Bivši ministar u kosovskoj vladi na listi SNS-a za poslanika Skupštine Srbije

Rakić Goran Izbori
Rakić nakon glasanja/FOTO: KoSSev

Republička izborna komisija proglasila je listu „ALEKSANDAR VUČIĆ – Srbija ne sme da stane“ za izbore za poslanike Narodne skupštine, raspisane za 17. decembar. Na ovoj listi je više kandidata sa teritorije Kosova, među kojima je i doskorašnji predsednik Srpske liste, Goran Rakić. Više kandidata sa prebivalištem na Kosovu nalazi se i na danas odobrenoj listi SPS-a.

Na izbornoj listi „ALEKSANDAR VUČIĆ – Srbija ne sme da stane“ je ukupno 250 kandidata za poslanike. Od toga četiri imaju prebivalište na Kosovu, tri u Kosovskoj Mitrovici i jedan u Gračanici.

Na čak 27. poziciji nalazi se doskorašnji predsednik Srpske liste, Goran Rakić, za kojeg se navodi da je diplomirani ekonomista.

Rakić koji će se sada oprobati na srpskim parlamentarnim izborima, kako bi došao do poslaničke fotelje, u prethodnim godinama učestvovao je u kosovskim izbornim procesima.

Kao predsednik Srpske liste vršio je funkciju gradonačelnika Severne Mitrovice, a potom je iz lokalne vlasti prešao u centralnu.

Bio je ministar administracije i lokalne samouprave, a potom i ministar za zajednice i povratak i to sve do novembra prošle godine, kada su Srbi napustili kosovske institucije.

Rakić ujedno od 24. oktobra, kada je obrazovano novo rukovostvo Srpske liste, na čelu sa doktorom Zlatanom Elekom, više nije ni predsednik ove stranke.

Ukoliko bude izabran za poslanika u srpskom parlamentu, ovo neći biti prvi srpski kadar sa Kosova, koji se nakon političke karijere u kosovskom sistemu, vinuo na visoke pozicije u Beogradu.

O nekima od njih je i KoSSev pisao. O tome čitajte u: Kosovska vlada odskočna daska za pozicije u Vladi Srbije

Na izbornoj listi koja nosi ime srpskog predsednika našla se i Danijela Vujičić, koja je ujedno na parlamentarnim izborima 2020. godine izbrana za poslanicu ispred Srpske napredne stranke.

Vujićić koja je ujedno bila i šefica Upravljačkog tima za izradu nacrta statuta Zajednice srpskih opština, sada je na 42 mestu izborne liste SNS-a.

Na listi se našao još jedan kandidat sa prebivalištem u Kosovskoj Mitrovici i to na 82. mestu, Dejan Gurešić. Nekadašnji predsednik Skupštine opštine Severna Mitrovica, sadašnji je dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici.

98. na listi je jedina kandidatkinja sa prebivalištem južno od Ibra – u Gračanici, Sonja Ilić, lekarka iz Gračanice.

Srbi sa prebivalištem na Kosovu i na izbornoj listi SPS-a

Republička izborna komisija danas je odobrila i listu kandidata za narodne poslanike kolacije SPS, Jedinstvena Srbija i „Zeleni Srbije“, pod nazivom „Ivica Dačić – Premijer Srbije“.

Na njoj se takođe nalazi 250 kandidata, među kojima su i oni sa prebivalištem na teritoriji Kosova.

Četvrta na listi je Snežana Paunović, diplomirani ekonomista sa prebivalištem u Peći, koja je u više mandata obavljala funkciju poslanice, dok je na ovo mesto prvi put izabrana 2013. godine.

Na 72. poziciji na listi kandidata nalazi se Srđan Vasić, za kojeg se navodi da je inženjer elektrotehnike sa prebivalištem u Prištini.

Na listi Ivice Dačića kao 102. je kandidat Miloš Dimitrijević, inače, nekadašnji predsednik Privremenog organa opštine Peć.

Na 172. mestu ispred SPS-a, nalazi se Dalibor Milunović, diplomirani pravnik sa prebivalištem u Leposaviću.

Osoba sa istim imenom i prezimenom, imenovana je odlukom Vlade Srbije 27. jula ove godine za člana Privremenog organa opštine Leposavić.

Pročitajte još:

Napredovanje u karijeri: Novi savet Univerziteta u Mitrovici, novi član PO Zvečan, novi upravni i nadzorni odbori

Kadriranje u ustanovama na KiM: Biljana Vukićević imenovana za člana Saveta FTN-a u K.Mitrovici

Kadriranje u PO: Iz Srbice u Zvečan, Lipljana u Štimlje, Štimlja u Lipljan, Kačanika u Dečane, K.Polja u Glogovac, Glogovca u K.Polje

Kadrovske promene na KiM: Todosijević i Simić predsednici Upravnog i Nadzornog odbora KBC Kosovska Mitrovica

Kadrovske promene u Privremenim organima opština sa KiM

Počinje primena plana Srbija 2020-2025: Stići do svake srpske porodice na KiM

Kosovska vlada odskočna daska za pozicije u Vladi SrbijePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.