Od danas na ulicama Severne Mitrovice novi srpski policajci u uniformama KP

FOTO: Kosovska policija

Početkom novembra 2022, ispred kamera Srbi su skinuli uniforme Kosovske policije, uz poruku svog šefa operative: „Doneli smo odluku da stanemo uz svoj narod. Dosta je bilo!“ Devet meseci kasnije, u istu službu stigli su novi srpski policajci – manje od 10% u odnosu na broj koji je tada doneo odluku „da stane uz svoj narod“. 

Severna policijska stanica dobila je danas 74 nova policajca, i to svi iz nealbanskih zajednica. Više od polovine – 45 su Srbi, 16 je Bošnjaka, tri Turčina i 8 pripadnika iz romske, aškalijske i egipćanske zajednice.

Informaciju je za KoSSev potvrdio zamenik komandira za region Sever Veton Eljšani.

On tvrdi da su novi srpski policajci u Kosovskoj policijskoj službi iz različitih krajeva Kosova, a da je, naglašava, najviše sa Severa – Mitrovice, Leposavića i Zubinog Potoka.

Eljšani je potvrdio da novi policajci od danas započinju da rade u stanici i na terenu, ali da njihova obuka teče i dalje.

„Sada se kroz praktičan rad dodatno obučavaju za rad u patrolama i na drugim potrebnim zadacima. Oni će se i naredna dva, tri meseca obučavati“, kazao je Eljšani.

Ovi policajci su deo grupe od 418 svršenih kadeta Kosovske policije. Na ceremoniji završetka šestomesečne obuke, koja je održana pretprošle nedelje u Prištini, kosovski premijer Aljbin Kurti naglasio je da je ova služba „najpouzdanija institucija na Kosovu, koja je nastavak Oslobodilačke vojske Kosova“.

U toku je i novi konkurs za prijem novih policajaca, koji je početkom ovog meseca raspisan u svim regionima, uključujući i na Severu – traje do prekosutra.

Ovo je ujedno treći konkurs od kada su početkom novembra prošle godine Srbi napustili kosovske institucije, uključujući i policiju.

Kosovski premijer je sredinom ovog meseca izneo podatak da je 547 srpskih policajaca napustilo ovu instituciju, te da naspram toga sada na Severu ima 800 policajaca i to ne samo Albanaca.

Pre nego da se severnoj stanici pridruže novi policajci iz nealbanskih zajednica, komandir policijske stanice Severna Mitrovica Ramiz Isufi, kazao je ranije ovog meseca, da su se u ovoj stanici nalazila tri policajca iz srpske zajednice.

Od napuštanja Srba, praktično su njihova mesta popunili albanski policajci iz drugih regiona širom Kosova. Rad redovne policije, međutim, mesecima unazad je u senci prisustva i utvrđivanja specijalnih policijskih jedinica na Severu, sa najmanje četiri baze i više punktova.

Ustav Kosova predviđa pravičnu (teritorijalnu) etničku zastupljenost u policiji

Prema Ustavu Kosova, prema članovima 61, odnosno 128.4, koji govori o zastupljenosti pri zapošljavanju u javnim institucijama, odnosno policiji Kosova, predviđeno je da se posebno u policijskoj službi Kosova predviđa pravična zastupljenost pripadnika onih zajednica na kojoj te institucije deluju.

„Zajednice i njihovi pripadnici imaju pravo na pravičnu zastupljenost pri zapošljavanju u javnim organima i javnim preduzećima na svim nivoima, posebno u policijskoj službi u oblastima gde živi data zajednica, uz poštovanje pravila u pogledu sposobnosti i integriteta koja se primenjuju za javnu administraciju“, glasi član 61.

„(…) Etnička struktura policije unutar granica opštine će odražavati etničku strukturu stanovništva unutar relevantne opštine“, deo je člana 128.4.


Takođe, prema Briselskom sporazumu, predviđeno je da regionalni komandir policije za četiri opštine na Severu bude Srbin „kojeg nominuje Ministarstvo unutrašnjih poslova sa spiska koji će sačiniti četiri predsednika opštine u ime Zajednice/Asocijacije“.

 

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.