Komentar dana: Nenad Radosavljević

Komentariše: Nenad Radosavljević

Severna policijska stanica dobila je juče 74 nova policajca, i to svi iz nealbanskih zajednica. Više od polovine – 45 su Srbi, 16 je Bošnjaka, tri Turčina i 8 pripadnika iz romske, aškalijske i egipćanske zajednice.

Davno, pre 20 godina, kada sam bio predsednik SNV-a za Leposavić i Gradonačelnik Leposavića podržao sam mlade ljude koji su ušli u policijsku službu KPS i organizovao ručak u restoranu “Lipa” na lokaciji “Autobuska stanica” za sve njih 17 kao podršku.

Pre toga na početku dogovora, sam razgovarao, i postigao dogovor, sa komandirom Todorovim u Leposaviću i Regionalnim komandantom UNMIK policije na Severu da se uključi 400 pripadnika Srba u službu i da zajedno sa UNMIK policijom štite bezbednost nas Srba na Severu.

Oni su tada (UNMIK policija) vozili crveno bele “Coca cola” džipove. Tada su se neke čudne a naoružane strukture i u perspektivi terorističke organizacije “valjale” preko brda iz pravca Podujeva prema nama.

Bilo je to teško vreme.

Da bi nas razuverili što se tiče naših sumnji čak su nam prikazali u KFOR bazi u Vinarcu u šatoru kako imaju termokamere koje mogu da prepoznaju objekte i živu silu u pokretu, noću na 40 kilometara udaljenosti.

Onda smo ja, jedan najvažniji političar i jedna najvažnija novinarka tog vremena leteli vojnim helihopterom noću na lokaciju Košutovo da bi nam pokazali da sve drže pod kontrolom.

Ja sam i dalje mislio da su policajci Srbi neophodni.

Onda smo otišli kod Nebojše Čovića u Bujanovac koji tada još nije bio Predsednik Koordinacionog centra za KiM već je kao potpredsednik vlade imao zaduženje za Južnu srbiju – Preševo, Bujanovac…

Bili smo dve suprotstavljene strane u istoj delegaciji. Na jednoj ona “nacionalna” ali nerealna (Marko, Milan, Vuko…) i na drugoj ona racionalna kojoj sam ja pripadao (Vladika Artemije, Rada, Ranđel, Dragan…).

Oni drugi su tvrdili da ako te neko plaća onda taj upravlja tobom.

Sa time se nisam složio jer sam mišljenja da onda kada taj neko pokuša da radi nešto protiv tebe i naroda ti prekineš saradnju.

Ovako sam tada obrazložio svoj stav pred Nebojšom Čovićem u Bujanovcu. Šta je to zbog čega Srbi treba da uđu u Kosovsku policijsku službu:

1. Prvo UNMIK platama ćemo hraniti naših 400 porodica na Severu. (To je bilo vreme posle ekonomske propasti Srbije)

2. Drugo ti naši ljudi, znači zaista naši, će ovlašćeno nositi oružje i biće spremni da u svakom trenutku odbrane nas i našu nejač. U svakom slučaju pre nego što bismo mogli da na drugi način pokušamo da se odbranimo.

3. Treće oni bi radili u patrolama sa međunarodnim UNMIK policajcima i tako bi mogli na najbrži mogući način da dođu do informacija o tome da li se nešto dešava južno od Ibra i po brdima kao pretnja našoj bezbednosti.

Mislim da je Čović shvatio dobru nameru pa je tako i bilo.

Danas kada je ovaj prevarant posle integrisanja svih bezbednosnih struktura u KPS 2012, potiranja paralelnih srpskih policijskih struktura, iste godine i sada posle 11 godina sve njih isterao iz kosovskog sistema u koji ih je integrisao otvorio je prostor za specijalne i razne druge policijske snage koje su problem.

Ponovo mislim da Srbi treba da budu policija na severu Kosova i zato podržavam one koji su se na to odlučili i voleo bih da se vrate oni koji su pod pritiskom vlasti iz Beograda napustili službu. Vreme obmana je prošlo a administrativne linije koje čuva NATO su čvršće od nekih granica.

I nama nije da verujemo onima koji nam sada daju savete i poručuju nam šta da radimo i kako da se ponašamo, a u problem su nas i doveli jer su bili apsolutna vlast.

Nadam se da će se centralna Srbija spasiti od katastrofe koja se nama već desila.Svi navodi iznešeni u ovom tekstu su lični stav autora i ne odražavaju nužno stavove redakcije. KoSSev nije autor teksta. Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.