Ekskluzivno: U Hag pozvan još jedan visoko rangiran pripadnik OVK

Specijalni sud
Foto: Gazeta Express

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Kancelarija specijalnog tužioca za Kosovo je pozvala na ispitivanje drugog visokog zvaničnika OVK. Izvori Gazeta Express do sada su potvrdili da su u Hag pozvana četiri imena. Dvojica od njih, visoki zvaničnici, dok su druga dvojica bivši obični (redovni) vojnici OVK, imena svih poznata su redakciji.

Osim jednog bivšeg komandanta OVK, u Tužilaštvu specijalnog suda biće ispitano još jedno lice na visokom položaju u OVK. On će biti ispitan u narednim danima, pre novogodišnjih praznika.

Ovo lice potvrdilo je za Gazeta Express da je ovih dana dobilo pozivnicu za ispitivanje.

„Istina je, ali ne mogu više da vam kažem,“ rekao je on u petak preko telefona.
Gazeta Express, da bi se pridržavala poverljivosti u toku istražne faze, čuvaće identitet navedenog lica, kao i svih ostalih koji su pozvani i svojstvo u kojem su pozvani u Hag. Takođe, neće otkriti ni druge detalje iz njihovih funkcija u OVK.

Gazeta Express izvestila je u četvrtak da je Kancelarija specijalnog tužilaštva uručila prve pozivnice za ispitivanje za ratne zločine.

Odmah nakon izveštavanja da je među pozvanima iz Haga i jedan bivši komandant OVK, koji je nakon rata bio poslanik u Skupštini Kosova, advokat Rustema Mustafe, poznat kao Remi, potvrdio je da je reč o njegovom klijentu.

Do sada je broj onih koji su pozvani iz Haga, a što je potvrđeno za Gazetu Express – četiri. Dvojica od njih su bivši obični članovi OVK.

Kancelarija specijalnog tužioca nije još uvek komentarisala informacije Gazete Express.

„KST ne iznosi detalje istrage,“ navodi se u odgovoru Kancelarije specijalnog tužioca Kosova koji je u četvrtak poslat imejlom i ne daju se dalje informacije o vremenu kada bi mogla biti podignuta optužnica.

Specijalizovano veće Kosova, poznato kao Specijalni sud, izglasan je u Skupštini Kosova, avgusta 2015. putem specijalnog zakona. Ovo Specijalizovano veće je osnovano da bi sudili za nekoliko određenih zločina, koji su izvršeni od 1. januara 1998, do 31. decembra 2000, na teritoriji Kosova.

Formirana su kao posledica izveštaja švajcarca Dika Martija, koji je predstavljen pred Savetom Evrope u januaru 2011.

U izveštaju se iznose tvrdnje o teškim zločinima, za koje se pretpostavlja da ih je izvršila OVK u toku i odmah posle poslednjeg rata na Kosovu. Iste pretpostavke iznete su u knjizi koju je napisala bivša tužiteljka Specijalnog tužilaštva, Karla del Ponte, tri godine pre nego je Marti napisao izveštaj.

U martu ove godine, četiri godine nakon osnivanja Specijalnog suda, ostavku je podneo tužilac Kancelarije specijalnog tužioca, Dejvid Švendimen. Samo nekoliko meseci pre njegovog povlačenja, izjavio je da su optužnice Specijalnog tužilaštva spremne da se podignu.

Njegovu dužnost privremeno je obavljao Kvai Hong Ip (Kwai Hong Ip), do 11. septembra kada je imenovan Amerikanac Džek Smit. On je na poziciju specijalnog tužioca izabran nakon procesa koji je organizovala EU i koji vodi šefica misije EULEX.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.