Poglavari: O predsedniku sve najbolje, da se razumemo

vucic irinejdodik
Foto: SPC

Piše: Milica Radovanović

LIČNI STAV

“Brži od metka, jači od lokomotive, u stanju da preskoči zgradu u jednom skoku”.

Ptica? Avion?

“Ne. Aleksandar Vučić”, saopštio je sinoć patrijarh srpski Irinej nakon sastanka Sabora SPC sa predsednikom Srbije. Dobro, ne baš tim rečima.

Vučić se junački bori i za Srbiju i za Kosovo i za sve što ima srpsko ime, ima dobre namere, trudi se, svakog drugog dana je na putu, vodi teške razgovore van Srbije – to je zapravo rekao Irinej, bez preterivanja, izražavajući divljenje prema energiji i izdržljivosti srpskog supermena.

Neke neverne Tome izražavale su sumnju da će do sastanka uopšte doći, ali prevarili su se u svojim procenama. Oduševljene vladike imale su juče plodotvoran i koristan sastanak, pre svega o pitanju Kosova i Metohije. Barem je tako rečeno.

Predsednik je Sabor SPC obavestio o svim razgovorima, o svim pregovorima, o svim važnim temama, ali je umeo i da sasluša i njihove brige i različite stavove. Više nije želeo da otkriva, jer to ne liči na njega, dok je patrijarh uspeo da čitavu problematiku kosovskog čvora i stav crkve praktično objasni rečima: „Želim ćerko da te carev sin uzme, ali drugi igraju oko kuće“, pa ko shvati – shvatio je.

Čini se da je najviše koristi od ovog sastanka imao, ni manje ni više, nego Milorad Dodik, predsedavajući predsedništva BiH, koji je naučio i čuo neke stvari koje u nekom drugom formatu sigurno ne bi. Štaviše, Dodik je predložio, a ostali se saglasili, da se o ovim pitanjima ubuduće, samo tako i razgovara –  u okviru otvorene diskusije iza zatvorenih vrata, bez javnosti koja samo stvara dodatne probleme.

Dodik nije ovo predložio brzopleto. Uverio se u efikasnost otvorenih diskusija iza zatvorenih vrata – nije bilo ničeg skrivenog što se nije otkrilo, niti tajnog što se nije doznalo.

Za to vreme predsednik je pokazao jasan pristup u vezi sa otvorenim temama na otvorenoj diskusiji, a zaključci do kojih su došli nisu ostavili nikakve dileme iza zatvorenih vrata.

Suma sumarum, pred nama je težak period, jer će neko, za razliku od drugih, morati da donosi teške ovozemaljske odluke, a ako neko želi zaista da shvati položaj onog ko treba da preseče čvor, toplo je preporučeno čitanje narodne priče “Tamni vilajet”.

Ono što su neki zamerili predsedniku, plašeći se da će njegova otvorena diskusija o Kosovu sa saborom SPC ostati misterija, bilo je da o tome treba da se diskutuje i u Skupštini Srbije, što nikako da se dogodi.

Međutim, nema razloga za paniku. Citirajući međunarodnog eksperta za državnu bezbednost, Varisa iz Vesterosa, tajna koju znaju svi eparhijski arhijereji pod predsedništvom patrijarha, više nije tajna, nego informacija.

A što se tiče skupštine, polako, i to će se dogoditi uskoro, čim iza nekog rešenja, kojeg još uvek nema, bude morao da stane narod. Valjda.

Napomena: Ukoliko se desi da vam navodi u tekstu nemaju puno smisla, zamislite, sve ovo su zapravo izgovorili akteri ovog teksta.

(Milica Radovanović je novinarka KoSSev portala)

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.