Ko je ukrajinski obaveštajac kojeg je MUP Srbije uhapsio u Preševu

ALEKSANDAR VUCIC
FOTO: Tanjug/ Strahinja Aćimović

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je da je na granici između Srbije i Severne Makedonije uhapšen A. N. (u izvornom tekstu objavljeno puno ime) , nekadašnji visoki zvaničnik Službe bezbednosti Ukrajine.

Vučić je 14. juna u odgovoru na pitanja Radio Slobodna Evropa izjavio da „ima informacije“ o uhapšenom A. N. (u izvornom tekstu objavljeno puno ime), ali nije otkrio više detalja o tome da li će on biti isporučen Ukrajini.

Kljan: U Preševu uhapšen bivši šef ukrajinskih obaveštajaca sa dva dijamanta i preko 700,000 evra

A. N. je uhapšen 7. juna na graničnom prelazu na jugu Srbije zbog sumnje za pranje novca, a Vučićeva izjava prva je zvanična potvrda hapšenja ukrajinskog obaveštajca o kojem su mediji samo spekulisali.

A. N. je Ukrajinu, prema saznanjima ukrajinskog servisa RSE, napustio nekoliko sati uoči ruske invazije 24. februara, a u svojoj zemlji je pod istragom zbog veleizdaje.

Niko od nadležnih u Srbiji, ali ni ambasada Ukrajine u Beogradu do objavljivanja teksta, nisu odgovorili na pitanja RSE povodom hapšenja, niti da li će Ukrajina tražiti ekstradiciju.

Advokat A. N. Viktor Gostiljac izjavio je za RSE da je njegov klijent u policiji negirao krivicu za pranje novca.

„Tužilaštvo u Nišu je donelo naredbu o istrazi i u toku je prikljupljanje dokaza“, rekao je Gostiljac.

On je dodao da nema saznanja o eventualnom zahtevu za izručenje njegovog klijenta.

Šta se zna o hapšenju?

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je 8. juna da su prilikom pokušaja izlaska iz Srbije na graničnom prelazu sa Severnom Makedonijom uhapšena dvojica muškaraca, državljana Ukrajine i Nemačke zbog sumnje da su izvršili krivično delo pranje novca.

U zvaničnom saopštenju nije naveden pun identitet uhapšenih već samo inicijali – Ukrajinac A. N. (40) i državljanin Nemačke A. A. (36).

Policija je, kako se navodi, tokom pregleda njihovog automobila pronašla više od 600,000 evra i oko 125,000 dolara u gotovini, kao i drago kamenje (dva smaragda), čija je vrednost procenjena na oko 6,500 evra.

Terete se da su novac i drago kamenje, „za koje se sumnja da potiču iz kriminalnih delatnosti, nameravali da prenesu preko graničnog prelaza i iznesu iz Srbije“, dodaje se u saopšenju.

Policija je navela i da je automobilom marke „BMW“ upravljao državljanin Nemačke, dok je s njim u društvu bio uhapšeni Ukrajinac.

Nije saopšteno kada su i na kom prelazu ušli u Srbiju, niti koliko su vremena proveli u zemlji.

Iz Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu, po čijem su nalogu uhapšeni, nisu odgovorili na pitanja RSE.

Odgovori povodom hapšenja nisu stigli ni od nadležnih Ministarstava pravde i spoljnih poslova Srbije.

Ni iz ambasade Ukrajine u Beogradu nema odgovora da li su obaveštena o hapšenju, kao ni da li je uhapšeni A. N. zatražio njihovu pravnu pomoć.

Ko je A. N.  (u izvornom tekstu objavljeno puno ime)?

Sada bivši brigadni general A. N. se Službi bezbednosti Ukrajine (SBU) priključio 2019. godine, na poziv tada novog načelnika Ivana Bakanova.

Nakon toga imenovan je za šefa Glavnog direktorata za unutrašnju bezbednost, gde je dobio nova, veća ovlašćenja i uticaj u službi.

Bivši obaveštajac je bio meta novinarskih istraga koje su se ticale korupcije, šverca novca i drugih vrednih predmeta u inostranstvo.

Novinari „Šeme“, projekta ukrajinskog servisa RSE – Radio Svoboda, su u oktobru 2020. godine otkrili elitne nekretnine A. N.  koje su nespojive sa zvaničnim primanjima državnog službenika.

To uključuje trosoban stan u elitnom kompleksu u centru Kijeva, kupljen četiri puta jeftinije od tržišnih cena.

