Blog 144. dan epidemije: U srpskim sredinama na KiM 11 novoinficiranih, još 35 izlečenih

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstockss

Kako se približava 1. septembar, za mnoge vlade sveta ključno pitanje postaje – kako organizovati nastavu u uslovima pandemije. Odgovor srpskih vlasti premijerka Srbije, Ana Brnabić, najavila je za sutra, a kosovski premijer, Avdulah Hoti, isto tako najavljuje početak konsultacija sa gradonačelnicima i direktorima opštinskih odeljenja za obrazovanje, Odgovor nema ni Nemačka gde se i dalje debatuje svaki aspekt zaštite – maske tokom nastave u razredu, ili maske samo u hodnicima, ili skroz bez maski, ali uz održavanje razdaljine među đacima „kad je to moguće“, ili nikakve udaljenosti unutar istog razreda, ili uopšte nigde nikakve udaljenosti – sve su to pitanja u svih 16 saveznih država Nemačke. U Kanadi međutim, roditelji su bili proaktivni. Dok vlada preporučuje povratak u školske klupe uz mogućnost obrazovanja na daljinu za one koji decu ne žele da pošalju u školu, roditelji koji žele treću opciju – učenje kod kuće – ali to ne mogu da priušte, počinju da organizuju „grupe za učenje“ u kojima će više đaka biti podučavano od strane roditelja.

Zemaj ne isključuje mogućnost uvođenja „kontrolisanog“ ograničenja kretanja pre septembra

Kosovski ministar zdravlja, Armend Zemaj, najavio je večeras mogućnost uvođenja novih mera u borbi protiv koronavirusa među kojima bi se moglo naći i, kako je rekao, „kontrolisano“ ograničenje kretanja, prenosi Gazeta Express.

Više o tome u posebnoj vesti.

Još jedan protest ispred bolnice u Novom Pazaru

Oko stotinak građana Novog Pazara i danas je protestovalo u krugu gradske Opšte bolnice, zahtevajući smenu direktora te zdravstvene ustanove Meha Mahmutovića, javlja N1.

Učesnici protesta su duvali u pištaljke i skandirali protiv Mahmutovića, tražeći da funkciju direktora Opšte bolnice obavlja kako su rekli, „nepartijski čovek iz naroda“.

Oni su pozvali sve građane Novog Pazara da im se pridruže u protestima „kako bi se zajedno izborili za pravdu“.

UNICEF: Otvaranje škola da bude prioritet

Fond Ujedinjenih nacija za decu (UNICEF) pozvao je vlasti da otvaranje škola bude prioritet, a kao razlog za to navodi se da deca i škole nisu glavni pokretači epidemije koronavirusa, prenosi N1.

U saopštenju se navodi da dostoje brojne negativne strane odluke da deca u dužem periodu ne idu u škole, zbog čega bi njihovo otvaranje trebalo da bude prioritet u svim državama.

Kosovsko ministarstvo prosvete i nauke predviđa tri scenarija za početak školske godine

Ministarstvo prosvete i nauke saopštilo je da je u završnoj fazi priprema za početak nove školske godine 2020/21.

U Opštem uputstvu ovog ministarstva, između ostalog, definisani su i scenariji organizacije učenja u uslovima pandemije.

Scenario A predviđa povratak u škole ili nastavu u predškolskim ustanovama i školama uz poštovanje preventivnih mera. Scenario B predviđa delimični povratak u škole ili kombinovano pohađanje nastave u školama i učenje putem internet platformi, dok varijanta C predviđa isključivo učenje putem internet platofrmi.

Epidemiološka situacija u Vojvodini nepovoljna

Institut za javno zdravlje Vojvodine i dalje ocenjuje epidemiološku situaciju u AP Vojvodini kao nepovoljnu, ali sa tendencijom poboljšanja, saopšteno je iz te ustanove.

U ovom trenutku je 3.584 aktivnih slučaja na teritoriji AP Vojvodine. Najveći broj aktivnih slučajeva je u Novom Sadu, 1.461.

U Kliničkom centru Vojvodine trenutno se leči 216 pacijenata kod kojih je potvrđeno da su oboleli od COVID-19, dok je u Vojnoj bolnici u Petrovaradinu na lečenju 19 obolelih. Njih 13 je na respiratorima.

U „Areni“ smešteno 28 pacijenata, više otpusta nego prijema

U privremenoj kovid bolnici u Areni zbrinuto je 28 obolelih od korona virusa, a poslednjih dana veći je broj otpusta nego prijema pacijenata.

