Bivšem ukrajinskom obaveštajcu ponovo produžen pritvor u Srbiji

Sud
Ilustracija

Viši sud u Nišu potvrdio je 8. avgusta za Radio Slobodna Evropa (RSE) da je A. N.(u izvornom tekstu objavljeno puno ime), bivšem pripadniku ukrajinske bezbednosne službe (SBU), u Srbiji produžen pritvor koji može trajati do 2. septembra.

A. N. je u Srbiji uhapšen početkom juna sa više stotina hiljada evra i dijamantima i od tada se nalazi u pritvoru u Nišu na jugu Srbije.

Kako se precizira u pisanom odgovoru Višeg suda, odluku o produženju pritvora sud je doneo 3. avgusta.

Odlukom je obuhvaćen i njegov saučesnik, državljanin Nemačke A. A. (u izvornom tekstu objavljeno puno ime).

Viši sud u Nišu prethodno je 6. jula doneo odluku o produžavanju pitvora A. N. i A. A., a odluka je važila do 5. avgusta.

A. N. i A. A. se u Srbiji terete za pranje novca i protiv njih se, kako je potvrđeno u nadležnom tužilaštvu za RSE, vodi istraga.

A. N. se u Ukrajini tereti za veleizdaju, a kako je ranije za RSE navelo Generalno Tužilaštvo te zemlje, Ukrajina razmatra da se obrati srpskim vlastima u vezi sa njim.

„Nadležni organ Ukrajine trenutno razmatra obraćanje nadležnom organu Republike Srbije sa zahtevom za međunarodnu pravnu pomoć u ovom krivičnom postupku radi pribavljanja potrebnih informacija i kopija dokumenata“, navelo je ukrajinsko tužilaštvo 19. jula u odgovoru na upit RSE.

Kako su saopštile ukrajinske vlasti, A. N. je zemlju napustio 23. februara, nekoliko sati pre početka ruske invazije.

U Tužilaštvu navode da je predviđena kazna zatvora za veleizdaju prema ukrajinskom Krivičnom zakoniku od 12 do 15 godina, sa ili bez oduzimanja imovine.

A. N. se o ovim navodima nije javno izjašnjavao. Njemu se trag izgubio nakon odlaska iz Ukrajine, da bi četiri meseca kasnije dospeo opet u žižu javnosti, ovog puta u Srbiji.

Ukrajinski ambasador u Beogradu Volodimir Tolkač izjavio je 15. juna da se A. N. nije obraćao ambasadi za pomoć od kada je uhapšen.

A. N. je 7. juna uhapšen zajedno sa nemačkim državljaninom A. A. na graničnom prelazu Srbije i Severne Makedonije.

Oni su, kako je 8. juna saopštila policija, pokušali da preko granice prenesu više od 600.000 evra i oko 125.000 dolara u gotovini, kao i drago kamenje, čija je vrednost procenjena na oko 6.500 evra.

Policija je tada saopštila da su novac i dijamante našli prilikom pregleda automobila i da se „sumnja da potiču iz kriminalnih delatnosti“.

Radio Slobodna Evropa

Povezane vesti:

Ko je ukrajinski obaveštajac kojeg je MUP Srbije uhapsio u Preševu

Kljan: U Preševu uhapšen bivši šef ukrajinskih obaveštajaca sa dva dijamanta i preko 700,000 evraPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.