Danas nova runda dijaloga na nivou pregovarača; Vučić i Kurti se sastaju do kraja 2021?

U Briselu se danas održava nova runda dijaloga Beograda i Prištine na nivou glavnih pregovarača. O čemu će razgovarati Petar Petković i Besnik Besljimi – ostaje da se vidi, s obzirom na to da strane najavljuju različite teme, ne pominjući jedna drugu, a dok Evropska unija ostaje pri tvrdnji – „razgovaraće se o primeni prethodnih sporazuma“ i „otvorenim pitanjima“, bez iznošenja drugih detalja.

Petković i Bisljimi su još juče doputovali u Brisel, na poziv specijalnog predstavnika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

Petković bi trebalo da se u 9.30 sastane bilateralno sa specijalnim predstavnikom EU, a u 10 časova predviđen je sastanak srpskih eksperata sa Lajčakom. Predstavnici Prištine, na čelu sa Besnikom Bisljimijem, imaju bilateralne razgovore sa EU posrednikom od 11 časova, javio je Tanjug.

Održavanje nove runde dijaloga najavio je još prošle nedelje portparol EU, Peter Stano.

“Oni će se okupiti u Briselu i nastaviti da razgovaraju o primeni prethodnih sporazuma, otvorenim pitanjima i kako ići dalje”, naveo je Stano prošle srede, ali bez preciziranja o kojim će se tačno prethodnim sporazumima i otvorenim pitanjima razgovarati.

U međuvremenu su, sa druge strane, iz Prištine i Beograda stizale kontradiktorne najave konkretnih tema.

Beograd je insistirao na razgovorima o Zajednici srpskih opština iznoseći ovaj zahtev sve češće pred Prištinom, ujedno je optužujući zbog nepridržavanja i nepoštovanja preuzetih obaveza.

„Ili će ZSO da formiraju sa svim ovlašćenjima o kojima smo razgovarali u Briselu ili ‘hvala Vam – mi svoj posao, vi svoj posao’ pa ćemo se sresti jednog dana’“, kazao je nedavno predsednik Srbije.

Petar Petković je čak u više navrata isticao da će se na narednom sastanku u Briselu na stolu naći samo jedno pitanje – formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

Sa druge strane, najviši prištinskih zvaničnici su takođe u više navrata ponavljali da do formiranja ovog tela neće doći, tj. da ne žele „monoetnička udruženja“.

Iz kosovske vlade je prethodno najavljeno da će se danas u Briselu razgovarati o pitanju nestalih, energetici i slobodi kretanja“.

Kosovski premijer ujedno je juče zatražio od Srbije da izmeni svoj Ustav u čijoj preambuli stoji da je KiM autonomna pokrajina Srbije i da se Beograd i Priština uzajamno priznaju.

Kurti je povodom dijaloga u Briselu kazao da je Priština spremna da se razgovara o reciprocitetu kada su manjine u pitanju, o ekonomskim i trgovinskim odnosima u budućnosti i saradnji kada su u pitanju evropske integracije, kao i o pitanju nestalih.

Današnjoj rundi dijaloga prethodio je sastanak visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost, Žozepa Borelja sa Kurtijem u Parizu, gde je Borelj ukazao na hitnu potrebu napretka u dijalogu.

Borelj se ujedno sinoć oglasio, sa porukom koja se u prethodnim danima u više navrata mogla čuti iz EU – da bi Kosovo i Srbija trebalo u potpunosti da sprovedu postignute sporazume i da se konstruktivno angažuju na postizanju brzog napretka ka ukupnoj normalizaciji odnosa.

Njegovo obraćanje usledilo je nakon rasprave šefova diplomatija članica EU o Zapadnom Balkanu, gde je ujedno izrazio očekivanje da će do kraja godine biti održana nova runda dijaloga na najvišem nivou, uz učešće predsednika Srbije i kosovskog premijera.

Takođe, uoči današnje runde dijaloga, srpski ministar spoljnih poslova, Nikola Selaković koji takođe boravi u Briselu, sastao se izaslanikom EU za dijalog. Sa Lajčakom je razgovarao o evropskim integracijama, regionalnoj saradnji, kao i najnovijim dešavanjima na Zapadnom Balkanu, a potom i sa komesarom za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliverom Varhejijem.

Selaković je međutim, juče ujedno razgovarao i sa svojim ruskim kolegom, Sergejom Lavrovom, a između ostalog i o rešavanju kosovskog pitanja.

„Dve strane razmenile su mišljenja o situaciji na Balkanu, stanju oko rešavanja kosovskog pitanja i aktuelnim međunarodnim pitanjima“, saopštilo je rusko ministarstvo, prenosi Tanjug.

Petković i Bisljimi su se poslednji put sastali u okviru dijaloga krajem septembra kada je postignut dogovor o deeskalaciji situacije na Severu a nakon tenzija koje su nastale zbog odluke kosovske vlade da uvede mere reciprociteta za vozila sa registarskim tablicama Srbije.

U međuvremenu, 21. oktobra održan je i prvi sastanak radne grupe koja je formirana kao rezultat dogovora koji je postignut među stranama, a koja ima mandat da pronađe trajno rešenje za registarske tablice.

Ova grupa mora najkasnije nakon šest meseci, tj. u aprilu da predlog rešenja predstavi na najvišem nivou, odnosno pred predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem i kosovskim premijerom, Aljbinom Kurtijem.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.