Bisljimi o ugovoru KEDS-ES: Korak ka naplati struje i funkcionisanja u okviru zakonskog okvira Kosova

Besnik Bisljimi
FOTO: KoSSev

„Potpisivanjem komercijalnog ugovora između KEDS-a i Elektrosevera, prema tački 3. Mape puta energetskog sporazuma, napravljen je dalji korak ka normalizaciji snabdevanja energijom i naplate u četiri opštine na Severu Kosova“, oglasio se danas šef prištinskog pregovaračkog tima, Besnik Bisljim.

Ovo je prva reakcija zvanične Prištine u vezi sa ugovorom koji je potpisan još u subotu.

U svojoj objavi na Fejsbuku Bisljimi je za odlaganje potpisivanja optužio srpsku stranu.

„Više od godinu dana nakon usaglašavanja mape puta i nakon što je naša strana odmah ispunila svoje obaveze koje proizilaze iz sporazuma, Elektrosever je pristao da potpiše ugovor“, poručio je.

Naglašava da će se operacije na Severu „odvijati u zakonskom i regulatornom okviru Republike Kosovo, kao i na celoj teritoriji zemlje“.

„Sada mora da se krene dalje sa ostalim neophodnim koracima da se stane na kraj nezakonitosti neplaćanja struje posle više od 20 godina“, poručio je Bisljimi.

Tvrdi da je Kosovo u kontinuitetu igralo konstruktivnu ulogu i ispunilo sve svoje obaveze:

„Očekujemo i zahtevamo isto od druge strane – da završi ovaj proces“, naglasio je Bisljimi.

Da su kosovska energetska kompanija KEDS i nedavno osnovana kompanija Elektroprivrede Srbije na Kosovu – Elektrosever potpisale komercijalni ugovor, prvi je javnost još u subotu obavestio izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak.

U međuvremenu se oglasila Evropska unija, navodeći da je reč o važnom koraku ka punoj implementaciji mape puta, odnosno energetskih sporazuma postignutih u okviru dijaloga 2013. i 2015. godine.

Precizirali su da će Elektrosever početi da snabdeva strujom Sever Kosova i da će se time „prekinuti sa dosadašnjom neregulisanom praksom“.

U subotu se oglasio i KEDS navodeći da je reč o „istorijskom trenutku“, te da je potpisivanje ugovora sa Elektroseverom imalo za cilj „normalizaciju distribucije i snabdevanja električnom energijom u opštinama na Severu Kosova“.

Sa druge strane, reakcije zvaničnika izostale su u subotu.

Prvi se, tek narednog dana oglasio srpski predsednik, Aleksandar Vučić, koji je kratko poručio da je zadovoljan, te da se ovim ugovorom „izbegava svaka mogućnost da narod na Severu Kosova ostane bez električne energije“. Ujedno je najavio potpisivanje ugovora sa stanovništvom.

Danas se oglasio i nemački ambasador u Prištini, Jorn Rode, navodeći da je potpisivanje ovog ugovora „zaista dobra vest“.

„Sada nam je potrebna održiva implementacija bez daljih odlaganja“, poručio je ambasador.

Pročitajte još:

 Lajčak najavio susret sa glavnim pregovaračima Beograda i Prištine

Vučić o ugovoru KEDS-ES: Ne prejudicira se pitanje imovine, uspeli to da uradimo

EU: Elektrosever „počinje da snabdeva strujom“ Sever, prekida se neregulisana praksa; KEDS: Istorijski trenutak

Lajčak čestita: KEDS i Elektrosever potpisali komercijalni ugovorPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.