva vakcina protiv koronavirusa u svetu registrovana je u Rusiji, saopštio je predsednik Vladimir Putin. Vakcina, koju je razvio Nacionalni istraživački centar Gamaleja, dobila je zvaničnu registraciju u Ministarstvu zdravlja Rusije.

Da li je trka za prvu vakcinu protiv Kovida 19 završena? U Moskvi tvrde da su stigli na cilj. Tokom uživo videokonferencije sa članovima Vlade, predsednik Putin je objavio da je ruska vakcina prošla sve provere.

„Vakcina protiv koronavirusa jutros je prvi put registrovana u svetu. Znam da deluje prilično efikasno i formira stabilan imunitet. Znam to vrlo dobro jer je i jedna od mojih ćerki vakcinisana. Nakon prve doze je imala je temperaturu 38, sledećeg 37 i to je bilo to. Sada se oseća dobro“, rekao je Putin.

Vakcina Sputnjik 5 je bazirana na adenovirusu i sadrži odumrle delove COVID-19 koji se ne mogu razmnožavati zbog čega su sigurne, rekao je Aleksander Gincburg, direktor centra.

Rusija do sada nije saopštila detalje rezultata ispitivanja vakcine kako bi potvrdila njenu efikasnost.

Proizvodnja vakcine u naredne dve nedelje

Prva serija ruske vakcine protiv koronavirusa biće proizvedena u naredne dve nedelje, najavio je ministar zdravlja Rusije Mihail Muraško, javlja FoNet.

Vakcinisaće se najpre, na dobrovoljnoj bazi, lekari i rizične grupe, a za sada će Rusija vakcinu proizvoditi samo za unutrašnje tržište, najavljeno je još.

„Nadam se da će i naše kolege iz inostranstva napraviti pomake i da će se na tržištu pojaviti više proizvoda“, rekao je Putin.

Svetska zdravstvena organizacija je oprezno reagovala na vest iz Rusije da je proizvedena vakcina protiv koronavirusa, podsećajući da su neophodne rigorozne procedure za odobrenje bilo koje vakcine.

„U bliskom smo kontaktu sa Rusima i razgovori se nastavljaju. Odobrenje svake vakcine mora da prođe kroz rigorozne procedure. Ohrabruje nas brzina kojom se razvija nekoliko vakcina kandidata i nadamo se da će se neke od njih pokazati sigurnim i efikasnim“, rekao je Tarik Jašarević.

UN i SZO su pre registracije ove vakcine pozivali svetske lidere da borba protiv pandemije ne sme da ima političku pozadinu, da ne sme da bude izvor profita i da ne produbi jaz između siromašnih i bogatih.

„Nadam se da ćemo u najskorije vreme moći da pokrenemo masovnu proizvodnju i to je ono što je važno – masovna proizvodnja ovog leka. Tako da bi svi koji to žele, naravno, to treba da urade isključivo dobrovoljno, mogli da iskoriste dostignuća naših stručnjaka“, rekao je Putin.

Sa Filipina stiže vest da su spremni da isprobaju rusku vakcinu.

„Reći ću predsedniku Putinu da imam veliko poverenje u njihov pristup borbi protiv COVID-a i da verujem da je vakcina koju ste proizveli zaista dobra za čovečanstvo“, kaže predsednik Rodrigo Duterte.

Skeptici tvrde da je vakcina rezultat političkog pritiska Kremlja, koji želi da predstavi Rusiju kao globalnu silu u nauci, objavio je CNN. Ali, ukoliko je vakcina efikasna njeni rezultati će se brzo videti u zemlji koja ima skoro 900 hiljada inficiranih.

Pročitajte još:

Rusija prva u svetu registrovala vakcinu protiv kovida 19

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.