Petković sa Lajčakom u Briselu: Razgovori o postignutim sporazumima, sa posebnim akcentom na formiranje ZSO i deeskalaciju

Petković i Lajčak
FOTO: Petar Petković/X

Vest je ažurirana

Kako je i najavljeno, specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, sastao se danas u Briselu sa direktorom Kancelarije za KiM, Petrom Petkovićem.

Kako je glavni pregovarač Beograda o ovom sastanku izvestio, teme su im bile svi do sada postignuti sporazumi, a akcenat razgovora stavljen je na formiranje Zajednice srpskih opština, ali i na „prekopotrebnu deeskalaciju“.

U šturoj objavi na društvenoj mreži X, Petković je dodao da su razgovarali o izradi nacrta statuta za ZSO, kao i o nestalima.

Kaže, bilo je i „drugih važnih tema“, ne navodeći o kojim je tačno reč.

Pohvalio se da je za ovaj sastanak delegacija iz Beograda bila veoma pripremljena, te da je i na ovom, kao i na prethodnom sastanku, bio sa svojim ekspertima.

Iako sada nije precizirao broj ovog tima – prethodnoj poseti Briselu 16. septembra, prisustvovalo je 18 eksperata.

U međuvremenu je i Lajčak potvrdio da je sa Petkovićem najpre govorio o nacrtu statuta Zajednice opština sa srpskom većinom, ali i o narednim koracima u sprovođenju Sporazuma o putu normalizacije i „obavezama koje čekaju“.

Potvrdio je u ovoj objavi, da će kasnije ove nedelje razgovarati sa prištinskim pregovaračem.

Glavni pregovarači Beograda i Prištine poslednji put su boravili u Briselu 16. novembra, kada se, međutim, nisu sastali, već su imali odvojene susrete sa ovim evropskim zvaničnikom.

To je ujedno bio i prvi sastanak nakon 24. septembra, odnosno sukoba u Banjskoj koji je izazvao nove tenzije, a glavna tema bio je nacrt „zapadne petorke“ o Zajednici opština sa srpskom većinom.

Istovremeno, paralelno sa susretom koji je glavni pregovarač Beograda imao sa Lajčakom, održan je sastanak eksperata o nestalim licima i energetici.

Ujedno, sastanci u Briselu dolaze samo nakon dva dana nakon što je Lajčak izvestio da su Kosovska energetska kompanija (KEDS) i Eletrosever potpisale komercijalni ugovor predviđen Mapom puta o energetici koja je dogovorena još juna meseca prošle godine.

Potpisivanje ovog ugovora pozdravljaju sve tri strane.

O tome čitajte u

Lajčak najavio susret sa glavnim pregovaračima Beograda i PrištinePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.