Kurti sa gradonačelnicima: Popis aprila, budžet opština veći za 195 miliona, ne stoje kritike o nedostatku podrške

Aljbin Kurti na sastanku sa gradonačelnicima
FOTO: Kabinet kosovskog pemijera

Kosovski premijer, Aljbin Kurti, održao je danas šesti redovni sastanak sa predsednicima, odnosno predstavnicima opština na Kosovu. Hvalio se ulaganjima i budžetom za opštine, navodeći da je za tri godine povećan za skoro 200 miliona evra. „Kontinuirano čujemo optužbe i kritike na nedostatak podrške opština od strane vlade ili nejednakosti podrške. Ne stoji ni jedno ni drugo“, konstatovao je Kurti.

„Kontinuirane optužbe i kritike, a budžet veći nego ikada“

Kurti je kazao da opštinski budžet za 2024. godinu iznosi 742 miliona evra, odnosno da je ove godine za svaku opštinu uvećan najmanje 40 odsto u odnosu na 2021.

„Vlada skoro polovinu raspoloživog budžeta izdvaja za opštine. Već drugu godinu zaredom rast budžeta je dvocifren u odnosu na prethodnu godinu. Budžet za 2024. je skoro 90 miliona evra veći u odnosu na prethodnu 2023. Od početka mandata, za tri godine, godišnji budžet opština povećan je za 195 miliona evra“, rekao je Kurti na sastanku sa gradonačelnicima, navode iz njegovog kabineta.

Opšti grant za opštine za 2024. godinu, dodaje, iznosi 284,7 miliona evra, što je, kako tvrdi Kurti grant najveće vrednosti ikada.

„To su brojke i podaci koje svi znate, ne samo zato što smo ih ja i ministri u Vladi ponovili. A razlog zašto sam prinuđen da ih ponavljam je to što se kontinuirano čuju optužbe i kritike na nedostatak podrške opština od strane Vlade ili nejednakosti podrške. Ne stoji ni jedno ni drugo. Dakle, pošto smo ovde, u duhu saradnje, niko od nas ne treba da doprinosi lošem informisanju građana, već da igra aktivnu ulogu u njihovom informisanju kada je u pitanju podrška od centralnog za lokalni nivo“, rekao je kosovski premijer.

Popis stanovništva u aprilu

Osim o izdavanju budžetskih sredstava za opštine u ovoj godini, Kurti je na ovom sastanku govorio i o popisu stanovništva koji je u prethodnim godinama u više navrata odlagan.

Sada poručuje da će ovaj proces obaviti početkom aprila.

„Kao što znate, popis stanovništva počinje početkom aprila, odnosno mesec i po dana od danas. Ovaj popis će rezultirati obiljem podataka koji će omogućiti donosiocima odluka i drugim korisnicima, od vlade i civilnog društva, preduzeća, donatora i investitora, da kreiraju politike, razvijaju strategije, programe i proizvode i pružaju usluge koje zadovoljavaju potrebe građana“, dodao je on.

Kaže da je za dobijanje potpunih i tačnih podataka potrebna bliska saradnja i interakcija između Kosovske agencije za statistiku i opština.

Kurti je, kako se navodi u saopštenju, pozvao na zajedničku posvećenost i angažovanje svih za uspešan završetak ovog procesa od suštinskog značaja za društveno-ekonomski razvoj Kosova.

„Kvalitet popisnih podataka, domaćinstava, preduzeća i još mnogo drugih odgovora koji će se dobiti iz dugačkog upitnika je od presudnog značaja za kvalitet naše vlade, kako na centralnom, tako i za vas na lokalnom nivou. Više ćemo planirati, bolje planirati, tačnije izvršavati i zajedno više uspevati“, dodao je Kurti.

Sastanku su prisustvovali kosovski ministar lokalne samouprave, Eljbert Krasnići, ministar finansija, rada i transporta, Hekuran Murati, ministarka obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija, Arberi Nagavci i zamenik ministra životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture, Hisen Durmišaj.

Krasnići je pozvao prisutne predstavnike opština da se odazovu na otvoreni poziv od 15. februara za izveštavanje u sistemu učinka za 2023. godinu i apliciranje na program finansiranja infrastrukturnih projekata u ministarstvu lokalne samouprave, koji ostaje otvoren do 28. februara.

Ovom sastanku je, prema objavljenim fotografijama, od gradonačelnika opština na Severu Kosova jedino prisustvovao gradonačelnik Severne Mitrovice, Erden Atić.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.