Zemaj ne isključuje mogućnost uvođenja „kontrolisanog“ ograničenja kretanja pre septembra

Armend-Zemaj-foto-Jasir-Zeqiri-7
FOTO: Jasir Zeqir

Kosovski ministar zdravlja, Armend Zemaj, najavio je večeras mogućnost uvođenja novih mera u borbi protiv koronavirusa među kojima bi se moglo naći i, kako je rekao, „kontrolisano“ ograničenje kretanja, prenosi Gazeta Express.

„Ne isključujem ograničenje kretanja u cilju veće kontrole nad virusom, kako bismo bili spremni u septembru za sezonski grip. Ovo je procena, može se desiti da se ograniči kretanje, a da ne našteti organizacionom delu života, ali to zatvaranje osigurava da imamo pandemiju pod kontrolom, tako da u septembru budemo spremni”, rekao je Zemaj.

Sa druge strane, poručuje da ukoliko se takva mera uvede, da se ona neće primenjivati u istom obliku kako je to bilo u martu mesecu, već da će biti „kontrolisano ograničenje kretanja“.

„Ograničeno kretanje ne kao u martu, već kontrolisano i dobro vođeno organizovanjem života na taj način što ćemo se više usredsrediti na sprovođenje mera”, istakao je i dodao da se pre septembra može očekivati kretanje građana po određenom rasporedu.

U gostovanju na T7 Zemaj je večeras poručio da je za što bolju borbu protiv koronavirusa neophodna potpuna primena mera.

Podsetimo, kosovska vlada, predvođena Aljbinom Kurtijem, odlučila je još 23. marta da uvede ograničenje kretanja građana i vozila u dva vremenska intervala, od 10 do 16 i od 20 do 6 ujutro. Potom je 27. marta na zahtev Ministarstva zdravlja, a zbog primećenih gužvi, vlada promenila vremenski interval zabrane kretanja – od 17 do 6 sati ujutro. Već sredinom aprila stupile su na snagu nove mere, na osnovu kojih je predviđeno kretanje u intervalima, na osnovu pretposlednjeg broja lične karte, dok je potom došlo do relaksacije mera.

Nakon povećanog broja novoinficiranih koronavirusom nova kosovska vlada odlučila se za uvođenje novih mera, dok je poslednji set donet 28. jula, kojima je, između ostalog, zabranjeno održavanje javnih okupljanja više od pet lica, prisustvovanje verskim obredima, održavanje porodičnih proslava, kao kretanja građana u periodu od 22:30 do 05:00 u 13 opština na Kosovu. Zabranjene su rekreativne, kulturne i sportske aktivnosti i ograničeno kretanje osoba starijih od 65 godina i hroničnih bolesnika u prepodnevnom i popodnevnom terminu.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.