Direktor Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika „Železnice Srbije“, koji rukovodi bolnicom, Vlado Batnožić kaže da su u Areni smešteni srednje teški pacijenti, da većina ima obostranu upalu pluća, a da je oko 20 odsto njih na kiseoniku.

„Primimo oko 20 pacijenata, a otpustimo oko 25 i tako je poslednjih desetak dana. Sredinom jula u Areni je bilo oko 250 pacijenata, a danas ih je 28. Većina je izlečena i otpuštena kući“, kaže Batnožić za Tanjug.

Hoti: Izdvojeno po 130 evra za maj i jun za 27.572 porodice koje žive u teškim uslovima

Kosovski premijer, Avdulah Hoti, saopštio je danas da je po 130 evra za maj i jun izdvojeno za 27.572 porodice koje žive u teškim materijalnim uslovima.

Navodi da je ova novčana sredstva mogući podići od 12. avgusta u poštama ali i uz poštovanje preporuka Nacionalnog instituta za javno zdravlje.

Opširnije pročitajte u posebnoj vesti.

Kurti stranim ambasadama: Pomozite Kosovu, preti nam humanitarna katastrofa

Predsednik Pokreta Samoopredeljenje, Aljbin (Albin) Kurti, poslao je danas pismo stranim ambasadorima na Kosovu o situaciji sa pandemijom COVID-19, zahtevajući od njih pomoć kako bi se izbegla „humanitarna katastrofa“.

Kurti je u pismu zatražio od stranih ambasada da pomognu Kosovu, jer je, prema njegovim rečima, situacija dramatična, imajući u vidu porast broja inficiranih koronavirusom, popunjene bolničke kapacitete, kao i nedostatak medicinske opreme.

„Poštovani ambasadori i diplomate, više puta sam svoje stavove o pandemiji koronavirusa izneo na našim sastancima. Sada, u ime građana Kosova, javno pozivam vas i vaše zemlje da kosovskim zdravstvenim ustanovama osigurate potrebnu medicinsku opremu i ljudske resurse kako bi se omogućilo da prevencija zdravstvene krize ne preraste u humanitarnu katastrofu“, napisao je Kurti na svom Fejsbuk profilu.

SZLJPS: Cene testova na COVID-19 previsoke

Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda (SZLJPS) reagovao je nakon vesti da će test na COVID-19 u privatnim institucijama koštati do 50 evra, a serološki 20 eura, i smatraju da je to neprihvatljivo za građane.

„Ako su informacije tačne, COVID test košta 50 evra, a serološki test u privatnim zdravstvenim ustanovama košta 20 evra, te je u otežanim ekonomskim okolnostima kada se veliki broj građana Kosova bori da preživi, ovaj iznos neprilagođen“, navodi se u saopštenju SZLJPS-a.

SZLJPS je uputio kritike na račun ministra zdravlja Armenda Zemaja i njegovog prethodnika Arbena Vitiju „zbog malog broja dostupnih testova, uprkos mnogobrojnim donacijama i sredstvima u budžetu“.

UKCK izdvaja 210 hiljada evra za pogrebne usluge preminulih od COVID-19

Univerzitetsko klinički centar u Prištini izdvojio je oko 210 hiljada evra za pogrebne usluge preminulih od COVID-19, preneli su prištinski mediji.

Tri kompanije su se prijavile za ovaj tender, a pobednik je Bljerim (Blerim) Nreci B.I. Kroz obaveštenje o dodeli ugovora koje je objavljeno na zvaničnoj stranici Regulatorne komisije za javne nabavke objavljeno je da ugovor traje 12 meseci.

„Svaka zainteresovana strana može podneti žalbu Ugovornom autoritetu u skladu sa članom 108/A Zakona br. 04/L-042 o javnim nabavkama Republike Kosovo, izmenjen i dopunjen Zakonom br. 04/L-237, zakon br. 05/L-068 i zakon br. 05/L-092 na adresi navedenoj u članu 1. Obaveštenja o dodeli ugovora “, navedeno je u obaveštenju.

U KC Kragujevac hospitalizovano 60 kovid pacijenata

U Šumadijskom okrugu potvrđeno je još deset osoba pozitivnih na koronavirus, od čega je u Kragujevcu šestoro, troje u Kniću i jedna u Aranđelovcu, prenosi N1.

Prema saopštenju Instituta za javno zdravlje u poslednja 24 sata, danas do 15.00 sati, urađeno je 128 uzoraka.

U Kliničkom centru Kragujevac hospitalizovano je 60 kovid pacijenata, od čega je osmoro na respiratorima. Juče je iz bolnice otpušteno četvoro pacijenata iz Kragujevca i jedan iz Aranđelovca.

