Bisljimi: Primio sam poziv EU za sastanak o dinaru – neću otići, to nije tema za dijalog i glavnog pregovarača

Kosovska vlada
FOTO: KoSSev

Zamenik kosovskog premijera, Besnik Bisljimi, najavio je uvođenje mera kosovske vlade u vezi sa uredbom Centralne banke Kosova, kako građani „ne bi bili oštećeni u prelaznom periodu“ primene. Sa druge strane, odbija da o ovoj temi razgovara u Briselu, jer, kako kaže, to nije tema za njega, odnosno za dijalog Beograda i Prištine.

Besnik Bisljimi, najavio je danas da će kosovska vlada izaći sa 10 mera kako bi se olakšao uticaj novog propisa CBK koji je svakako izazvao poteškoće kod građana koji primaju davanja iz Srbije.

„Svesni smo da u kratkom roku mere Centralne banke Kosova mogu proizvesti poteškoće za određeni deo građana koji su primali i nastavljaju da primaju finansijsku podršku iz Republike Srbije. Centralna banka Kosova iznela je niz aktivnosti i mera kojima teži da olakša uticaj, a narednih dana i Vlada Kosova će napraviti listu od 10 mera kojima ćemo pokazati kako ćemo se starati da građani ne budu oštećeni tokom prelaznog perioda“, kazao je danas Besnik Bisljimi za okruglim stolom „Ekonomski razvoj za Srbe na Kosovu“, koji je održan u Medija centru Čaglavica.

Nakon ovog događaja, Bisljimi je, kako prenosi RTV Kim, potvrdio da je iz Brisela stigao poziv da se o ovom pitanju, odnosno konkretno, transportu novca, razgovara u Briselu u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Glavni pregovarač prištinske delegacije, međutim, kaže da on neće ići, uz obrazloženje da to nije tema za glavnog pregovarača, jer „dinar nije deo dijaloga“.

„Postoji zahtev Brisela da se sledeće nedelje održi sastanak o pitanju regulisanja prenosa valuta iz Srbije na Kosovo, ali ovo nije sastanak na koji bi trebalo da ide glavni pregovarač, jer pitanje dinara nije to deo dijaloga…“, rekao je Bisljimi, dodajući „videćemo ko će ići“.

Kaže da će otići u Brisel kada ga pozovu da razgovara o dijalogu.

„Lajčak prekršio principe koje je sam postavio“

Bisljimi je ujedno, kako prenosi prištinska Koha, kazao da je Lajčak navodno prekršio principe „koje je sam postavio“,odnosno da je prvi put zakazao sastanak bez koordinacije sa stranama.

„Gospodin Lajčak mi je poslao pismo jer stalno komunicira sa mnom. Ali ovaj put mislim da je prekršio principe koje je sebi postavio iz razloga što je prvi put zakazao sastanak bez dogovora sa stranama i pokušao je da definiše dnevni red uprkos principu koji je postavio 2021. da se nijedna tema ne stavlja na dnevni red bez dogovora strana. Ali poziv je stigao na moju adresu“.

Predsednik Srbije je takođe krajem prošle nedelje najavio da će Beograd, odnosno „neko“, uskoro dobiti poziv za sastanak u Briselu kako bi se pronašlo rešenje za novonastalu situaciju u vezi sa uredbom Centralne Banke Kosova.

Portparol u Evropskoj komisiji Peter Stano, potom je izjavio da u ovom trenutku Evropska unija ne može da najavi novu rundu Dijaloga Beograda i Prištine na visokom nivou.

Bisljimi: Mi znamo da Vučić zna da on greši

Nakon serije navoda najviših beogradskih zvaničnika, a pre svega srpskog predsednika – da Priština sprovodi politiku „progona Srba sa Kosova“, Besnik Bisljimi ih je demantovao na današnjem panelu u Čaglavici.

Kaže da kosovska vlada ima svoje programe u vezi sa tim šta želi da postigne, ali da deo tog plana nije da se „bavi Vučićem“.

„Mi znamo da Vučić zna da on greši“, kazao je kratko Bisljimi.

„Uvoz robe korišćen za uvoz oružja“

Govoreći o zabrani uvoza robe iz Srbije, Bisljimi je ponovio ono što prištinski zvaničnici još od prošle godine, odnosno samog donošenja odluke govore – da je reč o bezbednosnoj, a ne ekonomskoj meri:

„Koja je doneta u tim trenucima kada je konstatovano da je uvoz robe korišćen i zloupotrebljavan i za uvoz oružja. To su mere Ministarstva unutrašnjih poslova, a ne mere Ministarstva ekonomije“, kazao je Bisljimi.

Šta je još Bisljimi kazao na današnjem okruglom stolu u Čaglavici, čitajte u posebnoj vesti:

Bisljimi: Izaći ćemo sa 10 mera da građani koji primaju davanja iz Srbije ne budu oštećeni tokom prelaznog periodaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.