Bisljimi: Razgovaralo se o implementaciji sporazuma, nestalima, ali i bokserima

Bisljimi Lajčak
FOTO: Lajčak/Tviter

U Briselu danas nije bilo trilateralnog sastanka. Predvodnici delegacija Beograda i Prištine sastali su se odvojeno sa izaslanikom EU, Miroslavom Lajčakom, potvrdila je večeras i kosovska vlada. Predstavnik Prištine, Besnik Bisljimi, razgovarao je sa Lajčakom o samom procesu dijaloga, ali i o boksu, tj. konkretno, Svetskom prvenstvu održanom u Beogradu na kojem nisu učestvovali borci sa Kosova.

Iz kosovske vlade su poručili da je Bisljimi sa Lajčakom razgovarao o stanju implementacije sporazuma koji su već postignuti u Briselu.

Ujedno su potvrdili da se razgovaralo o pitanju nestalih tokom rata na Kosovu.

U okviru ove teme govorilo se o najnovijim aktivnostima, sastancima radnih grupa, iskopavanju i preuzimanju posmrtnih ostataka iz Srbije.

Veći deo saopštenja kosovske vlade posvećen je nedavno održanom Svetskom prvenstvu u boksu u Beogradu, a na kom nisu učestvovali borci sa Kosova.

Tvrde da je kosovska delegacijaje izrazila veliku zabrinutost zbog toga što je Srbija, kao organizator prvenstva, kako navode, prekršila prava sportista i Bokserskog saveza Kosova.

„Zabranu bokserskom timu reprezentacije ne dozvoljavanjem ulaska u Srbiju radi učešća na Svetskom prvenstvu u boksu, koje je održano u Beogradu, kosovska delegacija je istakla kao postupak srpske strane koji je potpuno suprotan duhu slobodnog kretanja i koji se promoviše kroz Briselski sporazum u bilateralnim odnosima sa Srbijom“, poručili su.

Ova delegacija je izrazila zabrinutost zbog još jedne opstrukcije, koja je, kako tvrde, predmet delovanja srpskih vlasti, a odnosi se na transfer sredstava za Preševo, Bujanovac i Medveđu.

„Kosovska strana je zatražila dodatnu pomoć EU, posebno imajući u vidu potrebu za trajnim dugoročnim rešenjem, jer je Ministarstvo finansija i transfera Republike Kosovo u budžetu za narednu godinu planiralo dva miliona evra za Preševsku dolinu“, naveli su.

I dok prištinska delgacija govori samo o bilateralnom sastanku sa Lajčakom, srpska delegacija, koja se sa izaslanikom EU sastala čak tri puta danas, optužuje Prištinu da je odbila da razgovara o formiranju ZSO, usled čega nije ni održan trilateralni sastanak.

Sam Lajčak se, međutim, u međuvremenu oglasio, sa porukom da je kranje vreme za pravi napredak u dijalogu.

Više o tome, kao i događajima koji su prethodili novoj rundi dijaloga čitajte u posebnim vestima:

Bez sastanka pregovarača: Petković – Priština odbila da razgovara o ZSO; Lajčak: Krajnje je vreme za napredak

Koha: Neće biti održan trilateralni sastanak glavnih pregovarača u Briselu

Danas nova runda dijaloga na nivou pregovarača; Vučić i Kurti se sastaju do kraja 2021?Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.