Petković i Kekić sa predstavnicima ambasade SAD u Beogradu o „nastavku punog funkcionisanja“ Banke Poštanske štedionice na Kosovu

Predstavnici Kancelarije za KiM i direktor Poštanske štedionice na sastanu sa predstavnicima ambasade SAD u Beogradu
FOTO: Facebook/Petar Petković

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković i predsednik IO Banke Poštanska štedionica Bojan Kekić, sastali su se danas sa predstavnicima ambasade SAD u Beogradu, i razgovarali o, kako se navodi, „neophodnost hitnog rešenja aktuelne krize koje podrazumeva nastavak punog funkcionisanja Banke Poštanska štedionica na prostoru Kosova i Metohije“.

„Poštanska štedionica je žila kucavica opstanka našeg naroda na Kosovu i Metohiji i od presudne je važnosti da nastavi da funkcioniše na prostoru pokrajine i našem narodu isplaćuje sve prinadležnosti“, naveo je Petković na Fejsbuku.

Kako je dodao, razgovarali su i o teškom položaju srpskog naroda na Kosovu i posledicama „jednostrane odluke Aljbina Kurtija da zabrani dinarski platni promet na KiM“.

Ambasada SAD u Beogradu se nije oglašavala u vezi sa ovim sastankom.

Sa druge strane, u Prištini, njihov kolega – ambasador Džefri Hovenijer je danas u intervjuu grupi medija, među kojima i našem, poručio da o načinu primene uredbe CBK treba da se razgovara u Briselu, te da iako Srbija ne treba „da ima veto“ na to kako će da pruža podršku svojim građanima na Kosovu, Beograd mora da se konsultuje i da se složi o načinu pružanja iste, a da se to podsetio je, garantuje Ahtisarijevim planom.

Sastanak u Beogradu je održan usred kontinuiranog izražavanja zabrinutosti i SAD, kao i zapadnih zemalja zbog načina na koji kosovske vlaste sprovode svoju urednu o valuti od 1. februara, čime je praktično obustavljen dinarski platni promet.

Reakcija ovih zemalja se ne tiče validnosti same uredbe, već posledica po one građane Kosova koji su onemogućeni da trenutno ostvare pristup ili ga ostvaruju teže svojim primanjima iz Srbije.

Večernji list Novosti, izvestio je prekjuče o navodnom sastanku predstavnika Centralne banke na Kosovu sa predstavnicima Banke Postanske Štedionice u Briselu.

Ovaj list piše, da je Centralna banka Kosova navodno sakrila informaciju da su na sastanku  na nivou eksperata pod Lajčakovim posredovanjem, prisustvovali i predstavnici Banke Poštanska štedionica.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.