Berger u Gračanici impresioniran kulturnim nasleđem

Foto: Tviter/Eparhija raško-prizrenska

„Impresioniran sam kulturnim nasleđem tokom moje posete Manastiru Gračanica. Hvala Vladiki Teodosiju i Ocu Janjiću iz manastira Dečani Srpske pravoslavne crkve“, sekretar nemačkog ministarstva spoljnih poslova, Miguel Berger, poručio je danas nakon jučerešnjeg susreta sa predstavnicima SPC u Gračanici.

Da su se sastali sa visokim nemačkim zvaničnikom, koji je bio u pratnji nemačkog ambasadora u Prištini Jona Rodea, prethodno je potvrdila Eparhija Raško-prizrenska.

Oni su sinoć objavili fotografije ove posete, uz poruku da je vladika gosta iz Nemačke upoznao sa problemima SPC i srpskog naroda na KiM.

Berger se tokom jučerašnjeg dana sastao u odvojenim susretima sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani i premijerom Aljbinom Kurtijem nakon čega je poručio: „Vrlo dobar prvi dan na Kosovu“.

Zahvaljujući se i kosovskim zvaničnicima na „konstruktivnom razgovoru“ istakao je i to da se u „potpunosti slaže sa evropskim putem Kosova i važnosti vladavine zakona“.

„Potreban je napredak u dijalogu Kosova i Srbije i regionalnoj saradnji!“ – poručio je Miguel Berger.

Iz kabineta kosovske predsednice i premijera kao ključne poruke nakon ovog sastanka odabrane su te da Nemačka podržava ukidanje viza za građane Kosova, da će Nemačka podržati Berlinski proces i zajedničko tržište kao oblik regionalne saradnje, proizašlog sa samita u Sofiji prošle godine.

Takođe se razgovaralo o povećanju nemačkih investicija na Kosovu sa naglaskom na jaku albansku dijasporu na Kosovu.

Inače, Raško-prizrenska eparhija obustavila je proletos komunikaciju sa kosovskim vlastima dok ne sprovedu odluku kosovskog suda 2016. o povratku manastirske zemlje Visokih Dečana.

Miguel Berger boravi u dvodnevnoj poseti Kosovu, nakon koje putuje i za Beograd gde će se sutra ujutru sastati sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem i direktorom Kancelarije za KiM, Petrom Petkovićem. Očekuju se da će se nemački zvaničnik tokom posete srpskoj prestonici sastati sa predsednicom Vlade i ministrom spoljnih poslova.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.