Bisljimi Lajčaku u Prištini kazao da uredba CBK nije deo dijaloga

FOTO: Kosovska vlada

Zamenik kosovskog premijera i glavni pregovarač Prištine u dijalogu sa Beogradom, uverio je Miroslava Lajčaka da je vlada u Prištini zainteresovana da obezbedi nastavak finansijske podrške Srbije kosovskim Srbima u oblasti obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite, tvrde iz kosovske vlade.

Izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, doputovao je danas u Prištinu. Glavni razlog njegovog dolaska, kako je kazao danas medijima, bio je dogovor sastanka šefova pregovaračkih timova narednih dana.

Kazao je i to da su ostala pitanja na sastanku sa Besnikom Bisljimijem bila – primena Evropskog predloga, kao i primena uredbe Centralne banke Kosova o gotovinskim plaćanjima.

Isto je potvrdio i Bisljimi, rekavši Lajčaku da je stav Prištine – da se sporazum mora primeniti kroz pravičan, jednak i izbalansiran plan redosleda između strana, ali i da je potpisivanje tog sporazuma garancija za njegovo prihvatanje i sprovođenje.

„Na sastanku se govorilo o daljem napretku i unapređenju implementacije Osnovnog Sporazuma. Ponovio sam da se sporazum mora primeniti kroz pravičan, jednak i izbalansiran plan redosleda između strana. Potpisivanje sporazuma je garancija za njegovo prihvatanje i sprovođenje. S tim u vezi, odbijanje Srbije i pismo premijerke Brnabić prošlog decembra ne doprinose pozitivno duhu dijaloga i punoj primeni sporazuma“.

Od Lajčaka je danas zatražio ukidanje kaznenih mera protiv Kosova koje su na snazi.

„One su nepravedne i moraju se preduzeti konačni koraci ka njihovom uklanjanju“.

Tvrdi i da mu je Lajčak kazao da članstvo Kosova u Savetu Evrope nije povezano sa dijalogom u Briselu.

Bisljimi mu je potom kazao, da isto tako, ni uredba CBK nije deo procesa dijaloga i da nije predmet pregovora između strana, što je bio razlog njegovog odbijanja da ode na nedavno organizovani sastanak u Brisel.

Danas je ujedno, navode iz kosovske vlade, uverio Lajčaka da je Vlada u Prištini zainteresovana da obezbedi nastavak finansijske podrške Srbije kosovskim Srbima u oblasti obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite.

Razgovarali su dalje i o energetici, registarskim tablicama i telekomunikaciji.

„U vezi sa ovim poslednjim, razmotrena je zabrinutost u vezi sa stalnim kršenjima i mešanjem frekvencija od strane Srbije na teritoriji Republike Kosovo, zabrinutost koju je iznela i Nezavisna komisija za medije“, kazao je Lajčaku.

Osim toga, Bisljimi je potegao i pitanje srpskih pasoša Koordinacione uprave za građane na Kosovu:

„Bisljimi je podvukao da je ovaj predlog i dalje nepravedan i da šteti procesu dijaloga“.

Govorio je Lajčaku i o koracima koje preduzima kosovska vlada, stavivši akcenat na nedavnu podršku za radna mesta u četiri opštine na Severu.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.