BLOG 735. dan epidemije: Direktorka Batuta – četvrta doza treba da nas spremi za jesen

Vakcina vakcinacija korona fajzer
FOTO: KoSSev

Građani Srbije koji su se odlučili da prime vakicinu protiv koronavirusa, do skorije su imali na raspolaganju tri doze, a nakon poslednje odluke kriznog štaba, mogu da prime i četvrtu buster dozu. Struka najavljuje da će se sa vakcinacijom stanovništva nastaviti periodično, ali i da bi četvta doza trebalo da „da nas spremi za jesen“. Direktorka Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, Verica Jovanović, rekla je za RTS da je epidemiološka situacija u Srbiji bolja, da je manji broj hospitalizovanih, te da se najveći broj obolelih leči kod kuće. „I dalje apelujemo, pre svega na starije i hronične bolesnike, da se pridržavaju svih preventivnih mera, kao i da se vakcinišu. Četvrta doza treba da obezbedi jačanje imunskog odgovora i da se spremimo za jesen. Veća je zaštita ako se sada odazovemo na četvrtu dozu“, rekla je Verica Jovanovićeva.

Prema poslednjoj odluci nadležnih, donetoj pre deset dana, četvrtu dozu mogu da prime svi građani kojima je prošlo pet meseci od primanja treće doze. Ipak, naglašeno je da bi ovaj vid zaštite pre svega trebalo da dobiju stariji od 60, osobe sa imunodeficijencijom i zaposleni u zdravstvenim ustanovama.

Srbija 24 časa: Preminulo 11, pada i broj novoinficiranih

Broj osoba preminulih od posledica kovida u Srbiji, u poslednja 24 sata je 11. Zvanično je potvrđeno 1,383 novih slučajeva infekcije virusom korona, saopšteno je na sajtu Ministarstva zdravlja Srbije – covid19.rs.

Više o tome u posebnoj vesti.

Kosovsko MZ: I danas bez preminulih, veći broj izlečenih od novoinficiranih

Za poslednja 24 sata na Kosovu je registrovana 31 osoba zaražena koronavirusom od 1,058 testiranih uzoraka, saopštilo je kosovsko ministarstvo zdravlja. Nema preminulih.

Više o tome u posebnoj vesti.

U Čačku na lečenju pet kovid pacijenata

Na svim odeljenjima u okviru Opšte bolnice Čačak, koja su pretvorena u kovid odeljenja, hospitalizovano je 5 pacijenta. U respiratornom centru nema pacijenata, takođe nema pacijenata na respiratoru, prenosi RTS.

U protekla 24 časa bio je prijem 3 pacijenta, otpusta pacijenata nije bilo.

Od 121 uzorka iz Čačka pozitivnih je 12, iz Gornjeg Milanovca od 93 uzorka pozitivnih je 10, iz Lučana od 13 uzoraka pozitivnih nema i iz Ivanjice od 4 uzorka pozitivnih nema. Ukupno 22 pozitivna od 231 uzorka u Moravičkom okrugu.

Za poslednja 24 časa u prijemno – trijažnoj ambulanti Opšte bolnice Čačak, sa simptomima i znacima kovid infekcije bilo je 12 pregleda, od čega 9 prvih pregleda, navodi javni servis Srbije.

Zvanično nema kršenja mera u poslednja 24 sata

U poslednja 24 sata pripadnici Kosovske policije nisu izrekli nijednu kaznu zbog nepoštovanja epidemioloških mera, pokazuju podaci KP izneti u dnevnom izveštaju.

160 aktivnih slučajeva kovida u Prištini

Sa 160 inficiranih koronavirusom, prema poslednjim podacima, Priština je i ove nedelje grad na Kosovu sa najvećim brojem aktivnih slučajeva koronavirusa.

Posle Prištine su Gnjilane i Uroševac, sa 70, odnosno 67 aktivnih slučajeva.

Na Kosovu je trenutno aktivno 656 slučajeva koronavirusa.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.