Eskobar: Kurti odbio predlog za dinare

Eskobar Gabijel
FOTO: KoSSev

Izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan, Gabrijel Eskobar, rekao je u intervjuu za Radio Slobodna Evropa da nije uspeo da ubedi kosovskog premijera, Aljbina Kurtija, da odgovori na zabrinutost Zapada u vezi sa zabranom upotreba srpskog dinara na Kosovu.

„Potrebno nam je rešenje. Zato sam pitao premijera da suspenduje odluku dok mi, zajedno sa Evropskom unijom, dakle SAD i Kosovom, radimo na dugoročnom rešenju koje bi odgovorilo na vaše potrebe. To podrazumeva elektronske transfere u evrima kroz sistem Kosova. Ali, sada, moramo nešto hitno da uradimo. Nažalost, nisam uspeo da ga obavežem na to“, rekao je Eskobar za RSE.

Američki izaslanik za Zapadni Balkan boravio je nekoliko dana na Kosovu u pokušaju da kosovsku vladu privoli na fleksibilnije postupanje nakon zabrinutosti koju međunarodna zajednica već mesecima iznosi kada je u pitanju postupanje ovih vlasti prema srpskom narodu na Kosovu.

Govoreći o pitanju dinara, odnosno primeni uredbe CBK, Eskobar je juče kazao da je reč o „hitnom humanitarnom pitanju“, te je pozvao kosovsku vladu da bude fleksibilna.

Nakon sastanka sa Kurtijem poručio je da mu je kosovski premijer obećao da će da „pogleda neke od predloga“ koje mu je izneo.

Sa druge strane, Kurti je nakon ovog sastanka kazao da je obavestio Eskobara o „koracima koje je kosovska vlada preduzela da podrži tranziciju uredbe CBK i našoj spremnosti da se bavimo tekućim problemima“.

Pročitajte još:

Eskobar nakon sastanka sa Kurtijem: Hitno humanitarno pitanje, PR da bude fleksibilna u utorak

Kurti posle sastanka sa Eskobarom: Istakao sam potrebu da se Srbija smatra odgovornom za napad na BanjskuPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.