Smanjen je broj ljudi u kućnoj izolaciji, te je danas u Kragujevcu izolovano 499, Aranđelovcu 62, Batočini 34, Kniću 32, po 16 u Topoli i Rači, a u Lapovu 11 osoba.

U ustanovama socijalne zaštite zaraženo 229 korisnika, 90 zaposlenih

Zaključno sa današnjim danom, u ustanovama socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih, potvrđeno je prisustvo virusa kovid 19 kod 229 korisnika i 90 zaposlenih, saopštilo je Ministarstvo rada.

Ukupan broj izlečenih korisnika ustanova socijalne zaštite iznosi 728, a broj izlečenih osoba koje su zaposlene u ustanovama socijalne zaštite iznosi 287.

Priština: 15 pacijenata na respiratorima, 415 na terapiji kiseonikom

U Univerzitetsko kliničkom centru u Prištini i drugim opštim bolnicama na Kosovu ukupno je hospitalizovano 656 pacijenata, od kojih je kod njih 467 potvrđeno prisustvo koronavirusa, saopšteno je iz UKCK.

Prema poslednjem izveštaju 46 pacijenata sa COVID-19 je u teškom zdravstvenom stanju, 15 pacijenata je na respiratorima, 31 sa CPAP maskom, dok se na kiseoničnoj terapiji nalazi 415 pacijenata.

Zemaj tražio od Hotija da se zdravstvenim radnicima isplati do 300 evra

Kosovski minsitar zdravlja, Armend Zemaj, potvrdio je danas da je od kosovskog premijera, Avdulaha Hotija, zataržio da se zdravstvenim radnicima do kraja pandemije isplati dodatak do 300 evra mesečno.

Tvrdi da je zahtev naišao na razumevanje i podršku kosovskog premijera.

Zahtev je u sladu sa izvršenom kategorizacijom a povodom direktne opasnosti od koronavirusa, dodao je Zemaj.

U bolnici u Čačku preminula tri pacijenta

Tri pacijenta Opšte bolnice u Čačku preminula su u poslednja 24 sata zbog posledica koronavirusa – jedan iz Ivanjice od 75 godina i dva iz Čačka od 63 i 67 godina, saopštio je Radni tim za praćenje koronavirusa.

Na svim kovid odeljenjima Opšte bolnice Čačak sada je smešteno 76 pacijenata, od kojih je troje priključeno na respiratore.

Devet pozitivih uzoraka u Mačvanskom okrugu

Jedna novobolela osoba je u Šapcu, šest u Loznici i dve u Krupnju. U šabačkoj bolnici u toku vikenda preminula je jedna osoba.

Na lečenju su 144 pacijenta. U poslednja dvadeset četiri časa, trinaest osoba je pušteno iz bolnice, a četiri su primljene u tu ustanovu. Pet pacijenata je na respiratoru.

U kovid ambulanti u toku vikenda 146 pregleda, 40 prvih. Na konferenciji kriznog Štaba rečeno je da je više od 500 Šapčana aktivno obolelih, i još toliko kontaka je u izolaciji.

Priština: 172 novoinficiranih, 14 preminulih

U poslednja 24 časa registrovano je još 172 slučajeva inficiranja virusom korona, 14 osoba je preminulo, dok je broj izlečenih pacijenata 114, saopštio je kosovski Institut za javno zdravlje.

Opširnije u posebnoj vesti.

Srbija: 163 novozaraženih, petoro preminulo

U Srbiji je do 15 časova registrovano još 163 novih slučajeva infekcije koronavirusom, pet osoba je preminulo, dok je 2.873 pacijenata hospitalizovano, saopšteno je na sajtu Covid-19.rs.

Opširnije u posebnoj vesti.

Uprava: Osuđenici koriste Skajp i Viber tokom pandemije za kontakt sa porodicama

„Osuđenici u 10 kazneno-popravnih ustanova su počeli da koriste programe „Skajp“ (Skype) i „Vajber“ (Viber) za kontakt sa članovima svojih porodica u cilju dodatne psihosocijalne podrške tokom pandemije koronavirusa“, saopštila je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde, prenosi RTS.

U srpskim sredinama na KiM 11 novoinficiranih, još 35 izlečenih

U srpskim sredinama na KiM registrovano je 11 novih slučajeva virusa korona, izlečene su 35 osobe, saopštila je epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Kosovskoj Mitrovici, Desanka Vukadinović presek stanja u većinski srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji.

Opširnije u posebnoj vesti.

