Berger-Kurtiju: Nemačka će podržati Berlinski proces

Foto: Kosovapress

Tekst je izvorno preuzet sa Kosovapress

Premijer Kosova Aljbin Kurti primio je danas na sastanku državnog sekretara u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke Miguela Bergera.

Kako se navodi u saopštenju iz Kabineta premijera, sekretar Berger je rekao da će Nemačka podržati Berlinski proces i zajedničko tržište, kao oblik regionalne saradnje, proizašlog iz samita u Sofiji prošle godine.

Značaj saradnje i povećanje nemačkih investicija na Kosovu bila je tema razgovora, sa posebnim naglaskom na jaku dijasporu u Nemačkoj.

Nemački zvaničnik čestitao je premijeru Kurtiju na dobrim ekonomskim pokazateljima zemlje, koji su, kako je rekao, impresivni.

Zahvaljujući se, premijer Kurti izrazio je saučešće sekretaru Bergeru za izgubljene živote u delovima Nemačke usled razorne oluje i poplava.

Na sastanku je razgovarano i o nedavnim sastancima u Briselu i daljem napretku i značaju dijaloga između Kosova i Srbije.


Nemački zvaničnik sastao se takođe danas i sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani.

Berger sa Osmani : Nemačka za ukidanje viza za građane Kosova

Tekst je izvorno preuzet sa Kosovapress

Državni sekretar u nemačkom ministarstvu spoljnih poslova Miguel Berger danas je tokom sastanka sa predsednicom Vjosom Osmani izrazio podršku svoje zemlje za liberalizaciju viznog režima za građane Kosova.

Kako je navedeno u saopštenju za javnost iz Predsedništva Kosova, Berger je rekao da će Nemačka nastaviti da podržava našu zemlju u različitim oblastima i da su spremni za dalje produbljivanje bilateralne saradnje dve zemlje.

On je takođe pohvalio pozitivan pristup Kosovskih institucija da garantuju ekonomski razvoj i približavanje sa EU.

Dok je predsednica Osmani izrazila zahvalnost Nemačkoj na kontinuiranoj podršci koju pruža Republici Kosova i njenom narodu, ističući da je ova zemlja i dalje jedan od najpouzdanijih partnera naše zemlje.

Osmani je spomenula proces liberalizacije viza za građane Kosova, ističući da su ispunjeni svi kriterijumi za liberalizaciju i da nema razloga za odlaganje. U tom kontekstu, ona je naglasila potrebu daljeg produbljivanja odnosa između dve zemlje, uključujući ekonomsku, diplomatsku i kulturnu saradnju.

Osmani je takođe naglasila da je vladavina prava preduslov za dalji razvoj Republike Kosova i približava našu zemlju Evropskoj uniji, navodi se u saopštenju.

Što se tiče procesa dijaloga, Osmani je naglasila da bi prioritet Republike Kosova trebalo da bude razjašnjavanje sudbine nestalih osoba nasiljem i zaključivanje procesa uz obostrano priznavanje. Takođe je naglasila da je jačanje saveza sa prijateljskim zemljama neophodno za uspeh naše zemlje.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.