Vučić sa Lajčakom: Razgovori o situaciji na Kosovu, „nepodnošljivim uslovima“ i koracima za normalizaciju

Lajčak i Vučić
FOTO: budućnostsrbijeav

Kako je bilo i najavljeno, specijalni izlaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, sastao se večeras sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem. Tema razgovora bila je situacija na Kosovu i napredak ka normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Lajčak i Vučić se nakon sastanka nisu obratili medijima, već se na društvenim mrežama oglasio predsednik Srbije, dajući naznake o čemu je razgovarao sa ovim evropskim zvaničnikom.

Vučić ističe da su osim o situaciji na Kosovu i „nepodnošljivim uslovima“ Srba na Kosovu, razgovarali i o „mogućnostima i temama“ za nastavak konstruktivnog dijaloga u Briselu.

Razgovarali su i o koracima koji su neophodni za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine, navodi Vučić.

„Još jednom sam pozvao međunarodnu zajednicu da se konkretno i odlično angažuje po suštinski važnim pitanjima za opstanak srpskog naroda na KiM i regionalnu sigurnost“.

Razgovori o hitnim pitanjima

U međuvremenu, o sastanku sa Vučićem, oglasio se i Miroslav Lajčak na mreži „X“.

Lajčak je istakao da je sa srpskim predsednikom i direktorom Kancelarije za KiM, Petrom Petkovićem, razgovarao o predstojećem sastanku u Briselu i aktuelnim pitanjima koje treba hitno rešiti.

„Posle Prištine prošle nedelje, posetio sam Beograd kako bi se sastao sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i Petrom Petkovićem. Razgovarali smo o predstojećem sastanku glavnih pregovarača, aktuelnim pitanjima koja se hitno moraju rešavati i primeni sporazuma o putu normalizacije”, napisao je Lajčak.

Lajčak je došao u Beograd uoči nove runde dijaloga između glavnih pregovorača, koja će da se održati u utorak u Briselu.

Portparol EU, Peter Stano potvrdio je danas, kako je preneo N1, da će dinar biti jedna od tema razgovora, ali da će se govoriti i o celokupnoj primeni Ohridskog sporazuma, kao i o pojedinačnim aspektima njegove primene.

Iako je Bisljimi prošle nedelje na sastanku sa Lajčakom u Prištini ponovio da odluka CBK kojom se u praksi istiskuje dinar nije tema dijaloga, potvrda o njegovom prisustvu na na sastanku u Briselu, stigla je večeras od njegovog savetnika, ali bez pominjanja dinara, odnosno uz navode da će se razgovarati o implementaciji sporazuma.

Susretu 19. marta najavio je zapravo još juče američki izaslanik za Zapadni Balkan Gabriel Eskobar, govoreći u kontekstu pronalaska rešenja u vezi sa primenom uredbe Centralne banke Kosova.

Nakon razgovora sa kosovskim premijerom, poručio je da se nada da će kosovska vlada biti fleksibilna, ne iznoseći više detalja. Sa druge strane, kazao je da mu je Kurti obećao da će da „pogleda neke od predloga“ koje mu je izneo.

Izaslanik SAD-a je, međutim, danas kazao da nije uspeo da ubedi kosovskog premijera da odgovori na zabrinutost Zapada u vezi sa zabranom upotrebe srpskog dinara.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.