Zoran Vukotić osuđen na 10 godina zatvora zbog silovanja tokom rata, kosovski zvaničnici pozdravili

Foto: Gazeta Express

Vest je ažurirana

Izvor: Gazeta Express (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Osnovni sud u Prištini osudio je Zorana Vukotića na deset godina zatvora zbog ratnih zločina protiv civilnog stanovništva, odnosno silovanje jedne Albanke u opštini Vučitrn.

Ovo je prvi slučaj da su lokalni sudovi nekoga osudili za takav zločin na Kosovu.

Kosovski centar za rehabilitaciju žrtava torture (KRCT) je reagovao rekavši da „iako pravda kasni, ovaj dan označava prekretnicu i nadu, ne samo za žrtvu koja je prepoznala silovatelja i svedočila protiv njega, već i za sve ostale preživele da će jednog dana pravda biti zadovoljena“.

Prema optužnici, Vukotić je, kao pripadnik policijskih snaga rezervne jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, suprotno pravilima međunarodnog humanitarnog prava, tokom rata na Kosovu 22. maja 1999. godine, u saizvršilaštvu sa ostalim pripadnicima srpskih vojnih, policijskih i paravojnih snaga, na teritoriji opštine Vučitrn, učestvovao u proterivanju albanskog civilnog stanovništva, izvršenju fizičkog i psihičkog nasilja nad njima i upotrebi nasilja i drugih nehumanih dela.

KoSSev: U međuvremenu oglasila se i kosovska predsednica, Vjosa Osmani, koja je izricanje presude Vukotiću pozdravila.

Osmani je na Tviteru napisala da je danas ostvaren „značajan napredak jer je prvi put osuđen srpski policajac zbog silovanja tokom sukoba na Kosovu“.

„Ali ne zaboravimo da je pravda koja se odgađa zapravo uskraćena pravda. Potrebna nam je odgovornost i pravda za hiljade kosovskih žena koje to nisu dobile“, napisala je Osmani.

Kurti: Žrtvama je potrebna pravda

Nakon nje, reagovao je i kosovski premijer, Aljbin Kurti, koji je putem objave na Fejsbuku rekao da je pravda za žrtve seksualnog nasilja na Kosovu neophodna čak i ako zakasni.

„Pravda je neophodna, čak i u ovakvim trenucima kada dođe kasno. Žrtvama seksualnog nasilja potrebna je pravda, ali i naša socijalna podrška u borbi protiv stigme koja sledi“, napisao je.

„Ratni zločini nemaju zastarelost i ne može biti amnestije za ovaj zločin počinjen tokom rata na Kosovu, ovo ratno oružje koje je koristio okupator“, kaže Kurti.

Kurti je objavio da je seksualno nasilje tokom 1998-99. Godine korišćeno kao sredstvo kontinuiranog rata na Kosovu.

„Hiljade žena i muškaraca, devojčica i dečaka su žrtve ovog zločina. U međuvremenu, dve decenije nakon rata, nijedna osoba nije osuđena za takvo krivično delo, a danas, posle 23 godine nekažnjavanja za krivično delo seksualnog nasilja, neko je osuđen prvi put“, napisao je Kurti.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.