Nedostatak uslova tera mlade iz Goraždevca da se obrazuju u drugim mestima


Na Kosovu funkcionišu 102 osnovne i srednje škole koje rade po planu i programu Ministarstva prosvete Republike Srbije. Uslovi u ovim školama su uglavnom dobri. Međutim godinama unazad u mnogim mestima zabeležen je drastičan pad broja učenika. Ovom temom pred novu školsku godinu bavio se Radio Goraždevac.

Letnji raspust za osnovce i srednjoškolce predstavlja radost i odmor od svakodnevnih obaveza. Sa druge strane, za prosvetare je raspust postao velika briga, s obzirom na to da je svake godine broj učenika sve manji.

Direktori osnovne i srednje škole u Goraždevcu nisu bili dostupni za izjave na ovu temu. Sa druge strane, Vasilije Srbljak, za Radio Goraždevac otkriva šta to navodi mlade da svoje školovanje nastave van rodnog mesta.

„Ovde u Goraždevcu su uslovi bili odlični, s obzirom na to da živimo u krugu od dva kilometra. Imamo osnovnu školu i dve srednje. Mada, ja sam se sada opredelio za Medicinsku školu, a toga u Goraždevcu nema – ima samo ekonomska i gimnazija“.

Na kvalitet obrazovanja utiču i vannastavne aktivnosti kojih je u Goraždevcu malo. Jednodnevni izleti su retki a akcije poput uređenja i čišćenja okoline organizuju se samo onda kada ih iniciraju nevladine organizacije.

Škola u Goraždevcu je pre petnaest godina brojala oko dvestapedeset đaka. Danas se taj broj smanjio na ukupno sedamdeset. Ipak, utešno je to da za razliku od prošle školske godine, ovog septembra ima upisanih u prvu godinu srednje škole.

Radio Goraždevac

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.