Bisljimi potvrdio: Lajčak jutros dostavio Kurtiju novu verziju predloga EU, dogovoreno da se ne objavljuje sadržaj

Besnik Bisljimi
FOTO: KoSSev

Izvor: Koha (Deo teksta je preveden sa albanskog, naslov je adaptiran)

Tokom današnjeg izveštavanja pred skupštinskim odborom za spoljne poslove i dijasporu, glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom, Besnik Bisljimi, kazao je da je Miroslav Lajčak jutros dostavio novu verziju predloga kosovskom premijeru, Aljbinu Kurtiju, bez iznošenja detalja njegovog sadržaja.

Na pitanje zašto se sadržaj predloga ne objavljuje, Bisljimi je kazao da postoji dogovor o neobjavljivanju njegovog sadržaja.

„Postoji dogovor da se ne razgovara o sastavnim elementima plana, ‘Revidirani’ nacrt je podnet danas i predat gospodinu Kurtiju u 10:00 časova“, kazao je.

Bisljimi je poručio i da razgovori za postizanje konačnog dogovora ne bi trebalo da traju bez ograničenja, pa su zato, kako je kazao, insistirali da se ovaj element unese u sporazum o tablicama postignut 23. novembra.

„Razgovore o sveobuhvatnom sporazumu treba vremenski ograničiti kako ne bi trajali beskonačno. Mislim da smo sporazumom od 23. novembra to postigli, pošto je u okviru sporazuma predviđeno da se razgovori, kako ste rekli francusko-nemački, iako EU insistira da je to predlog EU, ograniče do kraja marta. U stvari, u tekstu se ne pominje mart, ali se pominje sastanak za specijalnu grupu za normalizaciju, onda smo prihvatili ovu formulaciju tek nakon pisma gospodina Lajčaka, kada je zakazao sastanak za normalizaciju za kraj marta 2023. Dobili smo uveravanje da se ovaj rok neće pomerati i tada smo prihvatili tu formulaciju u tekstu“, dodao je Bisljimi.

KoSSev: Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, koji se juče sastao sa Lajčakom potvrdio je takođe da mu je dostavljena ažurirana verzija predloga EU, koji je u javnosti poznatiji kao francusko-nemački predlog.

Vučić je, ujedno, iz Tirane, gde je boravio povodom samita EU-Zapadni Balkan demantovao navode o tome da postoje vremenski okviri za postizanje sporazuma u okviru ovog predloga.

Danas je, takođe iz Tirane visoki predstavnik EU, Žozep Borelj, kazao da „ne treba stavljati veštačke rokove“, već da se radi.

O rokovima – konkretno proleću 2023. godine za zaključenje sporazuma, neretko je u prethodnom periodu govorio kosovski premijer, Aljbin Kurti.

 

Ujedno je kazao i da se očekivalo da će Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti u januaru potpisati sporazum o nestalima, te da su dobili novi nacrt i ovog sporazuma u kome je jedan paragraf promenjen, pa će ga ispitati.

„Nije zaboravljeno ni u jednom trenutku da se o njemu kontinuirano razgovara. Ovde nemam nacrt koji mi je sinoć dao Lajčak, kojim se sada bavi Andin Hoti i tim savetnika. Ako procene da se slažemo sa tom formulacijom, to se odnosi na izmenjeni deo, biće potpisani na prvom njihovom sastanku“, poručio je Bisljimi danas.

Nakon pitanja poslanika o napuštanju institucija od strane Srba na Severu, Bisljimi je izneo, kako je rekao, propuste tokom godina u tom delu.

On je posebno naglasio pismo bivšeg premijera Hašima Tačija upućeno NATO-u, u kojem se, prema njegovim rečima, slaže da Sever treba da ima poseban bezbednosni tretman.

„Rečeno je da je ovim nedavnim merama, posle odlaska Srba, ugrožen suverenitet, normalizacija koju smo postigli u opštinama na Severu Kosova, ali sam hteo samo da navedem kako je izgledao taj suverenitet na Severu Kosova u praksi. Bivši premijer Tači se 19. aprila 2013. godine, pre potpisivanja sporazuma, složio da sever treba da dobije poseban bezbednosni tretman, složivši se da Kosovske bezbednosne snage ne idu na sever zemlje. Reč je o pismu upućenom nekoliko sati pre potpisivanja sporazuma o normalizaciji na zahtev Srbije. Na severu zemlje, kao rezultat normalizacije koju smo postigli, i dalje imamo nelegalnu upotrebu valute neprijateljske države, što se od tada toleriše. Na severu Kosova građani i dalje ne plaćaju lokalne i centralne takse, na Severu je dogovoreno da se naplaćene carine koriste samo za severne opštine“, kazao je Bisljimi.

Njegovi navodi naišli su na neodobravanje poslanika opozicije koji su ih nazivali neistinitim, a poslanica PDK, Ariana Musljiu-Šoši, poručila je zameniku kosovskog premijera da „ni postignute dogovore nisu u stanju da održe“.

Ubrzo po početku sastanka, predsednik komisije, Haki Abazi, zatvorio je sastanak za medije, upravo zbog Bisljimijevih navoda da o francusko-nemačkom predlogu ne može sve da otkrije u prisustvu kamera.

Pročitajte još:

Lajčak iz Prištine: Želimo da se sastanak na visokom nivou o normalizaciji održi u roku od nekoliko nedelja

Lajčak sa Vučićem razgovarao o povratku Srba u kosovske institucije, nestalima i energetskoj mapi puta

Vučić ipak sutra ide na Samit EU u Tiranu; Lajčaku po pitanju ZSO poručio: Nema preskakanjaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.