Kosovska vlada u komunikaciji sa zemljama Kvinte radi dogovora o srpskim izborima

Izbori na Kosovu
Foto: KoSSev

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Ostalo je nešto više od dve nedelje od datuma kada će u Srbiji biti održani predsednički izbori.

Ali, uprkos tome, građani kosovskih Srba koji imaju pravo glasa u Srbiji, još uvek ne znaju da li će se ovaj proces organizovati na Kosovu, kao što je to rađeno do sada.

Dok je pre dva meseca bio nepokolebljiv da to neće dozvoliti, premijer Aljbin Kurti sada kaže da žele da poštuju Ustav, ali i da ne onemoguće Srbima pravo glasa.

„Želimo da se na Kosovu poštuju Ustav, zakon i Rezolucija od 15. januara ove godine. U međuvremenu, mi ne želimo da ometamo, da građanima Kosova, koji možda imaju i srpski pasoš, onemogućimo pravo glasa“, rekao je Kurti.

U cilju postizanja dogovora, Vlada Kosova je u stalnoj komunikaciji sa zemljama kvinte.

„Nismo dobili nijedan zvaničan zahtev Srbije za Vladu Republike Kosovo da dozvoli održavanje izbora 3. aprila. Ne nameravamom niti želimo da sprečimo učešće građana naše Republike koji imaju dvojno državljanstvo da glasaju na ovim izborima, ali u isto vreme ne možemo da postupamo suprotno zakonitosti i ustavnosti zemlje. Za oba ćemo se ponašati odgovorno i u stalnoj smo komunikaciji sa zemljama kvinte kako bismo postigli sporazum koji nudi odgovarajuće rešenje koje je u skladu sa dobrom voljom i istovremeno sa vladavinom prava i dobrom međunarodnom praksom“, rekao je portparol vlade Perparim Krieziu.

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju nije navela da li je od Srbije dobila zahtev za održavanje izbora, kao što je to uradila za referendum.

OEBS je izrazio spremnost da, kao i do sada, prikuplja glasove u slučaju da postoji dogovor dve zemlje.

„OEBS preko svoje misije prikuplja glasove za srpske izbore na Kosovu od 2012. godine, uz podršku kosovskih institucija, uključujući kosovsku policiju i KFOR. Međutim, to je uvek bilo zasnovano na uzajamnom dogovoru Prištine/Beograda i saglasnosti svih relevantnih institucija za ovakvu aktivnost. Misija OEBS-a na Kosovu i dalje je spremna da sprovede prikupljanje glasova pod uslovom da se ispuni ovaj uslov“, saopštio je OEBS.

Bivši predsednik Fatmir Sejdiu kaže da se održavanje izbora u Srbiji može obaviti na Kosovu kroz takav mehanizam, koji ne utiče na interese i suverenitet zemlje i ne utiče na funkcionisanje institucija zemlje.

„Ne kažem da ih apsolutno treba održati, kažem da bi mogli da budu kao u prthodnoj situaciji u centru čega bi se pratili na međunarodnom planu, ali to znači da se radi o nekom vidu usluge za građane Srbije, a ne ono što oni pokušavaju da učine sa njima – da stvore izborne jedinice na Kosovu i da kosovske institucije postanu odskočna daska za loše postupke koje oni znaju da urade“, rekao je Sejdiu.

Ekspert za međunarodne odnose Akri Cipa u „Interaktivu“ KTV-a upozorio je na posledice promene stava Vlade.

On kaže da dopuštanje izbora Srbije na Kosovu može biti samo u okviru reciprociteta.

„Ukoliko se ne isprati recipročnom merom u odnosu na puštanje koje Kosovo može da dobije od Beograda. Ukoliko nema jedne prave kompenzacione politike u tom odnosu, onda verujem da vraćanje statusa kvo i načina kako su vođeni izbori ranije na Kosovu vraća ponovo asimetričnu situaciju između strana, rekao je Cipa.

Srbija je i na Kosovu stalno tražila međunarodne izbore.

Ambasade kvinte na Kosovu tokom nedelje nisu odgovarale na pitanja o ovom pitanju.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.