Bajden: Sarađivaću sa Evropom na donošenju mira za Kosovo i Srbiju; Grenel: Sada će narod Kosova i Srbije morati da čeka do novembra

Grenel Bajden
Foto: Profimedia

Kada SAD i EU predvode zajedno, možemo uspeti da okončamo konflikte i ostvarimo nove mogućnosti za mir i stabilnost, to Trampova administracija nije učinila kada je prošlog meseca planirala sastanak u Beloj kući bez koordinacije sa EU izaslanikom, naveo je u saopštenju Džo Bajden, predsednički kandidat demokrata. „Ovom reakcijom, Bajden je pitanje dijaloga Kosova i Srbije načinio delom predsedničke kampanje, zbog čega sada nije realno da se bilo šta za narode Srbije i Kosova promeni do novembra i zbog čega će i dalje morati da čekaju“, reakcija je specijalnog izaslanika predsednika Trampa za pregovore Srbije i Kosova, Ričarda Grenela, inače domaćina nesuđenog sastanka u Vašingtonu.

„Trampova administracija nije uspela da se koordiniše sa izaslanikom Evropske unije – koji su posredovali u dijalogu između dve zemlje skoro deceniju – tokom planiranja sastanka u Beloj kući sa čelnicima Kosova i Srbije prošlog meseca. Iako je sastanak na kraju otkazan, poruka našim partnerima iz EU bila glasna i jasna. Sjedinjene Države treba da rade zajedno sa našim evropskim partnerima, a ne da im okrećemo leđa. To je naša najbolja nada da ćemo omogućiti održivo rešenje koja može biti ključ za mirniju, prosperitetniju i evropsku budućnost obeju zemalja“, navodi se u Bajdenovom saopštenju.

On je u saopštenju, između ostalog, pozdravio odluku predsednika Srbije, Aleksandra Vučića i kosovskog premijera, Avdulaha Hotija, da iznova počnu dijalog o normalizaciji odnosa kao ključan korak napred u „ovom kritičnom regionu“. Sam je, kaže, zagovarao mir i procese pomirenja, a američkom narodu obećava da će, ukoliko bude izabran za predsednika raditi sa EU partnerima da snove o miru i stabilnosti pretvoriti u realnost.

„Ohrabrujem lidere Srbije i Kosova da tim razgovorima pristupe duhu kompromisa i pomirenja, znajući da oni imaju punu podršku američkog naroda“, zaključuje on u saopštenju koje je usledilo nakon održanog video samita o dijalogu Beograda i Prištine, a koji su organizovali francuski predsednik, Emanuel Makron i nemačka kancelarka, Angela Merkel i koji je bio prvi sastanak kosovske i srpske delegacije o nastavku dijaloga koji je obustavljen novembra 2018. uvođenjem taksi od 100% na uvoz robe iz Srbije od strane tadašnje vlade Ramuša Haradinaja.

Na saopštenje Bajdena, oštro je reagovao Grenel, opisujući njegov pristup kao „samo priče i prazna obećanja narodima Srbije i Kosova“.

„Džo Bajden je danas pregovore dve strane načinio političkim problemom u predsedničkoj kampanji u SAD. Ovim je zagarantovao da se ništa neće pomaći pre novembra zbog čega će narodi Srbije i Kosova morati ponovo da čekaju kako bi političari prestali da ih iskoriščavaju“, stoji u njegovoj reakciji.

Uporedio je i Bajdenov „priča a ne akcija“ pristup sa pristupom Trampove administracije koji je kako navodi, skoncentrisan na ostvarivanje napretka u ekonomskoj normalizaciji.

„Predsednik Tramp je nadgledao uspešno postizanje tri različita sporazuma između Beograda i Prištine – o vazdušnom, železničkom i putnom saobraćaju. Ukratko, predsednik Tramp je ostvario rezultate do kojih je davno trebalo doći“, rekao je još.

Uveren je i da ljudi u Srbiji i na Kosovu uočavaju razliku između osmogodišnje Obama-Bajden administracije i njihovih praznih obećanja i Trampove administracije.

Grenel u svojoj reakciji nije negirao optužbe na račun nedostatka koordinacije sa EU, ali je ranije tvrdio da je ima. Konkretno, u intervjuu Gazeti Express naveo je da je sastanak u Vašingtonu koordinisan sa nemačkim i francuskim savetnicima za bezbednost.

Sastanak u Vašingtonu bio je zakazan za 27. jun,a otkazan je nakon što je specijalni tužilac obelodanio da je predao optužnicu protiv kosovskog predsednika, Hašima Tačija koji je trebao biti deo delegacije.

Povezani članci:

Vučić posle video samita Beograd – Priština: Težak razgovor, nastavak dijaloga umesto u nedelju odložen za četvrtak

Hoti izlistao zahteve Prištine: Uzajamno priznanje

Francuska i Nemačka: Vučić i Hoti složili se da normalizuju odnose uz postizanje sporazuma

Počeo samit Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom Makrona i MerkelPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.