Albanska i kosovska policija započele zajedničko patroliranje

Foto: Kosova Press

Izvor: Kosova Press (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Kosovska i albanska saobraćajna policija danas su započele zajedničko patroliranje, u okviru memoranduma o saradnji dve zemlje. Tim saobraćajnih policajaca kosovske policije već je započeo patroliranje na teritoriji Albanije.

Predstavnici policije obe države rekli su da je ova saradnja tokom godina donela pozitivne rezultate u smanjenju broja udesa, a rečeno je da se tako nešto očekuje i ove godine.

Direktor Odeljenja za drumski saobraćaj kosovske policije, potpukovnik Jeton Redžepi, rekao je da su odredili četiri policajca sa dva patrolna vozila koja će biti na putevima Albanije.

Rekao je da neće patrolirati da izriču novčane kazne već da pomažu građanima, ali je naveo i da neće tolerisati kršenje saobraćajnih pravila.

„Svrha zajedničkog patroliranja i održavanja kontrolnih punktova, kao i rada na preventivnim aktivnostima je da se pruži bezbednost i da se istovremeno pomogne građanima obe zemlje i svima onima koji su uključeni u saobraćaj a koji idu na odmor u Albaniju. Nećemo biti tamo da kažnjavamo, već da pomognemo i savetujemo“, rekao je on.

Redžepi je rekao da je ovo 12. godina zajedničkog patroliranja i da je tako nešto dalo pozitivne rezultate u sprečavanju nesreća.

Apelovao je na sve građane koji će putovati u Albaniju da poštuju sva saobraćajna pravila.

„Takvo patroliranje je dalo pozitivne rezultate bilo da je reč o bezbednosti, prevenciji, razgovoru ili komunikaciji i mnogim drugim aktivnostima koje moraju da se izvrše između građana i policije uopšte. Stoga će i ova godina biti ista i istovremeno molimo sve da budu oprezni u poštovanju ograničenja brzine i da budu vrlo oprezni na onim mestima gde nije dozvoljeno preticanje i da ne koriste telefon tokom vožnje “, rekao je on.

Direktor albanske saobraćajne policije, Edmond Targaj, rekao je da će patrole koje će dolaziti iz kosovske policije pokrivati deo puta od Morine do Velipolja.

„Saradnja je uvek bila plodna, osim prošle godine kada je pandemija onemogućila ovu vrstu saradnje. Saradnja služi dobrobiti za sprečavanje nezgoda. U Albaniji je stupila na snagu promena putnog zakona i u međuvremenu je stigla nova oprema i to može biti veliki posao uz pomoć kosovske policije“, rekao je on.

Kosovska policija i državna policija Albanije već 12 godina zaredom potpisuju memorandume o saradnji za zajedničko patroliranje.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.