Američka zvaničnica posle posete: Podrška suverenitetu Kosova i KBS da nastavi reforme

Čvrsta posvećenost SAD „suverenitetu, teritorijalnom integritetu i regionalnoj bezbednosti Kosova“ ogleda se kroz „trajno vođstvo“ SAD u misiji NATO snaga na Kosovu (KFOR), te kroz „suštinsku podršku KBS koji nastavlja svoj desetogodišnji plan tranzicije“, saopštio je večeras Stejt department nakon upravo završene posete svoje delegacije Kosovu.

Pomoćnica predsednika SAD za unutrašnju bezbednost dr Liz Šervud-Rendal predvodila je američku delegaciju koja je ove nedelje boravila u poseti Prištini.

Ona se sastala sa kosovskom predsednicom Vjosom Osmani i premijerom Aljbinom Kurtijem, a posetila je i kamp u Bondstilu.

Američka zvaničnica se zahvalila Osmani i Kurtiju na „stalnoj podršci“ da privremeno pruže utočište ugroženim Avganistancima, kao i na podršci za partnerstvo Kosova u borbi protiv terorizma i za solidarnost sa ukrajinskim narodom, saopštio je Stejt department večeras.

Podrška SAD je neupitna: „Dr Šervud-Rendal je ponovila čvrstu posvećenost Sjedinjenih Država suverenitetu, teritorijalnom integritetu i regionalnoj bezbednosti Kosova, kao što je pokazano kroz trajno vođstvo SADu misiji NATO snaga na Kosovu (KFOR) i suštinsku podršku Kosovskim bezbednosnim snagama (KBS) dok nastavljaju svoj desetogodišnji plan tranzicije“.

I Osmani i Kurti su tokom susreta sa visokom zvaničnicom, izneli zahteve koje je kosovska vlast, od izbijanja rata u Ukrajini, pretočila u kampanju i unela u skupštinsku rezoluciju, a što zvaničnici iz Prištine tumače kao „pretnju Srbije prema Kosovu“, odnosno „dovršetak suvereniteta“.

Uoči sastanka sa delegacijom Bele kuće, agencije Rojters i Asošijeted pres, javile su da je kosovska predsednica zatražila od američkog predsednika, Džoa Bajdena, da iskoristi uticaj Vašingtona u NATO-u i pomogne Kosovu da se pridruži Severnoatlantskom savezu.

Kako su javile ove agencije, Osmani je pismo uputila američkom predsedniku još 10. marta, navodeći da je u svetlu ruske invazije na Ukrajinu, pridruživanje NATO-u njen glavni prioritet kada je reč o nacionalnoj bezbednosti.

„Izloženi smo stalnim naporima Rusije da podrije Kosovo i destabilizuje celi Zapadni Balkan“, navela je Osmani.

NATO zvanično ne podržava transformaciju KBS u vojsku, ali pojedinačne i pojedine zemlje članice to čine.

Inače, nema drugih detalja ove posete, osim što se sve češće u kosovskim medijima može čitati o navodnom pritisku međunarodnih predstavnika na Prištinu da dozvoli glasanje na srpskim predsedničkim izborima 3. aprila.

Bisljimi: Beograd pristao da zahtev za izbore podnese preko Kancelarije za vezu

Bisljimi: To što pet zemalja EU ne priznaje Kosovo, Srbiji daje veštačku snagu u dijaloguPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.