Okupljanje veterana OVK nakon poziva Specijalnog tužilaštva za ispitivanje Rustema Mustafe

Nasim Haradinaj
Foto: Insajderi

Izvor Insajderi (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, jučerašnje izdanje)

Potpredsednik Organizacije veterana rata (OVR) OVK, Nasim Haradinaj komentarisao je poziv koji je bivši komandant OVK, Rustem Mustafa Rama (Rrustem Mustafa Remi) dobio od tužioca Specijalnog suda.

U izjavi za Insajderi, Haradinaj je rekao da će se nakon ovoga, Organizacija veterana rata OVK okupiti i da će diskutovati o postupcima u vezi sa pozivom tužioca Specijalnog suda.

„Mi ćemo sigurno sazvati sastanak rukovodstva, videćemo, razmatraćemo, iako smo mi prethodno razgovarali, zato što stvari koje su se danas desile nisu slučajne. Rukovodstvo će sesti i razmatrati kako ćemo ubuduće postupiti za sve. Odluke rukovodstva ćemo kasnije i realizovati,“ rekao je Haradinaj.

On je izjavio da je uveren da Specijalni sud neće biti uspešan i da se ova ispitivanja, prema njemu, vrše samo da bi se opravdali fondovi koje je odvojio sud i politika koju on naziva destruktivnom.

„Ovaj sud, šta god da je, trudi se da se održi a na kraju će biti neuspešan, u to ćete se sami uveriti. Neka obave ispitivanja, zato što oni treba da opravdaju fondove koje je odvojio sud i treba da se opravda i destruktivna politika koja je bila za odobravanje ovog suda, a posebno Veća, posebno zbog etničkih razlika. Mi nikada nismo bili protiv otkrivanja zločina, ako ih je bilo. Mi smo protiv otkrivanja zločina na etničkoj osnovi, jer ne može da se dogodi jedan rat, koji kod nas nije bio konflikt iako su o tome puno trubili. I svaki čovek koji ne deli ovo mišljenje, ja mislim da greši,“ izjavio je Haradinaj.

Dalje, potpredsednik OVR OVK, uporedio je rad Specijalnog suda sa Hitlerovim suđenjima Jevrejima.

„Uvredljivo je, kao kada je Hitler vršio ovakva mono-etnička suđenja i gonio Jevreje u inkviziciji, takav je ovaj sud u modernom vremenu,“ rekao je Haradinaj.

Na kraju, on je rekao da – kako Rustem Mustafa, tako i ostali koji će se ispitati i osuditi, iz Specijalnog suda će se vratiti kao heroji.

„Definitivno smo ubeđeni da će ovaj sudski proces biti neuspešan. Oni koji se ispitaju biće džabe osuđeni i vratiće se kao još veći heroji,“ naglasio je Haradinaj.

Rustem Mustafa, poznat kao Remi, prvo je lice koje će ispitati tužioci Specijalnog suda. To je potvrdio advokat bivšeg komandanta Oslobodilačke vojske Kosova, Arianit Koci.

Koci je rekao da je Mustafa dobio poziv da se 14. januara 2019, javi Kancelariji specijalnog tužioca Kosova (KST) u Hagu zbog ispitivanja.

U četvrtak je objavljena vest da je jedan od komandanata OVK iz Dreničke grupe, Rustem Mustafa, pozvan na ispitivanje u Hag. Poziv za saslušanje uputio je tužilac Specijalnog suda za Kosovo. Tada je Gazeta Express javila da je pored Mustafe, na saslušanje u Hag pozvano još dvoje ljudi.

Juče je Gazeta Express takođe ekskluzivno javila da je još jedna visoko-rangirana ličnost u strukturi OVK dobila poziv. Redakcija Gazeta Express navodi da radi poštovanja tajnosti istrage neće objaviti ni imena osoba koje su dobile poziv za saslušanje ali ni svojstvo u kom su pozvani, ipak tvrde da te informacije imaju.

Pored Gazete, ekskluzivne informacije o još jednoj saslušanoj osobi objavio je portal Kosovapress. Naime, prema navodima ovog medija, juče je u zatvoru Dubrava saslušan Astrit Šabani zbog sumnje da je ubio jednog Srbina i dvojicu Roma. Šabani je u Dubravi na odsluženju zatvorske kazne od 20 godina zbog ubistva četvorice Roma i jednog Albanca.

Početkom novembra, na Kosovu je saslušan još jedan bivši pripadnik OVK, Gani Geci, koji tvrdi da će biti svedok za pet ubistava.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.