Bisljimi: Izaći ćemo sa 10 mera da građani koji primaju davanja iz Srbije ne budu oštećeni tokom prelaznog perioda

Besnik Bisljimi
FOTO: KoSSev

Svesni smo da u kratkom roku mere Centralne banke Kosova mogu proizvesti poteškoće za određeni deo građana koji su primali i nastavljaju da primaju finansijsku podršku iz Republike Srbije. Centralna banka Kosova iznela je niz aktivnosti i mera kojima teži da olakša uticaj, a narednih dana i Vlada Kosova će napraviti listu od 10 mera kojima ćemo pokazati kako ćemo se starati da građani ne budu oštećeni tokom prelaznog perioda, kazao je danas Besnik Bisljimi. 

Poptredsednik kosovske vlade, danas je govorio za okruglim stolom „Ekonomski razvoj za Srbe na Kosovu“, koji se održavao u Medija centru Čaglavica.

Zajedno sa njim, za stolom su bili i kosovski ministar za zajednice i povratak, Nenad Rašić, predsednica Udruženja poslovnih žena „Avenija“ u Lapljem Selu, Gordana Đorić, direktor Centra za razvoj lokalnih sredina, Aleksandar Stojanović, kao i direktor RTV Mir iz Leposavića, Nenad Radosavljević.

U početku svog uvodnog izlaganja govorio je kratko o ekonomskom razvoju i mehanizmima vlade za to kada je reč o većinski srpskim sredinama.

Od ukupno četiri koje je objasnio danas, podsetio je Bisljimi na prošlonedeljnu posetu Rašića i kosovskog ministra finansija Severu, kada su predstavili novu platformu kojom će raditi na otvaranju 2,000 radnih mesta.

„Povratne informacija sa Severa su veoma dobre. A ako bude interesovanja za još, ta se mera može i proširiti. One koji imaju delatnosti četiri opštine na severu, subvencionisaćemo do 70% bruto zarade u trajanju od 6 meseci“, kazao je Bisljimi u delu govora o ekonomskom razvoju za Srbe.

Zatim je govorio o Uredbi Centralne banke Kosova, ponovivši i danas da je ona doneta u cilju povećanja sigurnosti bankarskog i platnog sistema, te da „nema za cilj niti se bavi ni jednom monetom koja je u opticaju“.

Sigurnost bankarskog sistema je bio u tri elementa, podsetio je.

Prvi je bio u vezi sa korišćenjem novčanice od 500 evra.

„Za nekoliko nedelja, CBK je povukla iz opticaja 165.000 novčanica od 500 evra, odnosno ukupno oko 83 miliona evra. Uredba je u tom elementu bila potpuno legitimna“, smatra.

Drugi je element Uredbe – zaštita potrošača od lažnih (falsifikovanih novčanica), a treći uvoz i izvoz novca na Kosovo u celini – ne samo evra, već i američke dolare, albanske leke i srpske dinare…

„Za sve valute na Kosovu se mora uspostaviti legalitet. Ovo je zahtev Berlinskog procesa, koji zahteva korišćenje SEPA mehanizma od strane svih zemalja Zapadnog Balkana. Ne možete se priključiti njima dok ne konsolidujete platni promet“. 

Ipak, svesni su u kosovskoj vladi, kazao je Bisljimi, da će primena poslednje mere stvoriti poteškoće za građane koji primaju novac iz Srbije. Najavio je 10 mera vlade, koji će, kaže, to ublažiti.

„Centralna banka Kosova iznela je niz aktivnosti i mera kojima teži da olakša uticaj, a narednih dana i Vlada Kosova će napraviti listu od 10 mera kojima ćemo pokazati kako ćemo se starati da građani ne budu oštećeni tokom prelaznog perioda“, kazao je Bisljimi.

Svakodnevne gužve ispred filijala Poštanske štedionice u KM, limit na 10,000 dinaraPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.