Hovenijer savetuje: Kurti da što pre pošalje Statut ZSO Ustavnom sudu

Ambasador SAD Džef Hovenijer Intervju
FOTO: KoSSev

Savetujem Kurtiju da nacrt statuta za Zajednicu srpskih opština što pre prosledi Ustavnom sudu, bez obzira na to šta Srbija radi – izjavio je američki ambasador u Prištini, Džefri Hovenijer. Naglašava da je formiranje ovog tela obaveza Prištine, ali i da bi nestale zabrinutosti Zapada u vezi sa sprovođenjem uredbe Centralne Banke Kosova o dinaru, ukoliko bi ZSO postojala.

Američki ambasador, Džefri Hovenijer, govorio je danas za više medija, uključujući i KoSSev u sedištu predstavništva ove zemlje u Prištini.

Hovenijer je kazao da SAD žele da vide Kosovo na putu ka NATO-u, EU, da postane članica Saveta Evrope.

„Napredovanje na ovoj putanji bilo bi lakše kada bi ono (Kosovo) sprovelo obaveze koje je preuzelo, kao što je formiranje ZSO, ili barem da ovaj nacrt statuta koji smo obezbedili, za koji verujemo da u potpunosti poštuje crvene linije, ne deli nikakvu izvršnu vlast, nikakve promene ustava Kosova, da ne predstavlja Republiku Srpsku, podnese Ustavnom sudu“, poručio je američki ambasador.

Šta sprečava kosovskog premijera da pitanje ZSO uvede u Ustavni sud – upitan je danas američki diplomata.

Situacija u kojoj se nalazi srpska zajednica je važno pitanje

„Mogu samo da iznesem našu nadu i očekivanje da će to učiniti i moj savet je da to učini brzo, što pre, bez obzira na to šta Srbija radi, jer će time Kosovo imati suštinsku korist. To će rešiti ovo pitanje da li je ovo ustavno ili ne, reši pitanje koliku izvršnu vlast ima ili nema, verujemo da niko osim suda to ne može da donese“, poručio je Hovenijer.

Hovenijer je, sa druge strane, kazao da i Srbija ima svoje obaveze koje mora da ispuni, a koje će, kako navodi, biti od koristi Kosovu.

Naglašava da će time biti stvorena drugačija dinamika, ali i da će pokazati posvećenost Prištine ispunjavanju obaveza iz Osnovnog sporazuma.

„I ja priznajem da je to osetljivo pitanje. Ali status i situacija u kojoj se nalazi srpska zajednica na Kosovu je važno pitanje, nije jedino, ali je važno. Tako da mogu samo da kažem da se nadamo da će se to uskoro dogoditi. I to je bio naš dosledan savet“, konstatovao je.

I dok navodi da je Ustavni sud jedini koji može da donese odluku o statutu ZSO, Hovenijer, sa druge strane, kaže da je „zapanjen brojem ljudi koji imaju mišljenje o tome, a koji nisu stručnjaci za Ustav“.

„Ali hajde da dozvolimo telu koje je odgovorno da se bavi ovim pitanjem da radi svoj posao i na taj način značajno koristi ovoj zemlji i narodu Kosova, što je i dalje visoki prioritet za mene lično i za moju vladu“, naglasio je Hovenijer.

Funkcionalna ZSO bi rešila zabrinutosti u vezi sa sprovođenjem Uredbe CBK

Američki ambasador podcrtao je da je formiranje ZSO obaveza Prištine, i u tom kontekstu se dotakao poteza Prištine u vezi sa načinom primene uredbe CBK, koji nailaze na kritike Zapada.

„Neke od zabrinutosti koje smo izneli u vezi sa sprovođenjem uredbe Centralne banke nestale bi da smo imali funkcionalnu ZSO. Zato što je sve vreme pretpostavka bila da će ona postati telo koje deluje u skladu sa kosovskim zakonom, prema kosovskom zakonu, transparentno za vladu Kosova, i kroz koje Srbija pruža podršku u sektoru obrazovanja i zdravstvene zaštite“, poručio je.

Hovenijer je ujedno kazao da SAD žele da se o načinu primene Uredbe CBK razgovara u sklopu dijaloga zbog uticaja na srpsku zajednicu. Zatražio je da kosovska vlada na narednim sastancima u Briselu pošalje svog predstavnika kako bi se pronašlo rešenje za novonastalu situaciju.

U traganju za rešenjem Hovenijer poziva i na to da se konsultuje Srbija, odnosno „da ima svoj glas“ za to kako će da pruži podršku, koje joj je zagarantovano Ahtisarijevim planom.

Više o tome u posebnoj vesti:

Hovenijer: O načinu primene uredbe CBK da se razgovara u Briselu, BG mora da se konsultuje i složi o načinu pružanja podrškePreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.