Bećaj: Srbi nisu suštinski integrisani; Rašić: Sa Zajednicom bi preko noći ostali bez 22.000 plata

Dijalog u Briselu kompromituju oni koji ga vode, a ne građani zbog kojih se razgovara – ocenjeno je tokom javne debate koja je održana ove nedelje u Mitrovičkom društvenom klubu, u organizaciji NVO Aktiv.

Bećaj: Srpska zajednica ne doživljava kosovske institucije kao svoje

Pet godina nakon sporazuma u Briselu, Srbi nisu suštinski integrisani u kosovsko društvo, dok za mnoge probleme srpske zajednice i dalje nema odgovora, ocenio je prištinski politički analitičar Beljulj Bećaj.

On je naveo da su sporazumom, između ostalog, ukinute, kako se iz Prištine tumači – paralelne strukture, ali i da srpska zajednica još uvek ne doživljava institucije Prištine kao svoje.

"Ja zbog toga ne krivim Srbe, mislim da je do takvog stanja došlo zato što većina nije našla odgovore za mnoga pitanja koja se tiču srpskih problema, srpskih zahteva i srpskih interesa," naveo je Bećaj.

Prema njegovim rečima, promene zavise od “spremnosti da uzročnici ovakvog stanja preispitaju sebe i celokupan proces, u smislu revidiranja promašaja i prepreka koje su dovele do ovakvog stanja”.

Rašić: ZSO predstavljena kao vrhunski dobitak za srpsku zajednicu, istina je daleko od toga

S druge strane, bivši ministar u kosovskoj vladi, Nenad Rašić, smatra da je glavni problem u samom Briselskom sporazumu, o kom, prema istraživanju na koje se pozvao, čak 40% ispitanika na Severu Kosova nema stav.

"Kosovski Srbi nemaju dovoljno informacija, inače bi procenat onih koji su protiv Briselskog sporazuma bio mnogo veći. Zajednica srpskih opština se često pominje kao vrhunski dobitak za srpsku zajednicu, kao što je nekada Albancima predstavljana nezavisnost Kosova… Istina je daleko od toga," istakao je Rašić.

On je naveo da je sporazumom predviđeno gašenje srpskih opština onog momenta kad bude utemeljena Zajednica što, prema njegovom mišljenju, znači gubitak radnih mesta.

“U srpskim lokalnim samoupravama koje su izmeštene na Kosovu, prema nekim informacijama, radi negde oko 22.000 radnika. Mi bi preko noći mogli da ostanemo bez 22.000 plata ili 22.000 poluga egzistencije. To je najveći problem,” rekao je Rašić i dodao da opstanak Srba na Kosovu zavisi od razvoja ekonomije.

Podsetimo, ove plate isplaćuju se iz budžeta Republike Srbije, dok Priština, prema dosadašnjim informacijama u javnosti, nema obavezu da automatski preuzme radnike iz srpskih lokalnih samouprava na svoj teret.

Prema nezvaničnim procenama, rađenim na osnovu analize telefonskog saobraćaja i mobilnih telefonskih priključaka, na Kosovu živi oko 120.000 Srba, što znači da je čak 18% ukupnog stanovništva zaposleno u opštinama lokalnih samouprava.

Prema prošlogodišnjem istraživanju organizacije Inter, javne institucije i ustanove i javna preduzeća Vlade Srbije zapošljavaju oko 12.100 radnika na Severu, što zajedno sa njihovim porodicama iznosi oko 40.000 ljudi, ili ukupno oko 80% stanovništva opština u ovom delu KiM-a. 

Debata "Briselski sporazum – koliko je kompromis daleko" održana je u okviru projekta koji podržava Kosovska fondacija za otvoreno društvo.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.