BBC na srpskom: Ukrajina traži od Srbije izručenje bivšeg obaveštajca

Dubrava zatvor
Ilustracija/FOTO: Gazeta Express

Ukrajina je od Beograda tražila izručenje A. N, bivšeg generala i visokog funkcionera Službe bezbednosti Ukrajine (SBU), koji je pre četiri meseca uhapšen u Srbiji zbog sumnje za pranje novca, prenosi svoja saznanja BBC na srpskom.

„Sudija za prethodni postupak Višeg suda u Nišu postupa u predmetu ukrajinskog državljanina A. N. po molbi za izručenje Ukrajini“, kaže sudija Miško Radivojević, portparol Višeg suda u Nišu u pisanom odgovoru za BBC na srpskom.

A. N. koga je ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski proglasio za izdajnika i oduzeo mu čin, napustio je zemlju 23. februara, nekoliko sati pre početka ruske invazije.

Ukrajinski Državni istražni biro potom je saopštio da je A. N. počinio delo veleizdaje, a ubrzo su iz njegove bivše službe SBU saopštili da je on mogao Rusima da šalje podatke o bezbednosnim sistemima u zoni isključenja u Černobilju, gde je jedno vreme bio rukovodilac.

U leto 2021, on je otpušten iz SBU. Prethodno su mediji u Ukrajini izveštavali o nekretninama koje je njegova porodica stekla tokom perioda njegovog uspona u službi, kao i o korupciji u SBU.

Uhapšen je u junu na graničnom prelazu Preševo, između Srbije i Severne Makedonije, zbog sumnje da je izvršio krivično delo pranje novca.

Zajedno sa njim je uhapšen i nemački državljanin A. A, a u automobilu marke BMV pronađen je neprijavljen novac: više od 600.000 evra, oko 125 hiljada dolara, kao i dva smaragda, saopšteno je tada iz policije.

Dvojica optuženih su od tada u pritvoru, a protiv njih istragu vodi specijalno odeljenje za sprečavanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu.

Osnov za izručenje – još zvanično nepoznat

Nije poznato šta je Kijev naveo kao razlog za izručenje A. N. jer na prvom ročištu održanom 19. oktobra nije pročitana zamolnica Ukrajine, kaže Tanja Savić, advokatica bivšeg obaveštajca, za BBC na srpskom.

Ročište je odloženo pošto je A. N. tražio prevodioca kako bi se postupak vodio na njegovom maternjem jeziku, dodaje ona.

„Još zvanično ne znamo da li se izručenje traži po osnovu dela iz neke vrste opšteg kriminala ili je u pitanju veleizdaja, pošto je predsednik Ukrajine više puta to pominjao“, navodi Savić.

U međuvremenu, kako saznaje BBC od izvora iz bezbednosnih službi Ukrajine, Srbiji su u septembru poslata dokumenta na osnovu kojih se traži izručenje.

Savić kaže da je njen klijent pred sudom izjavio da se plaši za život u slučaju izručenja u Ukrajinu.

„Na njega je 2020. pokušan atentat i mi imamo pravosudnu presudu protiv lica koje je to delo izvršilo“.

„Postoji sumnja da su nalogodavci sada u tim najvišim krugovima oko Predsedništva i on je rekao da će ako bude izručen to biti njegova smrtna kazna“, tvrdi Savić.

Izvor iz ukrajinskih bezbednosnih službi navodi da se izručenje traži na osnovu korupcije, navodi BBC na srpskom.

„Osnov je korupcija, pronevera javnih sredstava. Tako je veća verovatnoća da će biti isporučen“, navodi ovaj izvor.

Ukrajina i Srbija imaju potpisan Sporazum o međunarodnoj saradnji u krivičnim stvarima kojim su uređena pitanja izručivanja.

Iz Ministarstva pravde Srbije, koje je nadležno za izručenje stranih državljana, do objavljivanja teksta nisu odgovorili na pitanja BBC-ja na srpskom o zahtevu za izručenje A. N.

Odgovor je izostao i iz Ministarstva spoljnih poslova, nadležnog za komunikaciju sa državnim organima druge zemlje.

Dva postupka u Srbiji

Pred Višim sudom u Nišu se protiv A. N. trenutno vode dva postupka.

Pored postupka za izručenje Ukrajini, Više tužilaštvo ga sumnjiči za pranje novca.

Istraga u tom predmetu je u toku, a pritvor je okrivljenom zbog toga produžavan nekoliko puta – poslednji put do 2. decembra.

To je ujedno i krajnji rok posle koga sud mora doneti odluku o podizanju optužnice ili njenom odbacivanju.

„Taj postupak je još u fazi u kojoj je bio i pre četiri meseci, još nema optužnice, čekaju se još neki dokazi da stignu“, kaže Savić, jedna od četiri advokata koji zastupaju A. N. u oba slučaja.

Iz Višeg Tužilaštva u Nišu nisu odgovorili na upite BBC novinara o statusu istrage protiv A. N. do objavljivanja teksta.

Kako prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE), na zahtev tužilaštva u Srbiji ukrajinsko tužilaštvo nedavno je dostavilo informacije da se protiv A. N. u toj zemlji vodi istraga zbog zloupotrebe službenog položaja.

„On je nama dao informaciju da su te istrage okončane, da za to ima dokaze i da je on posle toga imenovan u šefa SBU i dat mu je čin generala“, navodi Savić.

Sada su se, dodaje, pojavile nove informacije.

„Da li je došlo do nekih novih dokaza, da li je to ponovo otvoreno, šta se dešavalo u Ukrajini u međuvremenu, mi za sada nemamo podataka i očekujemo da nam se to dostavi“, kaže Savić.

Ona dodaje da je sada pitanje kako će postupak o izručenju uticati na postupak za pranje novca.

„Sada je sve u stanju mirovanja da vidimo šta će se dešavati sa postupkom za izručenje jer je ovo sada najbitnije i najhitnije“, kaže Savić.

BBC na srpskom

Povezane vesti:

Bivšem ukrajinskom obaveštajcu ponovo produžen pritvor u Srbiji

Ko je ukrajinski obaveštajac kojeg je MUP Srbije uhapsio u Preševu

Kljan: U Preševu uhapšen bivši šef ukrajinskih obaveštajaca sa dva dijamanta i preko 700,000 evraPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.