Lajčak sa Vučićem razgovarao o povratku Srba u kosovske institucije, nestalima i energetskoj mapi puta

lajčak vučić
FOTO: Miroslav Lajčak/Tviter

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, kako je prethodno i najavio, boravio je danas u Beogradu gde se sastao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i srpskim šefom diplomatije Ivicom Dačićem.

O dvočasovnom sastanku sa Vučićem Lajčak je, sada već uobičajeno, izvestio u objavi na Tviteru.

Razgovarali su o, kako je naveo, putu ka normalizaciji odnosa, kao nastavka prethodnih sastanaka, kao i o aktuelnim pitanjima, uključujući povratak Srba u kosovske institucije, energetskoj mapi puta i nestalim osobama.

Kako se o najavljenom sastanku sa specijalnim izaslanikom, i srpski predsednik ranije danas oglasio samo na društvenim mrežama, uz poruku da su na njemu razgovarali o „neophodnosti primene dogovora o Zajednici srpskih opština i poslednjim dešavanjima na KiM“, isto je potvrdio i potom na prikazu sposobnosti kopnenih i vazduhoplovnih besposadnih platformi u Centru za ispitivanje naoružanja i vojne opreme u Nikincima.

Poručio mu je, kaže, da je ZSO nešto preko čega više nema preskakanja.

„Tu nema preskakanja. Nema kao, e rešite sva svetska pitanja pa ćemo mi da se vratimo. Važiće vam ZSO. Ne ne. Prvo zajednica srpskih opština, pa onda da razgovaramo o tim belosvetskim pitanjima“.

Uz još jedan podsetnik da je pred Srbijom teško vreme, poručio je da „ko god misli da će nas ostaviti na miru po pitanju Kosova – neće“.

„Ni ovaj iz Prištine koji ništa drugo ne radi. Po sedam dana sede i čekaju da izmisle neku novu ludost, ne bi li neku novu krizu izmislili. A da ne pričam o drugima koji menjaju taktički mišljenje“, poručio je Vučić.

Miroslav Lajčak će sutra posetiti i Prištinu.

Sutra će se održati i samit EU u Tirani na koji će, iako je poručio da na njemu neće učestvovati zbog blage reakcije EU na imenovanje novog srpskog ministra u kosovskoj vladi, prisustvovati predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ali i kosovska predsednica Vjosa Osmani.

Posetu regionu, odnosno, Beogradu i Prištini za ovu nedelju najavio je pre par dana i sam Lajčak, navodeći da bi uskoro, trebalo da se u Briselu održi sastanak na visokom nivou na kojem bi se razgovaralo o konačnom sporazumu.

„Pre toga moram da posetim Prištinu i Beograd kako bi razgovarali o procesu i najnovijim dokumentima sa premijerom Kurtijem i predsednikom Vučićem i to planiram da uradim već sledeće nedelje“, kazao je Lajčak u četvrtak za RTV 21.

Tada je i najavio da će jedna od tema razgovora biti povratak Srba u kosovske insitutcije.

„Ovo pitanje će biti na mom dnevnom redu jer stvarno želim da čujem od obojice – premijera Kurtija i predsednika Vučića šta je plan i koji su sledeći koraci i kako mi kao EU možemo da pomognemo. Jer ovo nije normalna situacija“, poručio je Lajčak.

Izlazak Srba iz institucija na Severu izazvala je nova kriza oko tablica, odnosno odluka kosovske vlade da fazno sprovodi svoju odluku o (pre)registraciji vozila sa tablicama gradova na Kosovu na RKS.

Ova odluka vlade u Prištini, nakon nekoliko odlaganja i više od 15 sati razgovora na dva sastanka u Briselu, konačno je novim dogovorom suspendovana 23. novembra.

Ono na šta se Beograd istim dogovorom obavezao je – neizdavanje novih tablica za gradove na Kosovu, ali će se postojećim vozilima sa KM tablicama produžavati registracija.

Srpska lista postavila je dva uslova za povratak u institucije – da Priština povuče odluku o (pre)registraciji tablica na RKS i da se formira Zajednica srpskih opština.

Kako je to nedavno protumačio srpski predsednik, prvi uslov je ispunjen, a sada ostaje da se ispuni i drugi.

Dve strane ovog leta najavljivale su takođe tadašnje potpisivanje memoranduma o nestalima, međutim do toga još uvek nije došlo, a u zastoju je i primena energetske mape u odnosu na inicijalno dogovorene vremenske rokove.

U dijalogu Beograda i Prištine aktuelan je tzv. francusko-nemački predlog sa čijim sadržajem javnost i dalje nije upoznata uprkos verzijama koje su se pojavljivale u medijima, kao i različitim izjavama kosovskih i srpskih zvaničnika.

O najnovijoj krizi na Severu informišite se na našim tematskim stranicama Napuštanje institucija Tablice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.