Kljan: U Preševu uhapšen bivši šef ukrajinskih obaveštajaca sa dva dijamanta i preko 700,000 evra

Zaplena Preševo
FOTO: Uprava carina Srbije

Izvor: Zeri/Klan Kosova

Bivši šef odeljenja unutrašnje bezbednosti ukrajinske obaveštajne službe A. N. (u izvornom tekstu objavljeno puno ime) uhapšen je u Preševu pod sumnjom za pranje novca.

Policija je na pograničnom prelazu Preševo zaustavila automobil marke BMV kojim je upravljao nemački državljanin A. A. (u izvornom tekstu objavljeno puno ime) (36), dok je A.N. bio u automobilu sa njim i planirao je da krene u Severnu Makedoniju, piše kijevski medij „Ukrajinska pravda”.

Policija je nakon provere automobila pronašla preko 607 hiljada evra i preko 124 hiljade dolara i dva neprijavljena draga kamena.

Naime, srpske vlasti koje su sprovodile hapšenje su u obaveštenju dale samo inicijale pritvorenika.

„Zaposleni u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Sektor za borbu protiv korupcije, u saradnji sa graničnom policijom i carinom, 8. juna lišili su slobode nemačkog državljanina A.A. rođenog 1986. i Ukrajinca A.N. rođenog 1982. godine pod osnovanom sumnjom za pranje novca. Prilikom pretresa BMW-a na punktu Preševo, kojim je upravljao A.A., a A.N. je sa njim bio u automobilu, pronašli su neprijavljeno 607.990 evra i 124.924 dolara i dva smaragda“, navodi se u saopštenju MUP-a Srbije, dok su objavljene fotografije novca i kamenja koji su zaplenjeni.

Privedeni se sumnjiče da su planirali da iz Srbije prokrijumčare novac i drago kamenje, koji su „dolazili iz nelegalnih izvora“. Oni su pritvoreni i nalaze se u pritvoru u gradu Nišu, dok je za ova krivična dela Krivičnim zakonikom Srbije predviđena kazna zatvora do 12 godina.

A.N. je bio na čelu Glavnog odeljenja unutrašnje bezbednosti „SBU“ od leta 2019. do jula 2021. godine, dok mu je 2020. godine ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski dodelio čin brigadnog generala. Ali on je pobegao iz Ukrajine u noći ruske okupacije 24. februara i kasnije ga je otpustio Zelenski.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.