Ambasador SAD: Ne možemo jasnije od ovoga da pokažemo nezadovoljstvo kvalitetom partnerstva sa Kurtijevom vladom

Ambasador SAD Džef Hovenijer Intervju
FOTO: KoSSev

Sjedinjene Američke Države žele da vide i posvećene su napretku Kosova na evropskom i evro-atlantskom putu, podržavale su i podržavaće narod Kosova, ali to ne znači da će bilo kojoj kosovskoj vladi dati „carte blanche“ u vezi sa političkim odlukama koje donosi, izjavio je američki ambasador u Prištini.

Džefri Hovenijer, govorio je danas za više medija, uključujući i KoSSev, u američkoj ambasadi. Glavne teme bile su Uredba Centralne banke Kosova, odnosno njen način primene koji nailazi na kritike Zapada, kao i kvalitet odnosa Kosova i SAD upravo zbog odbijanja Prištine da ispuni njihove zahteve.

Osvrnuvši se na nedavnu izjavu pomoćnika američkog državnog sekretara Džejmsa O’Brajana, koji je kazao da je kosovska vlada dovela u pitanje partnerstvo sa SAD zbog načina primene uredbe, Hovenijer danas poručuje da je ovaj američki zvaničnik, ipak, jasno stavio do znanja da je „ruka Sjedinjenih Država i dalje ispružena prema Kosovu“.

„Mi želimo jako dobro partnerstvo. Želimo da Kosovo napreduje. Ali imaćemo i nastavićemo da delimo naše zabrinutosti onda kada osetimo da vlada sprovodi politiku koja ometa ovu viziju“, poručio je Hovenijer.

Degradiran odnos ima posledice i implikacije

Naglašava da su SAD nezadovoljne „kvalitetom partnerstva“ sa aktuelnom kosovskom vladom.

„Mislim da moja vlada ne može da pokaže jasnije od onoga kako je do sada pokazivala – da smo u ovom trenutku nezadovoljni kvalitetom našeg partnerstva sa Kurtijevom vladom, da ne verujemo da je Kurtijeva vlada bila dovoljno obazriva prema zabrinutostima koje smo dosledno iznosili u vezi sa planovima i naknadnom implementacijom ili sprovođenjem uredbe Centralne banke… Verujemo da je razlog zašto se kvalitet našeg partnerstva smanjio, razlog zašto ne mogu da vam kažem da je partnerstvo snažno i pozitivno, upravo ova odluka i dosadašnji nedostatak odgovora vlade na naše zabrinutosti“, kazao je Hovenijer u razgovoru sa novinarima.

Američki ambasador poručuje da su prethodne kosovske vlade radile na stvarima „koje su bile teške“, ali, kako kaže, „to je bilo u interesu zemlje i unapredilo je zajedničku agendu, viziju“.

Hovenijer je upozorio da „degradiran“ odnos ima „posledice i implikacije.“

Efekat nedostatka reakcije Prištine na zabrinutosti SAD

Na pitanje da li će SAD da uvodi sankcije Kosovu, Hovenijer nije dao konkretan odgovor, već je ponovo istakao da je kvalitet odnosa između SAD i Kosova narušen.

Ponavlja i da je nedostatak reakcije kosovske vlade na zabrinutosti SAD već imao „efekat,“ ali je ujedno izrazio nadu da će se posledice tog efekta umanjiti i da će se vratiti zajedničkom radu na evropskom i evro-atlantskom putu Kosova.

Distanca i između etničkih zajednica na Kosovu

Osim što ukazuje na narušen „kvalitet odnosa“ SAD i Kosova, Hovenijer prenosi navode predstavnika civilnog društva o tome da u poslednje vreme postoji veća distanca između zajednica na Kosovu.

„Kada razgovaram sa pojedincima za koje verujem da su kredibilni predstavnici civilnog društva, bilo da su to Srbi ili Albanci… navode da postoji veća distanca između zajednica u ovom trenutku nego što je to bio slučaj u prošlosti“, kazao je.

Hovenijer se nada promeni:

„Mislim da je obećanje i vizija – Kosovo kao multietničko društvo u kome svi građani žive u uslovima dostojanstva i bezbednosti. To je ono na čemu radimo veoma naporno kroz naš rad u političkoj sferi, kroz naše programe pomoći i drugih stvari“, dodaje američki ambasador.

Nadamo se da ćemo videti društvo koje je zaista multietničko

Upitan o komunikaciji kosovske vlade sa Srbima na Kosovu, Hovenijer podseća na Kurtijevo nedavno obraćanje na srpskom, ali i kaže da je čuo komentare organizacija civilnog društva da „sva ta njegova obraćanja nisu bila potpuno ubedljiva“.

„Ali to je na njima da kažu, to nije na meni. Svakako ohrabrujem premijera da se angažuje, kao i njegov tim, da se aktivno i efikasno angažuje sa svim zajednicama na Kosovu, Gorancima, Egipćanima, Turcima, Aškalijama, ostalima, kao i sa srpskom zajednicom“.

Naglašava da je komunikacija veoma važna, te ponavlja viziju SAD.

„Nadamo se da ćemo videti društvo koje je zaista multietničko, u kome su sve etničke grupe, bilo da je većinska zajednica u pitanju ili manjine, osećaju da ih štiti njihova vlada i da radi za njih, i da žive u uslovima dostojanstva i bezbednosti. I veliki deo rada ambasade SAD na Kosovu je bio da unapredimo tu viziju“, poručio je.

Američki ambasador podcrtava da se Kosovo obavezalo na to kako će se odnositi prema svojim manjinskim zajednicama.

„Te obaveze su deo Ahtisarijevog plana, ali su takođe i deo Kosova, vaša sopstvena Deklaracija o nezavisnosti i Ustav, sagrađeni su i na toj osnovi. Mi to u potpunosti podržavamo i nastavljamo da podržavamo ovaj projekat. Tako da niko ne treba da bude iznenađen ako utvrdimo da se vlada ne ponaša u potpunosti u skladu sa tim obećanjima“, zaključio je ambasador.

Šta je još Hovenijer kazao čitajte u vestima:

Hovenijer savetuje: Kurti da što pre pošalje Statut ZSO Ustavnom sudu

Hovenijer: O načinu primene uredbe CBK da se razgovara u Briselu, BG mora da se konsultuje i složi o načinu pružanja podrškePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.