Novinari su saznali da su ovaj stan, kao i imanje u blizini Kijeva, projektovani za njegovu majku, ali da ih je koristio visoki zvaničnik SBU.

U januaru 2021. Služba bezbednosti Ukrajine objavila je da je priveden pripadnik službe koji je pokušao da ubije zvaničnika SBU.

Kasnije se saznalo da je žrtva trebalo da bude A. N. a da je naručilac ubistva navodno bio visokorangirani zvaničnik SBU Dmitro Neskoromni.

Upućeni smatraju da je u ovom slučaju bila reč o borbi za prevlast unutar službe.

A. N. je izgubio funkciju krajem jula 2021.

Pre dolaska u SBU, A. N. je radio u Državnoj agenciji za upravljanje zonom isključenja nuklearne elektrane u Černobilu.

Bio je odgovoran za upravljanje privrednim kompleksom zone isključenja, kao i za komunikaciju sa javnošću o statusu radijacije. Bio je u kontatku sa privatnim kompanijama koje tamo dovode posetioce, a ukrajinski istražitelji danas se bave aktivnostima tadašnjeg rukovodstva zbog sumnje na zloupotrebu službenog položaja.

A. N. je pre Černobila 12 godina radio u Tužilaštvu, kao viši pomoćnik zamenika glavnog tužioca, a potom i kao viši tužilac.

Za šta ga terete u Ukrajini?

A. N. je napustio Ukrajinu nekoliko sati pre ruskog napada 24. februara.

U Ukrajini je protiv njega u toku istraga pod sumnjom za veleizdaju.

Ovo su 29. marta izvestili novinari ukrajinskog servisa RSE, pozivajući se na svedočenja nezavisnih izvora iz policije.

Prema izveštaju, A. N. je u pratnji nekoliko ljudi napustio Ukrajinu 23. februara, a njegova porodica napustila je zemlju ranije.

U drugoj polovini marta 2022, policija je pretresla više lokacija zbog istrage Državnog istražnog biroa koja je protiv A. N. pokrenuta po članu 111 Krivičnog zakonika („izdaja“).

Pretresi su obavljeni na više adresa, uključujući i one koje se pominju u novinarskom istraživanju RSE o elitnim nekretninama tada visokog funkcionera Službe bezbednosti.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je A. N. u aprilu 2022. oduzeo čin brigadnog generala.

„Nemam vremena da se bavim svim izdajnicima. Ali postepeno će svi biti kažnjeni. Zato A. N., bivši načelnik Glavnog odeljenja unutrašnje bezbednosti Službe bezbednosti Ukrajine, više nije general“, rekao je Zelenski u video obraćanju.

I uhapšeni nemački državljanin pod sankcijama Ukrajine

Zajedno sa A. N., uhapšen je i nemački državljanin A. A. (u izvornom tekstu objavljeno puno prezime), a ukrajinski portal „Obozrevatel“ piše da je on ranije više puta optužen za organizovanje „sivih“ šema u Ukrajini.

Zbog toga je predsednik Ukrajine u oktobru 2021. potpisao ukaz o uvođenju sankcija A. A.

Sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksij Danilov izjavio je da su uz A. A. sankcije uvedene još dvojici državljana Ukrajine, kao i da su na listi i 24 sa njima povezane kompanije.

Šta dalje?

A. A. se zajedno sa A. N.trenutno nalazi u istražnom zatvoru u gradu Nišu na jugu Srbije, potvrdio je za RSE advokat Viktor Gostiljac.

I A. N. i A.A. su uhapšeni zbog carinskog prekršaja, jer nisu prijavili dragocenosti i novac ni prilikom ulaska ni prilikom pokušaja izlaska iz Srbije na granici sa Severnom Makedonijom.

Prema Zakonu o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, svako ko unosi ili iznosi sumu veću od 10.000 evra, taj novac mora da prijavi prilikom ulaska u zemlju, gde dobija potvrdu.

Prema Krivičnom zakoniku, kazne za prenos novca koji potiče od kriminalne delatnosti kreću se od jedne do 12 godina zatvora.

Ukrajinski sajt NV spekuliše da bivši bezbednjak A. N. raspolaže poverljivim bezbednosnim informacijama koje bi mogao da podeli sa srpskim vlastima, u zamenu za blažu kaznu ili izbegavanje zatora.

Informacije bi, kako piše ovaj portal, mogle da procure i do ruske strane i njihove obaveštajne službe, preko ministra policije Srbije Aleksandra Vulina koji, kako se navodi, važi za proruskog političara.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova nisu odgovorili na pitanje RSE povodom ovih navoda.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.