Bez sastanka pregovarača: Petković – Priština odbila da razgovara o ZSO; Lajčak: Krajnje je vreme za napredak

Petković Lajčak
FOTO: Miroslav Lajčak/Tviter

Večeras nije održan trilateralni sastanak u Briselu – nakon pisanja medija, vest je potvrdio predvodnik srpske delegacije u Briselu, Petar Petković, kao i izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak.

Iako je izostao sastanak sa predstavnicima prištinske delegacije, Petković se danas sastao čak tri puta sa izaslanikom EU.

„Priština je odbila direktan razgovor sa nama zato što je odbila da razgovara o Zajednici srpskih opština, a upravo je ZSO bila danas tema u Briselu, onako kako je i Lajčak to najavio u saopštenju 30. septembra“, kazao je Petković nakon trećeg susreta sa Lajčakom za RTS.

Podcrtao je još jednom da Priština odbija da razgovara o ZSO, a da je srpska strana direktno insistirala na formiranju i iznela konkretne korake za njegovo sprovođenje.

„ZSO je za nas pitanje svih pitanja, to je srce samog dijaloga. I ako hoćemo da razgovaramo o normalizaciji odnosa, to možemo isključivo ukoliko dođe do formiranja ZSO, ali i implentacije svih prethodno postignutih sporazuma, između ostalog, onako kako je i juče bila poruka ministara spoljnih poslova članica EU“, tvrdi Petković.

Direktor Kancelarije za KiM je kazao da su srpski eksperti danas pokrenuli i pitanja pravosuđa, energetike, nestalih, slobode kretanja, zvaničnih poseta, te da za to vreme kosovski premijer iz Prištine šalje poruke koje „direktno ubijaju dijalog i stavljaju pod noge Prištine sve prethodno postignute sporazume.

Petković je aludirao na današnju izjavu Aljbina Kurtija koji je još jednom poručio da Priština neće da dozvoli da se formira ZSO.

„Kako mi onda možemo da razgovaramo o bilo čemu u Briselu, kada u istom danu, sa druge strane, Kurti govori sve suprotno samom sporazumu“, tvrdi Petković.

Najavio je da će Beograd i dalje da insistira na formiranju ZSO, da je posvećen dijalogu i da želi da se razgovara u Briselu.

„Dijalog je važno mesto gde možemo da rešavamo istorijski problem između srpskog i albanskog naroda, ali kompromisnim putem i kompromisnim rešenjem“, tvrdi Petković.

Kaže i da će prištinska delegacija, nakon večerašnjeg sastanka, da tvrdi da na dnevnom redu nije bilo pitanje ZSO.

„Ali činjenica da su odbili EU i gospodina Lajčaka – da razgovaraju o toj temi, jasno pokazuje da je to i te kako bila tema“, dodao je Petković.

Kako će se nastaviti dalje, zavisi od posrednika u dijalogu, tvrdi, ali i još jednom podcrtava da će Beograd da insistira na svim ključnim i važnim pitanjima koja je prethodno naveo.

„Ako hoćemo da idemo napred i izbegnemo sve krize koje je generisala upravo Priština svojim odbijanjem da razgovara i traži rešenje u dijalogu, mi na taj način moramo da sačuvamo naš narod i Srbe na KiM. Potrebni su nam mir i stabilnost, jer jedino tako možemo da sačuvamo našu državu i gradimo bolju budućnost“, zaključio je.

U međuvremenu se o razgovorima sa Lajčakom u Briselu oglasila i Priština. Više o tome u posebnoj vesti: Bisljimi: Razgovaralo se o implementaciji sporazuma, nestalima, ali i bokserima

Na Tviteru se odmah nakon Petkovića oglasio izaslanik EU, Miroslav Lajčak, koji je potvrdio da je danas ugostio dva šefa pregovarača i njihove delegacije na odvojenim sastancima.

Lajčak je kazao da je sa njima razgovarao o postojećim problemima i daljem napretku u dijalogu, ali i da ih je informisao o očekivanjima članica EU.

„Krajnje je vreme za pravi napredak“, poručio je Lajčak.

 

Pročitajte još:

Koha: Neće biti održan trilateralni sastanak glavnih pregovarača u Briselu

Danas nova runda dijaloga na nivou pregovarača; Vučić i Kurti se sastaju do kraja 2021?Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.