Koha: Neće biti trilateralnog sastanka u Briselu, bilateralni susreti se nastavljaju sutra

Brisel EU

Vest je ažurirana

Ništa od sastanka glavnih pregovarača Beograda i Prištine, javila je večeras prištinska Koha, pozivajući se na diplomatske izvore. Razlog je to što strane nisu mogle da se usaglase oko toga da li treba da se razgovara, odnosno, da se ne razgovara o formiranju Zajednice srpskih opština, piše ovaj medij.

Delegacije dve strane sastale su se ovog prepodneva i u poslepodnevnim satima odvojeno sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčkom.

Sastanak delegacije Beograda na čelu sa direktorom Kancelarije za KiM, Petrom Petkovićem, sa Lajčakom trajao je sat vrema duže od predviđenog, javio je Tanjug.

Ovoj agenciji je potvrđeno da su koraci za formiranje ZSO bilo prvo pitanje, kao „pitanje svih pitanja“, koje je delegacija Beograda predočila na sastanku s Lajčakom.

Istovremeno, razgovarano je i o drugim urgentnim temama – energetici, pravosuđu, pitanju nestalih, slobodi kretanja.

Srpska delegacija je ujedno poručila da je Beograd spreman za razgovore o formiranju ZSO, a da održavanje trilateralnog sastanka zavisi od konstruktivnosti Prištine koja odbija da se formira ovo telo.

Mediji su u međuvremenu pisali da je neizvesno da li će doći do trilateralnog sastanka, a zbog neslaganja strana oko agende – za Beograd je prioritetna tema bila ZSO, a za Prištinu – pitanje nestalih.

Tanjug je pisao da su se, nakon bilateralnih sastanaka, te pauze, delegacije Beograda i Prištine vratile oko 17 časova u zgradu EEAS, gde se čekala odluka o tome da li će se održati trilateralni sastanak.

Ova agencija je upravo javila i da je završen još jedan sastanak beogradske delegacije sa Lajčakom, te da se očekuje izjava direktora Kancelarije za KiM.

Prištinska Koha ujedno piše da se očekuje da će se sa bilateralnim sastancima nastaviti i sutra ujutru.

Pročitajte još:

Danas nova runda dijaloga na nivou pregovarača; Vučić i Kurti se sastaju do kraja 2021?Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.