Bisljimi: Beograd pristao da zahtev za izbore podnese preko Kancelarije za vezu

Da bi se organizovali srpski predsednički izbori na Kosovu 3. aprila, potrebno je da Vlada Srbija uputi službeni zahtev vladi Kosova, u kojem bi zatražila pomoć u prikupljanju glasova na teritoriji Kosova, a zatim je potreban sporazum, kazao je za KoSSev Besnik Bisljimi.

Glavni pregovarač tvrdi da je Beograd „pristao da preko Kancelarije za vezu“ Prištine u Beogradu, pošalje zahtev za „pomoć u održavanju izbora“.

„Zapravo, ne izbora, jer ne bi postojala kampanja, već za prikupljanje glasova na teritoriji Kosova“, kaže u ekskluzivnom intervjuu za KoSSev.

Nije na vladi Kosova da na bilo koji način ograničava prava građana koji imaju pravo da glasaju u Srbiji, već je to stvar sporazuma, tvrdi Bisljimi, dodajući:

„Odgovor vlade je glasio da postoje prakse u evropskim zemljama u slučajevima kada jedna zemlja želi da organizuje izbore za svoje građane koji imaju dvojno državljanstvo – van njene teritorije i jasan način na koji se to organizuje“.

Kosovski zvaničnici su do ove nedelje u više navrata, naprotiv, naglašavali da neće da dozvole da se predstojeći srpski parlamentarni izbori održe na Kosovu.

Prethodno je referendum o izmeni Ustava Srbije od 16. januara, po prvi put izostao kao izborni proces (sa izuzetkom lokalnih izbora) na teritoriji Kosova.

Uprkos zahtevima iz Beograda, ali i međunarodne zajednice, Priština je zabranila njegovo održavanje, time što je usvojila Rezoluciju o ovom pitanju.

Iako je Beograd tada načinio presedan, odmah zatim je stiglo više poruka srpskih zvaničnika o tome da će se predstojeći izbori održati i na teritoriji Kosova.

Od ove nedelje je došlo do naglog ublažavanja retorike iz Prištine po pitanju srpskih izbora.

Tako je kosovski premijer Aljbin Kurti, nakon početne izjave šefice poslaničke grupe pokreta Samoopredeljenje, Mimoze Kusari-Ljiljee (Lila) da će glasanje biti omogućeno samo ukoliko Beograd uputi zvanični zahtev za njihovo održavanje, a u skladu sa kosovskim zakonima i evropskom praksom, poručio da kosovska vlada, zajedno sa ambasadorima Kvinte i EU, pokušava da pronađe rešenje za ove izbore.

„Ne želimo da se bilo kom građaninu Kosova koji ima državljanstvo Srbije oduzme pravo glasa“, podrctao je kosovski premijer u utorak.

Na pitanje da potvrdi da li će se izbori 3. aprila i održati, šef kosovskog pregovaračkog tima Besnik Bisljimi sada kaže da to „ipak ne zna“, i da to zavisi od toga „da li će i doći do sporazuma“.

Ceo intervju sa Bisljimijem pogledajte i čitajte ovde.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.