Asocijacija kosovskih opština se protivi inicijativi MALS za koju veruju da vodi formiranju ZSO

Foto: RTK1

Kosovsko Ministarstvo administracije i lokalne samouprave je otpočelo proces rasprave o teritorijalnoj organizaciji opština kojem se protivi Asocijacija kosovskih opština, zato što smatra da ovaj proces ima „tendenciju da radi ka formiranju Zajednice srpskih opština“, piše Ekonomija online, prenosi RTK.

Prema rečima Sazana Ibrahimija, izvršnog direktora Asocijacije kosovskih opština, iako pozvana da delegira predstavnike u radnoj grupi MALS, ova Asocijacija je to odbila.

„Dana 2. jula, Ministarstvo administracije i lokalne samouprave prosledilo je određene odluke i uputilo zahtev Asocijaciji kosovskih opština da delegira članove koji bi učestvovali u nekim radnim grupama, a jedna od tih radnih grupa biće o teritorijalnoj organizaciji opština i formiranju asocijacija opština. Mi kao AKO nismo delegirali predstavnike i protivimo se ovom procesu, jer mislimo da može da donese probleme Republici Kosovo,“ rekao je Ibrahimi za Ekonomiju online.

Smatra da ovaj proces ima tendenciju ka formiranju Zajednice srpskih opština.

„Asocijacija kosovskih opština veruje da će se ove tehničke grupe pretvoriti u političke grupe i zahteva da se rasprava o administrativnim granicama i formiranju opština odloži do stvaranja nove vlade i da radne grupe koje se bave formiranjem asocijacija, teže da rade na asocijaciji većinski srpskih opština,“ rekao je Ibrahimi.

Ibrahimi dodaje i da veruje da će se ove radne grupe pretvoriti u radne grupe o promeni administrativnih granica opština.

„Radna grupa koja će se baviti formiranjem asocijacija ima tendenciju da radi u korist Zajednice srpskih opština. Kada je neko pitanje osetljivo za Republiku Kosovo, srpska zajednica obično iznosi zahteve i u ovom slučaju mogu da iznesu zahtev da se promene administrativne granice nekih opština“, rekao je još Ibrahimi za Ekonomiju online.

Podsetio je na to da postoji 15 zahteva za formiranje opština na Kosovu, među kojima je i jedan zahtev nevećinske zajednice.

Podsećamo, septembra prošle godine, tema promene administrativne granice opštine Gračanica došla je u žižu srpske javnosti na Kosovu. Tada je opština Gračanica odlučila da pokloni oko 15 ha opštinske teritorije na kojoj se nalazi elitno većinski albansko naselje Mariona – susednoj opštini Kosovo Polje.

Međutim, za sprovođenje odluke ove dve opštine, potrebno je izmeniti Zakon o administrativnim granicama opština koji je jedan od takozvanih „zakona od vitalnog interesa“ definisanih članom 81 kosovskog Ustava. Zakone od vitalnog interesa je moguće menjati samo uz takozvanu duplu većinu, odnosno 2/3 ukupnog broja poslanika kosovske Skupštine (81 od poslaničkih glasova) i 2/3 broja poslanika koji predstavljaju nevećinske zajednice (14 od 20 poslaničkih glasova predstavnika nevećinskih zajednica).

Povezani članci

Gračanica poklanja naselje Marigona Kosovu Polju

Zašto Gračanica poklanja 100 hektara Kosovu Polju?

Kosovo Polje „prihvatilo“ 100 ha gračaničke teritorije

Gračanica-Kosovo Polje: Poklanjanje opštinske teritorije nije u interesu Srba

Gde je peticija meštana Gračanice o pripajanju Kosovu Polju?

MALS nije doneo ocenu o zakonitosti odluke SO Gračanica i SO Kosovo Polje o uzajamnom uređenju katastarskih linija

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.