Kurti i Osmani danas sa delegacijom Bele kuće i austrijskim kancelarom

Kosovska vlada
FOTO: KoSSev

Vest je ažurirana

Kosovo će danas posetiti delegacija SAD-a čiji je deo savetnica za bezbednost američkog predsednika, kao i austrijski kancelar, Karl Nehamer. Sa njima će se ovog popodneva sastati kosovska predsednica i kosovski premijer.

Kako je saopšteno iz kosovskog predsedništva, članovi delegacije iz SAD-a sastaće se sa Osmani u 15.00.

U sklopu delegacije Bele kuće, u Prištinu će posetiti savetnica za nacionalnu bezbednost presednika SAD, Elizabet Šervud Randal (Elizabeth Sherwood-Randall).

Iz Kancelarije kosovskog premijera najavljeno je da će se Aljbin Kurti sastati sa ovom američkom zvaničnicom u 16 časova.

Uoči sastanka sa delegacijom Bele kuće, agencije Rojters i Asošijeted pres, javile su da je kosovska predsednica zatražila od američkog predsednika, Džoa Bajdena, da iskoristi uticaj Vašingtona u NATO-u i pomogne Kosovu da se pridruži Severnoatlantskom savezu.

Kako su javile ove agencije, Osmani je pismo uputila američkom predsedniku još 10. marta, navodeći da je u svetlu ruske invazije na Ukrajinu, pridruživanje NATO-u njen glavni prioritet kada je reč o nacionalnoj bezbednosti.

„Izloženi smo stalnim naporima Rusije da podrije Kosovo i destabilizuje celi Zapadni Balkan“, navela je Osmani.

U 16.00 časova Osmani će održati još jedan sastanak, i to sa austrijskim kancelarom, Karlom Nehamerom.

Najavljeno je da će dvoje zvaničnika razgovarati u kabinetu kosovske predsednice.

Sa kancelarom Austrije sastaće se i kosovski premijer, Aljbin Kurti u 14 časova, nakon čega će uslediti zajednička konferencija za štampu.

Nehamer je prethodnog dana boravio u Beogradu, gde se sastao sa državnim vrhom Srbije.

Razgovarao je sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem u prisustvu ministra spoljnih poslova i ministarke ekonomije Srbije, a prethodno se sastao i sa premijerkom, Anom Brnabić, patrijarhom SPC Porfirijem i ministrom unutrašnjih poslova, Aleksandrom Vulinom.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.