Ambasadori u Prištini: Kampanja zastrašivanja novih srpskih policajaca u KP odmah mora da prestane

FOTO: Kosovska policija
Vest je ažurirana

Nakon što je novi šef EULEX-a među prvima juče izrazio zabrinutost zbog negativne kampanje na društvenim mrežama – protiv novih srpskih pripadnika Kosovske policije, koji su započeli ove nedelje rad na Severu, danas su sličnu poruku uputili i nemački i američki ambasador u Prištini, a za njima i britanski ambasador Nikolas Ebot i šef OEBS-a u Prištini Majkl Devenport.

Đovani Pjetro Barbano juče je poručio da je bilo kakva vrsta zastrašivanja neprihvatljiva.

„Veoma sam zabrinut zbog medijskih izveštaja u vezi sa pretećim porukama protiv novoraspoređenih kosovskih policajaca iz nevećinskih zajednica. Bilo kakva vrsta zastrašivanja je neprihvatljiva, i naglašavam važnost Kosovske policije da odražava i predstavlja celokupno stanovništvo Kosova“, naveo je šef EULEX-a.

Da je ova „kampanja zastrašivanja“ uznemirujuća, danas je poručio i nemački ambasador u Prištini.

Jern Rode naglašava da ona mora da prestane i to odmah.

„U potpunosti se slažem. Ova kampanja zastrašivanja je apsolutno uznemirujuća. Trebalo bi odmah da prestane. Novi policajci iz KP – bošnjačke, romske, srpske i turske manjinske zajednice, zaslužuju svu podršku posebno opština i građana u kojima su raspoređeni“, naveo je on.

Ubrzo se u istom tonu oglasio danas i ambasador SAD u Prištini, Džefri Hovenijer.

Neprihvaljtive su, smatra on, pretnje pojedincima koji „služe za bezbednost svih građana Kosova“.

„Potpuno delim ovu zabrinutost. Pretnje i zastrašivanje pojedincima koji služe za bezbednost svih građana Kosova su potpuno neprihvatljive. Kao što sam već rekao, Kosovska policija postoji da služi svim zajednicama na Kosovu i njen sastav treba da oslikava različitost Kosova“, naglasio je Hovenijer.

Nešto kasnije, reagovao je i njegov britanski kolega Nikolas Ebot.

Podelivši objavu misije EULEX-a na Fejsbuku, ovaj ambasador je naglasio da u „potpunosti deli zabrinutost“, istakavši da je važno da Kosovska policija „odražava različitost Kosova i da je u stanju da služi svim zajednicama“.

„Zastrašivanje i pretnje onima koji žele da služe svojoj zemlji su neprihvatljivi“, napisao je Ebot na Fejsbuku.

Osuda je stigla i od šefa misije OEBS-a u Prištini Majkla Devenporta.

„Svi pokušaju zastrašivanja ili pretnje službenicima Kosovske policije i kadetima koji započinju karijeru u policiji moraju se bezuslovno osuditi. Oni koji su odgovorni moraju čvrsto da odgovaraju“, napisao je Devenport na Tviteru.

On je ujedno poručio i da misija OEBS pozdravlja i aktivno podržava angažovanje Kosovske policije „u jačanju kontakta sa svim zajednicama i davanju prioriteta regrutovanju kadeta iz većenskih zajednica širom Kosova“.

Šta se dogodilo?

U ponedeljak je naš portal objavio da je severna policijska stanica dobila 74 nova policajca, svi iz nealbanskih zajednica. Više od polovine – 45 su Srbi, 16 je Bošnjaka, tri Turčina i 8 pripadnika iz romske, aškalijske i egipćanske zajednice. Vest su uskoro preneli, odnosno javili i drugi mediji, u Beogradu i Prištini.

Ovi policajci su deo grupe od 418 svršenih kadeta Kosovske policije.

Ujedno, danas je poslednji dan prijavljivanja kandidata za još jedan konkurs u Kosovskoj policiji u svim regionima, pa i na Severu. 

Na ceremoniji završetka šestomesečne obuke nove klase policajaca, koja je održana pretprošle nedelje u Prištini, kosovski premijer Aljbin Kurti naglasio je da je ova služba „najpouzdanija institucija na Kosovu, koja je nastavak Oslobodilačke vojske Kosova“.

Kosovski premijer je i juče čestitao policajcima stupanje na novu dužnost, ali se preko društvenih mreža srpskih korisnika pokrenula drugačija kampanja.

Mladi Srbi se žigošu kao oni koji su „prodali veru za večeru“, i da „čast i i bruka žive dovijeka“.

Napravljena je paralela – da dok se „naša braća hapse, otimaju, i tuku u šiptarskim kazamatima“, ova grupa Srba ide na obuku u Južnu Mitrovicu.

U tekstu koji se cirkularno od početka ove nedelje širi mrežama, sa potpisom „buntcg“, osim fotografija i punih imena i prezimena, upozoravajućim tonom je navedeno da ovo „nije potpuni spisak“.

Upravo sadržaj sa telegram stranice Bunt bila je jedna od glavnih vesti tokom jučerašnjeg dana u medijima na albanskom.

„Ne biste verovali broj spiskova i broj ljudi na njima koje posedujemo. Spiskovi i brojevi samo rastu a dani kada će svi oni biti iskorišćeni se bliže“, deo je ovog teksta sa napomenom, da će u „dogovoru sa narodom sa KiM“, odlučiti da li će objaviti i ceo spisak.

Potpisujući tekst da je „Mnogo jaka ova služba narodna, ni jednog izroda ne izostavlja“, informacije sa otkrivanjem identiteta mladića i devojaka, usledile su tek kada su mediji objavili da su novi policajci stupili na dužnost; dakle, nakon što su se mladići i devojke prvo prijavili na konkurs, bili selektovani, pohađali šestomesečnu obuku, i pre dve nedelje imali ceremoniju diplomiranja u Prištini, koja je uživo prenošena.

Početkom novembra 2022, i tada ispred kamera, Srbi koji su deset godina bili u službi Kosovske policije, odnosno, koji su se integrisali u kosovski MUP iz srpskog MUP-a, skinuli su uniforme sa grbom Republike Kosovo koje su do tada nosili, uz poruku svog šefa operative: „Doneli smo odluku da stanemo uz svoj narod. Dosta je bilo!“

Aleksandra Filipovića i decenijski, prvog čoveka regiona Sever Kosovske policije – Nenada Đurića, predsednik Srbije je tada ubrzo odlikovao visokim srpskim odlikovanjima.

Kosovski premijer je sredinom ovog meseca izneo podatak da je 547 srpskih policajaca napustilo ovu instituciju, te da naspram toga sada na Severu ima 800 policajaca i to ne samo Albanaca.

Od napuštanja Srba, praktično su njihova mesta popunili albanski policajci iz drugih regiona širom Kosova. Rad redovne policije, međutim, mesecima unazad je u senci prisustva i utvrđivanja specijalnih policijskih jedinica na Severu, sa najmanje četiri baze i više punktova.

Komentar dana Nenada Radosavljevića: Mislim da Srbi treba da budu policija na Severu Kosova Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.