Ultimatum istoričara "Ali Hadri" za Visoke Dečane: Vratite zemlju, blokiraćemo puteve ka manastiru

Ukoliko do 21. aprila Vlada Kosova ne proglasi imovinu kompanija "Apiko" i "Ilirija" posebnim nacionalnim blagom, društvo istoričara "Ali Hadri" blokiraće puteve ka manastiru Visoki Dečani. Eskalacija bezbednosne situacije neće biti naša odgovornost – poručili su iz ovog društva. Kosovski mediji preneli su da se radi o "ultimatumu". Ustavni sud Kosova prošle godine potvrdio je vlasništvo manastira nad 24 hektara zemlje koja je prethodno – do 1993. – bila u vlasništvu Apika i Ilirije i punih 16 godina pod sudskim sporom. Manastir Visoki Dečani veoma je zabrinut ovakvom izjavom. SPC je doživljava kao pretnju manastiru i monaštvu.

"Ako do tog datuma Vlada ne preduzme nikakve mere, onda će društvo 'Ali Hadri', ogranak u Dečanima, organizovati blokiranje puteva koji vode u pravcu manastira Dečani – manastira koji i dalje ne prihvata novu realnost na Kosovu i u ovoj ustanovi sve je veća propaganda protiv države Kosovo. Isto tako, ponavljamo da je sva ova previranja napravilo osoblje Dečana," navode iz ovog udruženja.

Pročitajte još: 

O vraćanju zemlje Visokim Dečanima: "Sramnu odluku" nećemo sprovesti!; Tači, Delavi i Rakić pozdravljaju odluku Ustavnog suda

Kosovski ustavni sud konačno: Visokim Dečanima vlasništvo nad 24 ha zemlje​

"Svaka eskalacija bezbednosne situacije u Dečanima, nakon 21. aprila 2017. godine, neće biti naša odgovornost, to će biti u nadležnosti centralnih institucija na Kosovu koje nisu htele ni da čuju o ovom problemu u Dečanima," naglašavaju, takođe.

Ovo društvo se od početka protivi odluci o potvrđivanju vlasništva manastira nad 24 hektara zemlje koja je prethodno bila u društvenom vlasništvu Apika i Ilirije, a koja su prestala da postoje 1993. godine. Vlasništvo manastira nad ovom zemljom potvrdilo je 2016. i najviše pravno telo na Kosovu – Ustavni sud. Odluka je neizmenjiva, a svako suprotstavljanje njoj predstavlja kršenje zakona Kosova. 

Manastiru 1946 oduzeto 700 ha

Manastiru Visoki Dečani je, međutim, još 1946. godine oduzeto 700 hektara zemlje. Država Srbija 1997. godine vraća manastiru 24 hektara, koja su do tada bila u društvenom vlasništvu, jer su "Apiko" i "Ilirija" prestali da postoje 1993. godine – što zajedno sa dvadesetak hektara, koliko je manastir imao do tada – čini 55 hektara manastirska zemlje. Vraćenih 24 hektara je uredno ubeleženo u katastar, ali ih nakon 1999. lokalna kosovska vlast nije priznala. Iako manastir i dalje koristi tu zemlju, opština je donela niz mera kojima je manastiru osporavala vlasništvo. Tadašnje međunarodne institucije zauzele su, ipak, jasan stav da se ovo pitanje ne može rešavati na lokalnom sudu, već na Vrhovnom sudu Kosova. Tako je od 2008. proces prenešen u nadležnost Vrhovnog suda, a nakon 16 godina sudskog procesa, Ustavni Sud Kosova potvrđuje dve odluke Vrhovnog suda kojima je vlasništvo manastiru nad zemljom priznato. Odluka Ustavnog suda je neopoziva i nema žalbenog procesa. Ipak, opština Dečani odbija da promeni katastar i istovremeno se protivi odlukama suda. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.