U Vranju se leče 82 pacijenta

Prema podacima gradskog štaba za vanredne situacije, ukupan broj pacijenata koji se leče u Zdravstvenom centru u Vranju je 82, od čega kovid pozitivna su 33 pacijenta. Među hospitalizovanima nema dece.

Trenutan broj slobodnih mesta je 133. Na kiseoniku je 14 pacijenata, a na kućno lečenje otpušteno je pet.

Tokom jučerašnjeg dana, u vranjskoj kovid ambulanti ATD obavljeno je 98 pregleda, od čega prvih 36, a 62 kontrolna pregleda.

U domu za stare u Gadžinom Hanu nema zaraženih
U ovom trenutku u ustanovama socijalne zaštite i odmorima za smeštaj starih, virus je potvrđen kod 255 korisnika i 79 zaposlenih.
Od 242 pacijenta koji se leče u Kliničkom centru u Nišu, osam je korisnika domova za stare.
Suzana Trajković, menadžer doma za stare „Zaplanje moj dom“ u Gadžinom Hanu, rekla je za RTS da u toj ustanovi nema zaraženih ni korisnika ni zaposlenih.
Serološki testovi u privatnim laboratorijama na Kosovu do 20 evra

Ove nedelje počeće sa radom privatne laboratorije licencirane da rade serološke testova na prisustvo antitela na koronavirus, javila je Koha. Cena testova biće do 20 evra, dodaju pozivajući se na jednog od direktora privatnih laboratorija. Konačnu cenu dogovoriće upravo licencirane ustanove, a zavisiće od visine carine, rekao je Valjon Sopa (Valon Sopa).

Serološke testova, kao i PCR testove, do sada je radio samo kosovski Nacionalni institut za javno zdravlje. Neke laboratorije poručuju da mogu da rade iPCR testove koji bi koštali oko 50 evra, ali vlada još ne razmatra mogućnost da licencira privatne laboratorije i za ovu vrstu testova.

Na Kosovu je do sada od 123 prijava za licencu pregledano 37 od čega je licenca odobrena za 33 privatne laboratorije.

U Peći 70 kovid pacijenata

U Opštoj bolnici u Peći hospitalizovano je 70 kovid pacijenata od kojih 43 prima kiseoničku terapiju, a 11 je u teškom stanju. Ostali su stabilno, saopšteno je iz ove bolnice.

Mikrobiolog: Na rukavicama se virus duže zadržava, nego na koži

Iako su vrlo korisne u mnogim drugim situacijama, zaštitne rukavice u prodavnici i nisu najpreporučljivija stvar, kaže mikrobiolog Keli Rejnolds.

Opširnije u posebnoj vesti.

Blago smirivanje situacije u Rasinskom okrugu, danas počinje gradnja bolnice u Kruševcu

Tokom vikenda u Rasinskom okrugu potvrđeno je još 25 slučajeva pozitivnih na koronavirus. Ukupno su zaražene 1.333 osobe, od kojih je najveći broj u Kruševcu.

Dr Dragoljub Vuksanović, direktor Zavoda za javno zdravlje Kruševac, kaže za RTS da je početkom jula postojao dramatičan porast broja pregledanih i inficiranih.

Vuksanović dodaje da je radna grupa Ministarstva zdravlja i premijerka posetila laboratoriju pri Zavodu u Kruševcu, kako bi pregledala prostor i odlučila da li je adekvatan za njeno pretvaranje u kovid laboratoriju.

„Već narednog dana dali smo projektnu dokumentaciju i papire, tako da očekujemo da radna grupa da pozitivnu ocenu za formiranje laboratorije. Kasnije bi nam koristila ne samo za ispitivanje koronavirusa, već i gripa. Ako se odluči i krene na vreme, očekujemo da od novembra krene sa radom“, navodi Vuksanović.

Danas će početi gradnja nove kovid bolnice na teritoriji grada Kruševca, kapaciteta 500 ležajeva.

U njoj će se lečiti pacijenti iz ne samo iz Rasinskog okruga, već i iz centralne i južne Srbije.

Danas ističe rok za poslodavce da donesu mere za bezbedan rad

Danas je poslednji dan za poslodavce u Srbiji do kada bi trebalo da donesu plan primene mera za bezbedan i zdrav rad u vreme pandemije.

Inspektori rada će od sutra kontrolisati firme, a predviđene kazne za one koji ne poštuju mere su od 800.000 do milion dinara.

Cilj navode inspektori nije samo kažnjavanje već i savetodavna podrška poslodavcima da se što pre prilagode Pravilniku o preventivnim merama.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.